wojkos 07.01.2012 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2012 Witam,Czy w pionowych instalacjach kanalizacyjnych istnieje określona kolejność podłączania odpływów? Przez suszarnie w bloku, która planuje zaadotować na mieszkanie, przechodzi rura kanalizacyjna. Chciałbym się do niej podłączyć, ale mam problem z odpływem od brodzika - musi być jak najniżej, ale nie wiem czy mogę wyprowadzić odpływ od brodzika pod odpływem z WC? Planowałem najniżej umieśćić trójnik 110/50 pod odpływ z brodzika i umywalki a nad nim kolejny 110/110 od WC i tu do Was pytanie czy można tak zrobić? dziękuje i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
supchem 08.01.2012 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 Wydaje mi się że tak się nie powinno robić ale jeśli nie masz innej możliwości to na podejściu od brodzika zamontuj zasuwę burzową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jerom3 08.01.2012 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 Witam Kolejność podłączenia na pionowym odcinku nie ma znaczenia, jedynie należy pamiętać o odpowietrzeniu kanalizacji lub o montażu zaworu napowietrzającego przy najbardziej oddalonym urządzeniu od pionu kanalizacyjnego. PozdrawiamDamian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Norrek 08.01.2012 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 Witam.... a wg mnie kolejność podłączeń urządzeń ma znaczenie. Nie na darmo w "naszej starej nieeuropejskiej normie kanalizacyjnej" inżynierowie zajęli się tym problemem. Wg normy w tym przypadku powinno się obniżyć oś trójnika z odejściem DN50, min 70cm poniżej wykończonej posadzki. Ode mnie dodam że racjonalniej jest trzymać się odległości 70cm pomiędzy trójnikiem z odejściem DN100 a DN50.Zdaję sobie sprawę że w istniejącym budynku może myć problem z zamontowaniem trójnika -de facto-u sąsiada niżej. Proponuję postarać się obniżyć trójnik DN50 ile tylko możliwe - może uda się uniknąć złego wpływu WC na brodzik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts