asterixx 06.01.2012 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2012 Witam, Dom, który mam nadzieje zbudowac posiada trzy słupy, dwa podtrzymuja dach nad wejsciem a trzeci dach nad tarasem. Dom chce postawic na izolowanej plycie grzewczej (cos w stylu legalet). Jednakze nie moge wykonac plyty, ktora "zasiegiem" obejmie słupy, bo powstaną paskudne mostki termiczne i dodatkowo niebezpieczenstwo przenikania wody opadowej do wnetrza budynku.jak wiec w takich obiektach rozwiązuje się problem posadowienia słupów? Nie chciałbym aby za kilka lat cos nierówno osiadało i albo dach obwisnie, albo sie podniesie.Czy może mi ktos wyjaśnić, jak w praktyce rozwiązuje sie takie zagadnienia??Stawiajac słupy na osobnych fundamentach moze chyba dojsc do nierównomiernego osiadania i kłopot gotowy. pozdrawiamasterixx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 06.01.2012 23:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2012 w wątku płytowym było o tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 07.01.2012 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2012 A co powiedział projektant/konstruktor? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asterixx 09.01.2012 23:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 w wątku płytowym było o tym. Czytam, czytam, ale dopiero do 27 strony doszedłem. I na razie niewiele, ktos rzucil temat, ale nie bylo rozwiniecia. Jeszcze pare dni mi zejdzie na tym watku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gachi 28.01.2012 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 Zanim forumowicz aadamuss24 rzuci hasło, że na jakimś tam wątku płytowym był ten temat, to niech przynajmniej to sprawdzi . Sam jestem ciekawy rozwiązania i takiego opisu w żadnym wątku nie znalazłem. Jeśli ktoś z Was znalazł ten watek, to b. proszę o link do niego. Jak rozwiązać słup podtrzymujący strop nad tarasem( dom na płycie fundamentowej) - czy lać cała płytę włącznie z tarasem i słupem na niej, czy robić osobno ze stopą fundamentowa pod słupa? Co z nierównomiernym osiadaniem? Dajcie znać co i jak To samo pytanie tyczy się schodów wejściowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 29.01.2012 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 z tego co wiem stosuje się osobne stopy fundamentowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ECOTCHERM 29.01.2012 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 Witam Zależy od geologii - w przypadku gruntów niestabilnych takie rozwiązanie jest nie do przyjęciaJesli grunty są stabilne stosuję stopy fundamentowe o wymiarach 600*600*400 lub 800*800*400 pod warunkiem / pod warunkiem , że elementy te nie przenoszą znacznych obciążeń. W przeciwnym razie stosuję rozwiązanie polegające na łączeniu stóp fundamentowych / w zależności od obciążeń / np 600 *2500*400 lub dodatkową płytę z uwzględnieniem dylatacji . Do każdego projektu należny podejść indywidualnie - największy problem jest na szkodach górniczych lub gruntach niestabilnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 29.01.2012 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 Gachi, poczytaj co masz pod nickiem jest cały duży wątek o płycie. Pytań na ten temat było wiele ale chyba nikt jeszcze tego nie zrobił. Poza tym zależy od wielu czynników, tak jak pisze ecotcherm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gachi 30.01.2012 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 Gachi, poczytaj co masz pod nickiem jest cały duży wątek o płycie. Pytań na ten temat było wiele ale chyba nikt jeszcze tego nie zrobił. Poza tym zależy od wielu czynników, tak jak pisze ecotcherm. Ja znalazłem kilka wątków o płycie fundamentowej i sam zaciekle szukałem odpowiedzi na moje pytania, ale nic nie znalazłem. Skoro twierdzisz, ze akurat ten temat był dotykany, to podaj, w którym - i zaraz go przeczytam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 31.01.2012 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?15342-płyta-fundamentowa/page80 Okolice 80 strony. Dyskusja była ale nie wiem jak z wnioskami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gachi 20.02.2012 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brochas 23.07.2015 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2015 i jak sobie poradziłeś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts