Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kto mnie przekona ostatecznie będź wybije z głowy instalację PC ?

kronos85

Recommended Posts

Witam poważnie myślę na zamontowaniem PC.

Mam dosyć specyficzne warunki gruntowe i nie wiem czy nie popłynę z inwestycją decydując się na PC.

Grunt to lita skała wapienna ( 2km ode mnie jest odkrywkowa kopalnia wapienia) a na ok 20m jest warstwa wody gruntowej.

Czy w takich warunkach gruntowych wykonanie pionowego DZ ma sens ? Czytałem że wapień jest dobrym przewodnikiem.

Prawdopodobnie umiałbym zakombinować żeby wiertnica z pobliskiej kopalni wywierciła mi dziury na DZ ale tylko na głębokość 50m w tej skale otwory o fi 12 cm czyli 120mm ( czy to nie za duże otwory żeby wprowadzić rurki z glikolem ?)

Biorąc firmę która by miała mi zrobić odwierty w takich warunkach gruntowych stracę majątek.

Dom to projekt dopiero robiony: ok 100m u użytkowej + 30m gospodarczej.Na co wrócić uwagę projektując dom ?

Gdzie więcej dać ocieplenia z czego budować myśląc o PC?

Załaczam rys parteru rozbudowanego domu + poddasze urzytkowe nad nową i starą częścią budynku.

Jak się żyje ogrzewając dom PC? Czy ktoś jest z opolskiego bądź śląskiego u którego mógłbym zobaczyć te cudo na żywo ?

Pozdrawiam Kronos85

parter.jpg

Najpierw zastanów się i policz czy pompa ciepła będzie dla ciebie opłacalna,czy nie lepiej doprowadzić dom do niskiego zużycia energii.

Masz mały dom i za małą kasę dojdziesz do zapotrzebowania rzędu 30-40kWh/m2 a nawet przy "normowym" zużyciu ok.80kWh bez dodatkowej kasy rachunki nie będą tragiczne bez pompy ciepła a z ogrzewaniem na prąd przy groszowej inwestycji w porównaniu do PCi:

80kWh/m2/rok*100m2=8000kWh/rok *0,33(cena prądu w II taryfie)=2640zł

40kWh/m2/rok*100m2=4000kWh/rok*0,33(cena prądu w II taryfie)=1320zł

Rachunki przy pompie ciepła dzielisz na 3

Inwestycja w ogrzewanie prądem to 3tys.zł(piec elektryczny),inwestycja w pompę ciepła gruntową to od 25-35tys.zł,inwestycja w pompę ciepła powietrzną to od 15tys.zł

Wybór i preferencję należy do Ciebie :)

Czemu ja nie mam takich cen mi wC11 wychodzi średnio 68 groszy z 1 kWh

Ale różnica pomidzi 1 i 2 taryfą wychodziła tak mało ,że nie zdecydowałem się na C12 (po uwzględnidniu opłt stałych).

Je też płacimy

Yep, C11 to taryfa dla odbiorców niebędących gospodarstwami dotowanymi, która wyraża realną cenę prądu, a nie cenę sztucznie zaniżoną przez państwo.

Choć może niekoniecznie, może jakby taryfy z grupy G nie były tak tanie, to pozostałe grupy mogłyby być nieco tańsze -- nie musieliby na nich zarabiać, by dotować gospodarstwa domowe.

Najpierw zastanów się i policz czy pompa ciepła będzie dla ciebie opłacalna,czy nie lepiej doprowadzić dom do niskiego zużycia energii.

Masz mały dom i za małą kasę dojdziesz do zapotrzebowania rzędu 30-40kWh/m2 a nawet przy "normowym" zużyciu ok.80kWh bez dodatkowej kasy rachunki nie będą tragiczne bez pompy ciepła a z ogrzewaniem na prąd przy groszowej inwestycji w porównaniu do PCi:

80kWh/m2/rok*100m2=8000kWh/rok *0,33(cena prądu w II taryfie)=2640zł

40kWh/m2/rok*100m2=4000kWh/rok*0,33(cena prądu w II taryfie)=1320zł

Rachunki przy pompie ciepła dzielisz na 3

Inwestycja w ogrzewanie prądem to 3tys.zł(piec elektryczny),inwestycja w pompę ciepła gruntową to od 25-35tys.zł,inwestycja w pompę ciepła powietrzną to od 15tys.zł

Wybór i preferencję należy do Ciebie :)

a jak sie grzeje powietrzna tylko w nocy to tez dzielimy przez 3 ?? bo wtedy COP wychodzi znacznie nizej ... zwlaszcza jak sie przez 2 miesiace utrzymuja mrozy