Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kolejność podejść kanalizacyjnych

wojkos

Recommended Posts

Witam,

Czy w pionowych instalacjach kanalizacyjnych istnieje określona kolejność podłączania odpływów? Przez suszarnie w bloku, która planuje zaadotować na mieszkanie, przechodzi rura kanalizacyjna. Chciałbym się do niej podłączyć, ale mam problem z odpływem od brodzika - musi być jak najniżej, ale nie wiem czy mogę wyprowadzić odpływ od brodzika pod odpływem z WC? Planowałem najniżej umieśćić trójnik 110/50 pod odpływ z brodzika i umywalki a nad nim kolejny 110/110 od WC i tu do Was pytanie czy można tak zrobić?

dziękuje i pozdrawiam

Witam

Kolejność podłączenia na pionowym odcinku nie ma znaczenia, jedynie należy pamiętać o odpowietrzeniu kanalizacji lub o montażu zaworu napowietrzającego przy najbardziej oddalonym urządzeniu od pionu kanalizacyjnego.

Pozdrawiam

Damian

Witam.

... a wg mnie kolejność podłączeń urządzeń ma znaczenie. Nie na darmo w "naszej starej nieeuropejskiej normie kanalizacyjnej" inżynierowie zajęli się tym problemem. Wg normy w tym przypadku powinno się obniżyć oś trójnika z odejściem DN50, min 70cm poniżej wykończonej posadzki.

Ode mnie dodam że racjonalniej jest trzymać się odległości 70cm pomiędzy trójnikiem z odejściem DN100 a DN50.

Zdaję sobie sprawę że w istniejącym budynku może myć problem z zamontowaniem trójnika -de facto-u sąsiada niżej. Proponuję postarać się obniżyć trójnik DN50 ile tylko możliwe - może uda się uniknąć złego wpływu WC na brodzik.