vazaho 07.01.2012 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2012 Witam, Mam problem, przy adaptacji strychu na mieszkanie zależałoby mi na dociepleniu dachu starej kamienicy Ekofibrem ze względu na wiele jego pozytywnych cech, takich jak ochrona degradacji drewna, izolacja akustyczna, jedynie nie wiem czy jest to dobre rozwiązanie jako, że mam folię paroprzepuszczalną Strotex PP 110 pod dachówką ceramiczną (dach był wyremontowany 2 lata temu), a jej (folii Strotex PP ) paroprzepuszczalność wynosi 40g/m2/dobę a w zaleceniach są folie o wysokiej paroprzepuszczalności, rzędu 1000g/m2/dobę. Myslałem, czy w zamian nie lepiej dać od wewnątrz folii wysoko paroprzepuszczalnej na płytach g-k zaamiast zwykłęj paroizolacyjnej. Albo dać membranę wstępnego krycia dodatkowo 2 cm odsuniętej od folii Strotex PP 110. Jak Państwo radzicie?? Czy zrobić tak i pozostać przy ekofibrze mimo że folia jest za mało paroprzepuszczalna czy wybrać inny materiał termoizolacyjny?? Czy jest jakieś najlepsze wyjście z tej sytuacji? Zależy mi na tym żeby izolacja była dobrze wykonana i żeby nie powstawały później jakiekolwiek wykwity na płytach G-K. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 07.01.2012 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2012 trzymaj sie ekofibera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 07.01.2012 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2012 Celuloza nie wymaga paroizolacji,a że masz pod dachówką Strotex,to celuloza zadziała jak bufor chwilowych nadmiarów wilgoci.Będzie przejmowała wilgoć ale i oddawała do wnętrza,regulując w ten sposób w sposób bardziej przyjazny wilgotność w pomieszczeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 08.01.2012 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 dlatego zastanawiam się czy przy celulozie stosować folię paroszczelną , może zastosować membranę np proclimy gdzie jej dyfuzyjność się zmienia i zależnie od warunków wilg. zmieniało sie tempo oddawania wilgoci i jego kierunek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts