Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

podejście do rozdzielacza z rury pex/al/pex

slawek1980

Recommended Posts

witam

mam pytanie czy do rozdzielacza od grzejnikówi i od podłogówki można zrobić podejście z rury pex/al/pex śr 20 ,przeglądając różne zdięcia w internecie zauważyłem że niektórzy tak mają .

nie jestem z byt doświadczony w lutowaniu miedzi ,a rura będzie w posadzce więc wolał bym uniknąć niepotrzebnych połoączeń,

kotłownia bedzie na paliwo stałe piec defro duo uni 15 kw

http://www.defro.pl/kotly/seria-defro-duo/defro-duo-uni

w dzisiejszych kotłach wydaje mi się ze temperatura wody zasilanej raczej nigdy nie przekracza 70-80 stopni więc nie powinno się nic stać

proszę o wasze opinnie

16stka Ci wystarczy do c.o.

Podłączenie rozdzielaczy do kotłowni robi się raz i nie warto tu oszczędzać na średnicy rury drastycznie zwiększając opory przepływu. Od kotła do rozdzielaczy daj grubą rurę, nie żałuj jej daj np. 32. Większa średnica nie zaszkodzi, koszt niewiele większy, a opory przepływu zdecydowanie mniejsze, co odbije się pozytywnie na mocy obiegówki, elastyczności instalacji i możliwościach podłączenia innych źródeł ciepła w odległej przyszłości. Od rozdzielacza do grzejników może być 16-ka, ale na pewno taka nie może być od kotła do rozdzielaczy.

Edytowane przez rwxw