Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

płyta fundamentowa i słupy

asterixx

Recommended Posts

Witam,

Dom, który mam nadzieje zbudowac posiada trzy słupy, dwa podtrzymuja dach nad wejsciem a trzeci dach nad tarasem. Dom chce postawic na izolowanej plycie grzewczej (cos w stylu legalet). Jednakze nie moge wykonac plyty, ktora "zasiegiem" obejmie słupy, bo powstaną paskudne mostki termiczne i dodatkowo niebezpieczenstwo przenikania wody opadowej do wnetrza budynku.

jak wiec w takich obiektach rozwiązuje się problem posadowienia słupów? Nie chciałbym aby za kilka lat cos nierówno osiadało i albo dach obwisnie, albo sie podniesie.

Czy może mi ktos wyjaśnić, jak w praktyce rozwiązuje sie takie zagadnienia??

Stawiajac słupy na osobnych fundamentach moze chyba dojsc do nierównomiernego osiadania i kłopot gotowy.

pozdrawiam

asterixx

• 3 weeks później...

Zanim forumowicz aadamuss24 rzuci hasło, że na jakimś tam wątku płytowym był ten temat, to niech przynajmniej to sprawdzi . Sam jestem ciekawy rozwiązania i takiego opisu w żadnym wątku nie znalazłem.

Jeśli ktoś z Was znalazł ten watek, to b. proszę o link do niego.

Jak rozwiązać słup podtrzymujący strop nad tarasem( dom na płycie fundamentowej) - czy lać cała płytę włącznie z tarasem i słupem na niej, czy robić osobno ze stopą fundamentowa pod słupa? Co z nierównomiernym osiadaniem? Dajcie znać co i jak :)

To samo pytanie tyczy się schodów wejściowych

Witam

Zależy od geologii - w przypadku gruntów niestabilnych takie rozwiązanie jest nie do przyjęcia

Jesli grunty są stabilne stosuję stopy fundamentowe o wymiarach 600*600*400 lub 800*800*400 pod warunkiem / pod warunkiem , że elementy te nie przenoszą znacznych obciążeń. W przeciwnym razie stosuję rozwiązanie polegające na łączeniu stóp fundamentowych / w zależności od obciążeń /

np 600 *2500*400 lub dodatkową płytę z uwzględnieniem dylatacji .

Do każdego projektu należny podejść indywidualnie - największy problem jest na szkodach górniczych lub gruntach niestabilnych

Gachi, poczytaj co masz pod nickiem :) jest cały duży wątek o płycie. Pytań na ten temat było wiele ale chyba nikt jeszcze tego nie zrobił.

Poza tym zależy od wielu czynników, tak jak pisze ecotcherm.

Ja znalazłem kilka wątków o płycie fundamentowej i sam zaciekle szukałem odpowiedzi na moje pytania, ale nic nie znalazłem. Skoro twierdzisz, ze akurat ten temat był dotykany, to podaj, w którym - i zaraz go przeczytam.

• 3 weeks później...
  • 3 years później...