kosny 06.01.2012 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2012 Sytuacja wygląda tak, że mam zagęszczony piach w nim wykonane "fundamenciki" (szersze i pogłębione rowki zalane betonem) pod ścianki działowe. Na to pójdzie chudy beton. Dalej izolacja przeciwwilgociowa i termiczna 20cm i teraz jakbym chciał murować ścianki na chudziaku (w tych miejscach fundamencików) to powstaną mi mostki ciepła, ponieważ pod ściankami działowymi nie będzie żadnej izolacji termicznej, a przecież na jastrychu nie powinno się murować ścianek. Jaki materiał proponujecie na wymurowanie tych np pierwszych dwóch rzędów ścianek działowych? Jest jakiś "ciepły" materiał, który zminimalizuje mi stratę ciepła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Margoth1719503976 06.01.2012 23:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2012 Chyba najpierw wymurować ściany działowe, a potem robić ocieplenie podłogi na gruncie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kosny 07.01.2012 08:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2012 Chyba najpierw wymurować ściany działowe, a potem robić ocieplenie podłogi na gruncie? Oczywiście w takiej kolejności (jw. na jastrychu nie zamierzam stawiać ścianek działowych). Spróbuję zrobić rysunek to może wtedy będzie łatwiej zrozumieć o co mi chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 07.01.2012 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2012 Te mostki sa tak minimalne ze szkoda nimi sobie głowe zawracać. Przeciez pod domeme nie bedzie mrozu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kosny 08.01.2012 14:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 (edytowane) Te mostki sa tak minimalne ze szkoda nimi sobie głowe zawracać. Przeciez pod domeme nie bedzie mrozu. Nie wiem czy taka nieistotna strata ciepła. Należy minimalizować wszystkie mostki termiczne. Oczywiście strata nie będzie taka duża jak np przez nieocieploną ścianę, ale zawsze. Zależy ile kto ma ścianek działowych na parterze. przenosi sie izolacje pod podloge na gruncie (plyta) Możesz rozwinąć swoją myśl, bo niezabardzo rozumiem jak miałoby to wyglądać. Poniżej mój rys obrazujący to o co mi chodzi. Jaki materiał zamast bk polecacie na pierwsze 2 warstwy ścianki działowej? http://img543.imageshack.us/img543/1723/stratyciepa.png Edytowane 8 Stycznia 2012 przez kosny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts