Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ciepłe ścianki działowe w strefie izolacji termicznej

Recommended Posts

Sytuacja wygląda tak, że mam zagęszczony piach w nim wykonane "fundamenciki" (szersze i pogłębione rowki zalane betonem) pod ścianki działowe. Na to pójdzie chudy beton. Dalej izolacja przeciwwilgociowa i termiczna 20cm i teraz jakbym chciał murować ścianki na chudziaku (w tych miejscach fundamencików) to powstaną mi mostki ciepła, ponieważ pod ściankami działowymi nie będzie żadnej izolacji termicznej, a przecież na jastrychu nie powinno się murować ścianek.

Jaki materiał proponujecie na wymurowanie tych np pierwszych dwóch rzędów ścianek działowych? Jest jakiś "ciepły" materiał, który zminimalizuje mi stratę ciepła?

Te mostki sa tak minimalne ze szkoda nimi sobie głowe zawracać. Przeciez pod domeme nie bedzie mrozu.

Nie wiem czy taka nieistotna strata ciepła. Należy minimalizować wszystkie mostki termiczne. Oczywiście strata nie będzie taka duża jak np przez nieocieploną ścianę, ale zawsze. Zależy ile kto ma ścianek działowych na parterze.

przenosi sie izolacje pod podloge na gruncie (plyta)

Możesz rozwinąć swoją myśl, bo niezabardzo rozumiem jak miałoby to wyglądać.

Poniżej mój rys obrazujący to o co mi chodzi. Jaki materiał zamast bk polecacie na pierwsze 2 warstwy ścianki działowej?

http://img543.imageshack.us/img543/1723/stratyciepa.png

Edytowane przez kosny