Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

sciana trojwarstwowa - brak izolacji nad oknem - pilne

africates

Recommended Posts

Witam! Mam palacy problem... podejrzewalem zle obsadzenie okna w nowo nabytym mieszkaniu (wilgoc i halas z zewnatrz pomimo ze okna sa szczelne) i postanowilem rozkuc, a wlasciwie to zdjac karton gips ktory uloziny byl dookola okna... i jakze sie zdziwilem co ja tam ujrzalem. Sciana jest trojwarstwowa - od zewnatrz klinkier, od wewnatrz gazobeton po srodku zostawione jest 15cm na izolacje no i tu wyglada to tak... okno zamontowane jest w 'warstwie izolacji' z tym ze jest ona tylko od okna w dol... boki - tam gdzie powinna byc izolacja wylozone sa ceglami i do nich przyczepione jest okno za pomoca kotew i pianki (nie wiem co jest za ceglami na boki).... a gora.... na gorze nie ma nic!!!!! okno dochodzi licem do klinkieru a na gorze nad oscierznica jest pusta przestrzen o wymiarach 180cm x 15cm x 60cm.. (okno ma szerokosc 120 cm)... Jak to ugryzc? Nie mam szans na skargi do dewelopera bo to miszkanie z drugiej reki.. ma 13 lat a okres ochronny to 10 lat. Potrzebuje to jakos sensownie i w miare szybko zaizolowac. Wspomne jeszcze ze w owej dziurze nad oknem widze ze wychodza 2 przewody wentylacyjne.... jeden z kuchni i wychodzi na zewnatrz do kratki wentylacyjnej.. a drugi... konczy sue w tej dziurze.. a kratka wentylacyjna (dziura w klinkierze) jest 10 cm nizej. Czym wypelnic ta dziure? Widzialem taka pianke co to sie rozpreza 45x... czy moze lepiej styropian obsadzic i pianka montazowa niskorozprezna?

prosze pilnie o opinie w temacie jak to rozwiazac TECHNICZNIE.

pozdrawiam

afri

Dzieki. Zrobilem wg Twojej rady ale nie rozkuwalem bokow. Od gory z jednej strony dalo sie wyczuc styropian wypelniajacy cala przestrzen a z drugiej luzem gdzie nawciskalem od gory luznej izolacji ile sie dalo. U gory nie bylo mozliwosci zalozenia kolanka od rury do otworu w klinkierze ale oblozylem to miejsce styropianem i zapiankowalem odizolowujac od reszty tej pustej przestrzeni ktora uzupelnilem welna do poddaszy. u gory zapiankowalem styropian przy oknie zeby sie rozparl do sciany i dzisiaj czeka mnie zapiankowanie szczeliny miedzy rama a tym styropianem. Mam nadzieje ze to cos pomoze.

Jezeli chodzi o ykonczenie to myslalem o drewnie (ta wneka dookola okna od strony mieszkania ma 30cm) a to tylko dlatego ze chce zamontowac cos co nazywa sie tutaj secondary glazing... czyli drugie wewnetrzne okno zeby odizolowac sie od dzwiekow ulicy. Przy okazji.... co myslicie takim rozwiazaniu? http://www.duration.co.uk/SecondaryGlazingHorizontalSliders.asp

jeszcze raz dzieki i pozdrawiam