Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do budowy domu Z116

paajak

Recommended Posts

• 3 weeks później...

Witaj.

Jak miło wiedzieć, że jeszcze ktoś oprócz nas buduje ten dom :) Pisałeś w swoim dzienniku, że z500 jest solidna firmą - niestety ja z doświadczenia mogę powiedzieć, ze nie do końca. My kupiliśmy ten projekt w sierpniu 2011 a budowę zaczęliśmy w listopadzie. Niestety w projekcie fundamentów był poważny błąd co zmieniło wymiary naszego salonu i teraz nie możemy już tego zmienić. Błąd był tak sprytnie ukryty, że ani budowlańcy ani nawet kierownik budowy nie zauważyli tego. Stopa została zalana i można już było tylko trochę pomanewrować bloczkami, trochę to poprawiło sytuację ale jednak nie do końca. Z jednej strony salon będzie szerszy o około 20 cm a belka idąca nad kominkiem i kuchnią nie będzie tworzyła linii prostej tylko delikatne "Z" :/ Jeśli kupiliście projekt pod koniec listopada to pewnie błąd został już poprawiony, ale jeśli wcześniej to dokładnie przyjrzyjcie się fundamentom. Po naszej interwencji firma z500 wypierała się tego błędu z całych sił. Później jednak zrozumieli, że faktycznie błąd jest. Zaproponowali nam jako zadośćuczynienie projekt garażu lub ogrodu, ale co nam z tego kiedy mój ukochany salon nie będzie już taki jak chciałam, zmienią się rozmiary pokojów na górze, klatka schodowa się przesuwa a garaż zmniejsza. Mam nadzieję, że wam uda się tego uniknąć.

Pozdrawiam.

Edytowane przez Gola86

Witam,

Całe szczęście nas ten błąd nie dotyczy i to zapewne dzięki Wam:-) Kupiliśmy projekt w listopadzie i dopiero na początku stycznia została wysłana do naszego architekta informacja własnie o tym błędzie w projekcie i informacja co należy poprawić, żeby było jak należy. Nasz projektant to zrobił i mamy nadzieje, że już wszystko będzie w porządku.

Fajnie jest wymienić trochę doświadczeń a widzę, że wy już prawie całe fundamenty macie gotowe. My własnie dostaliśmy pozwolenie na budowę i mamy wybraną firmę budowlaną, która ma nam postawić dom od fundamentów po dach. Mamy zamiar zacząć budowę na początku marca o ile nam pogoda pozwoli i według założeń firmy budowlanej dom w stanie surowym zamkniętym ma stanąć po 2,5 do 3 miesięcy.

Chciałem zapytać ile póki co wyniosła Was cena za materiały do zrobienia fundamentów? Pytam, bo jak wiadomo ceny budowy według z500 są strasznie zawyżone , a my dopiero zaczynamy się interesować zakupem materiałów i całej reszty. Druga sprawa z czego planujecie postawić ściany? My planujemy z YTONG ENERGO PP2/0,35 S+GT gr.*36,5 cm. Z500 poleca budowę z tego rodzaju ytongu tylko o grubości 24cm. A Wy co wybraliście?

Ciekawy jestem również czy poczyniliście jeszcze jakieś inne zmiany w projekcie czy tylko poszerzacie łazienkę na dolę kosztem spiżarki o czym pisałaś, czy planujecie zmieniać coś jeszcze?

Pozdrawiam serdecznie

• 5 weeks później...

Dawno nie zaglądałam, a tu tyle pytań do mnie :)

My budujemy z Porothermu 30-stki, a ściany wewnętrzne z 25-ki. Nie mieliśmy wielkiego wyboru materiału bo jakiś czas temu dostaliśmy w "prezencie ślubnym" 8 palet Porothermu :D i szkoda było to zmarnować.

Jeśli chodzi o zmiany to jak na razie tylko ta spiżarka.

Całkowity koszt materiałów na fundamenty jaki ponieśliśmy to około 16 tysięcy, ale część mieliśmy w prywatnych zasobach (np. deski na szalunki, trochę drutu na zbrojenia).

Z takich "grubszych" spraw koszty wyglądały mniej więcej tak :

- bloczki fundamentowe - 1200 szt (2,70 zł / szt) - 3240 zł

- beton B-10 - 3,5 m3 - 960 zł

- beton B-20 - 15 m3 - 3225 zł

- drut 16 mm dł. 12 m i 6 mm dł. 6 m - 1960 zł (ale tym się nie sugeruj bo trochę drutu mieliśmy swojego)

- cement - 56 worków - 630 zł

- koparka (kopanie) - 8 h - 900 zł

- koparka (zasypywanie) - 720 zł

- styropian hydrostop + klej - 1703 zł

Reszta to już taka drobnica typu gwoździe, papa. folia budowlana.

Mam nadzieję, że pogoda będzie sprzyjać i zaczniecie w marcu według planu :)

My niestety czekamy na naszych budowlańców do maja bo wcześniej mają inna budowę, więc pewnie w lecie będziemy na tym samy etapie albo Wy pewnie już dużo do przodu :)

• 3 weeks później...

Ale wam to szybko idzie :) My też zasypujemy teraz fundamenty. Niestety robimy to sami bo rozbieramy stary budynek gospodarczy, który stoi przy naszych fundamentach, kruszymy gruz i wrzucamy go do środka fundamentów, przesypując jednocześnie piaskiem i ubijając. Strasznie czasochłonne. Wczoraj bawiliśmy się tym cały dzień a dzisiaj nie czuję pleców i rąk.

Jakie wyszły Wam koszty fundamentów ?

Nasza ekipa budowlana nie lubi odpoczywać i szybko im to idzie:) co do wsypywania gruzu do fundamentów to na waszym miejscu jeszcze bym to przemyślał bo sam się kiedyś nad tym zastanawiałem, jednak wielu mi to odradzało ze względu na to, że przez to później dom może osiadać i co za tym idzie będzie pękać podłoga, bo nie zawsze takie gruzy można dobrze ubić. Dużo o tym czytałem w internecie więc wam również polecam. Ja w końcu zrezygnowałem z takiego pomysłu i używaliśmy samego piasku do zasypania fundamentów. Co do kosztów to jak już wspomniałem w ostatnim wpisie w naszym dzienniku budowy ciężko jest to subiektywnie ocenić gdyż trochę materiałów mieliśmy zgromadzonych wcześniej i nasz dom jest podniesiony około 1 metr nad ziemie co trochę też zwiększa koszt budowy samych fundamentów. Jednak według naszych wyliczeń (a zapisujemy i liczymy każdy nawet najmniejszy wydatek:) wyszło nam że na materiały stanu zero wydaliśmy 18 tyś zł), jednak jeszcze ich nie ociepliliśmy o czym również pisałem w naszym dzienniku do którego zachęcam zajrzeć:)

Pozdrawiam i czekamy na Wasze kolejne zdjęcia z realizacji.

Dzisiaj skończyliśmy zasypywać fundamenty. Robimy to sami więc nie idzie u nas tak szybko jak u was ;)

Gruz wystarczył tylko na zasypanie gabinetu i wiatrołapu. W reszcie fundamentów jest ziemia ze wcześniejszych wykopów.

Nasz gruz był dosyć drobny bo wszystko było kruszone Hilti i młotami. Największe fragmenty mają góra 15-20 cm, reszta jest drobniejsza. Przesypywaliśmy go piaskiem i polewaliśmy wodą żeby się zamulił. Takie zalecenie dał kierownik budowy, więc myślę że będzie ok :) Jutro rano przyjeżdża jeszcze 5 ton piachu żeby to wszystko wyrównać i ostatecznie dobić.

Widzę, że u was już płyta zalana :) Jaką grubość ma wasza wylewka i ile kubików betonu weszło ?

Mogę zapytać ile płacicie za robociznę za cały dom ?

Nasza płyta została zalana betonem B-20 na wysokość 10cm. Beton taki dlatego, że wokół płyty był jeszcze jeden wieniec, którego rolą jest spięcie całego budynku i zrobienie go bardziej sztywnym z racji tego, że jest podniesiony prawie o jeden metr. Na zalanie płyty i tego wieńca weszło nam 13 kubików betonu. Co do dachu to jeszcze się nad tym nie zastanawialiśmy, ale zapewne za chwilę będziemy o tym myśleć bo we wtorek nasi budowlańcy planują zabierać się już za strop:) co do kosztów robocizny za cały dom to płacimy 45tyś za roboty od fundamentów po dach czyli można powiedzieć, że za wybudowanie całego domu w stanie surowym i tarasów.

Fajnie patrzeć jak mury rosną :) Będę podglądać bo u nas murowanie zacznie się dopiero za miesiąc. Nasza ekipa ma w tym roku 4 budowy i my jesteśmy "zleceniem nr 2", więc musimy cierpliwie poczekać do końca kwietnia. Jutro tylko wpadną na chwilę żeby zrobić wylewkę. Strasznie nie lubię czekać no ale co zrobić. Macie bardzo tanią ekipę :) ale może to zasługa regionu. U nas na śląsku wszyscy tak kroją, że szkoda gadać :/

Co do stropu to zwróćcie uwagę na jego wykonanie. Nasz budowlaniec mówi, że na takich dużych powierzchniach jak nad salonem trzeba robić w stropie jakieś poduszki powietrzne bo inaczej jest ryzyko pękania stropu w późniejszym czasie.

Wrzucaj koniecznie więcej zdjęć bo bardzo jestem ciekawa efektu :)

Edytowane przez Gola86

Fajnie popatrzeć, jak mury rosną! Nie mam wielkiego pojęcia o stawkach budowlańców, ale wydaje mi się, że Wasza cena za budowę domu jest naprawdę niska. A mogę spytać, dlaczego podnieśliście fundamenty wyżej? I jeszcze jedno pytanie mi się nasuwa, jak patrzę na zdjęcia: jak trzymacie materiały? Wasza działka jest nieogrodzona czy tylko tak na zdjęciach wygląda?

• 1 month później...
Fajnie patrzeć jak mury rosną :) Będę podglądać bo u nas murowanie zacznie się dopiero za miesiąc. Nasza ekipa ma w tym roku 4 budowy i my jesteśmy "zleceniem nr 2", więc musimy cierpliwie poczekać do końca kwietnia. Jutro tylko wpadną na chwilę żeby zrobić wylewkę. Strasznie nie lubię czekać no ale co zrobić. Macie bardzo tanią ekipę :) ale może to zasługa regionu. U nas na śląsku wszyscy tak kroją, że szkoda gadać :/

Co do stropu to zwróćcie uwagę na jego wykonanie. Nasz budowlaniec mówi, że na takich dużych powierzchniach jak nad salonem trzeba robić w stropie jakieś poduszki powietrzne bo inaczej jest ryzyko pękania stropu w późniejszym czasie.

Wrzucaj koniecznie więcej zdjęć bo bardzo jestem ciekawa efektu :)

Witam serdecznie ,

jestem zauroczony projektem z 116 i mam pytanie :

czy w części salonowej tej przy kominku szerokość 4,25 mb jest wystarczająca aby swobodnie zmieścić tam kanapę i nie przypiekać się

od kominka bo wiadomo ,że kominek też będzie wysunięty nieco do przodu czy Państwa zdaniem to wystarczająca odległość ?

Witam sympatyków projektu z 116,

tak jak już pisałem jesteśmy z żoną zauroczenie projektem z116 ale jak każdy potencjalny nabywca projektu mam mnóstwo pytań .

Mamy obawy dotyczące szerokości części wypoczynkowej salonu ( 4,25 ) czy tam nie będzie za ciasno - zbyt wąsko.Chciałbym także zapytać o sposób pokrycia dachu czy blacha jak w oryginale jest rozsądnym pomysłem oraz czy wysokość ścianki kolankowej na obecnym poziomie jest wystarczająca.Mam także pytanie czy istniałaby możliwość rozmowy telefonicznej w celu umówienia się na ewentualne zobaczenie domu na "Żywo " jestem uczciwym normalnym człowiekiem :)Będę wdzięczny za odpowiedź

Też oglądam ten projekt z każdej strony. Wydaje mi się, że ścianka kolankowa jest za niska - my będziemy podnosić przynajmniej do 90 cm. Z tego, co się zorientowałam, problemem są wąskie stopnie schodów - w z500 napisali mi, że można je trochę poszerzyć, ale to wyjdzie w praniu, jak dam projekt do adaptacji.

• 3 months później...
Też oglądam ten projekt z każdej strony. Wydaje mi się, że ścianka kolankowa jest za niska - my będziemy podnosić przynajmniej do 90 cm. Z tego, co się zorientowałam, problemem są wąskie stopnie schodów - w z500 napisali mi, że można je trochę poszerzyć, ale to wyjdzie w praniu, jak dam projekt do adaptacji.

Witam ponownie ,

chciałbym zapytać czy może wiecie państwo gdzie moglibyśmy zobaczyć z 116 na żywo ? wiem ,że niewiele osób chce pokazać dom jednak jest mi bardzo trudno wyobrazić sobie na żywo ten projekt wystarczyło by mi zobaczenie go z za płota :) byłbym bardzo zobowiązany za pomoc.

Pozdrawiam serdecznie

• 3 weeks później...

Witam.

Widzę, że u Was już tylko kosmetyka pozostała :) My jesteśmy w tej chwili na etapie obróbki blacharskiej i układania dachówki. Widzę, że chyba będziemy mieć to samo pokrycie - dachówka creaton domino i blacha na rąbek :) Widząc wasze zdjęcia mam teraz pewność, że to był dobry wybór :)

Chwilowo kasa się skończyła więc okna i instalacje muszą poczekać do wiosny. Fajnie popatrzeć na gotowy z116, chociaż ze zmianami :) Powiedzcie, czy ten murek na balkonie przy sypialni nie zasłania światła ? My myślimy nad szklaną / chromowaną barierką. Mam jeszcze pytanie jak wykończyliście wykusz w kuchni ? Widzę, ze jest na nim blacha - czy jest ona położona płasko czy ma jakiś spad ? Nam dachowcy zalecają zrobienie tam małej rynny żeby ściekający deszcz nie płynął po ścianie. Tylko czy to nie zepsuje efektu ?

Mam jeszcze pytanie ile wyszły Was okna ? A zwłaszcza to w wykuszu w kuchni ?

Pozdrawiam.

Witam,

Może nie dokładnie taką samą będziemy mieć dachówkę, bo my zdecydowaliśmy się na Tondach Figaro, która jest praktycznie taka sama jak creaton domino jednak jej cena jest dużo dużo niższa a jakość bardzo podobna. Poza tym blacha pewnie taka sama- firma Rukki.

co do murku to według nas nie zabiera on zbyt dużo światła bo to okno w sypialni jest dość duże, a ścianka daje naprawdę fajny urok budynku. ale to kwestia wyboru i gustu:)

wykusz w kuchni nie jest wykończony blachą tylko to co widać na zdjęciach to tylko opierzenie dookoła wykuszu. Na samym wykuszu jest położona papa później został on ocieplony styropianem, zrobiona została wylewka i na to znowu położona została papa. moim zdaniem blachy nie ma sensu tam w ogóle kłaść gdyż blacha musi mieć co najmniej kilkanaście stopni spadku a tam jest może 2-3%. co do odwodnienia tego wymyśliliśmy dookoła wykuszu rynienkę tylko że jest ona zamontowana jakby w warstwie wylewki tzn na końcach wykuszu i połączona rurami spustowymi pod elewacją z widoczną na zdjęciach po prawej stronie rynną. nie wiem czy wytłumaczyłem to dobrze ale mogę następnym razem zrobić zdjęcia temu wykuszowi od góry i Ci przesłać.

Co do okien to wszytko zależy jaką firmę wybierzesz, bo wiadomo są lepsze i gorsze. poza tym wszystko zależy od koloru, grubości szyb, niskich profili i innych wielu rzeczy. my np mamy okna dwu kolorowe tzn. z zewnątrz są w kolorze antracytu a od środka białe. niemniej jednak robiąc wycenę w różnych firmach kwota za wszystkie okna razem z roletami elektrycznymi do całego domu wahała się w przedziale od 30 do nawet 45 tyś zł. a co do okna w wykuszu to samo to duże okno nie było zbyt drogie gdyż my zdecydowaliśmy się że będzie to witryna czyli nie będzie ono otwierane. otwierają się tylko te okna po bokach. mniej więcej koszt całego wykuszu (mówię teraz tylko o oknach bez rolet) to tak około 3000zł

Pozdrawiam