Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy zawór zwrotny w tym miejscu to dobre rozwiązanie?

Jab

Recommended Posts

Witam, dzisiaj skończyli mi podłączać kocioł do instalacji.

Schemat w WIELKI skrócie w załączniku. Strzałki na zaworach zwrotnych zgodnie z rzeczywistością

Chodzi mi o to, czy ten zawór zwrotny zaznaczony strzałką na tym "schemacie" jest poprawnie założony, czy on w ogóle może tam być?

Ponieważ rozpaliliśmy niedawno "ręcznie" i wygląda to trochę tak, jakby ten zawór nie "puszczał" wody na powrocie. Woda strasznie na kotle wzrosła do 100 stopni i wężownica się uruchomiła.

Kocioł: Ling Duo 15kW

Zawór 4D: Womix 5/4"

Siłownik zaworu: Womix MP06

Uprzedzam pytanie o to, dlaczego serwisant tego nie uruchamiał. Kocioł był już użwany - założony w innym miejscu.

zzwr.jpg

Ale to jest zupełnie złe rozwiązanie, czy powinni działać?

które? to które jest aktualnie?

będzie działać ale tylko jako zawór 3d, bez funkcji pomieszania powrotu.

Przez ZW na grawitacji nie ma prawa ani jedna kropla wody się przecisnąć. Tyle co pompa wpompuje w kocioł tyle z niego wypompuje, a na powrocie kotła będziesz miał dokładnie tyle ile masz na powrocie z instalacji przed 4d.

które? to które jest aktualnie?

będzie działać ale tylko jako zawór 3d, bez funkcji pomieszania powrotu.

Przez ZW na grawitacji nie ma prawa ani jedna kropla wody się przecisnąć. Tyle co pompa wpompuje w kocioł tyle z niego wypompuje, a na powrocie kotła będziesz miał dokładnie tyle ile masz na powrocie z instalacji przed 4d.

To co na rysunku jest aktualne.

Czyli tego zaworu zwrotnego zaraz przy 4D nie ma być i tyle?

jab:

W ogóle tam go nie powinno być.

Natomiast pompa+ZZ za 4D powinna być zbocznikowana zaworem ZZ różnicowym (pływakowym).

nilsan

Czyli jutro będą wywalali ten ZZ.

Czy jest potrzeba takiego montażu pompy z zaworem? Jest to układ zamknięty z wężownicą schładzającą. Nie idzie grawitacyjnie.

Jab:

Jeszcze nikt nie wymyślił lepszego zabezpieczenia kotła/kominka z PW jak praca grawitacyjna i nie sądzę żeby to nastąpiło.

Wężownica schładzająca to iluzja bezpieczeństwa za duże pieniądze.

Poczytaj:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?129012-Kominek-wodny-mi-przelewa-pomocy!&p=3014744&viewfull=1#post3014744

nilsan

Czyli jutro będą wywalali ten ZZ.

Czy jest potrzeba takiego montażu pompy z zaworem? Jest to układ zamknięty z wężownicą schładzającą. Nie idzie grawitacyjnie.

jak nie jest mocno obciążony podłogówką lub co gorsza podłogówką z termostatem pokojowy, to wystarczy ci obieg grawitacyjny do podgrzewania powrotu. Z podłogą dobrze jest mieć pompę kotłową, ale już bez żadnych zaworów.

Nie mam podłogówki.

Zrobiłem kilka zdjęć na szybko, jeszcze jest trochę pracy, ale zawsze jakiś pogląd jak to teraz wygląda.

A co do grawitacyjnego - zgadza się. Ale to jest dostawione do instalacji "olejowej". Wymiennik też było ciężko dać, bo naczynie wzbiorcze ma być ok 70 cm nad kotłem, a piwnica niska. Padło na wężownicę. Pierwszy dzień i od razu się przydała. Zawór zwrotny nie puszczał, momentalnie się zrobiło 100 stopni - Regulus puścił wodę i szybko wychłodził.

3.jpg

2.jpg

1.jpg

4.jpg

Jab:

Zrób w poziomie obejście z ZZ klapowym naprawdę warto, zwłaszcza w przypadku twojego układu (na tym samym poziomie co pompa+ZZ).

nilsan

Czy mógłbyś mi to rozjaśnić? Co to da i jak dokładnie to zrobić?

Przyznam, że nie jestem biegły w instalacjach c.o. Tyle o ile poczytałem i na ile coś z logiki i fizyki wynika :)

Jab:

Chodzi o to, żeby otworzyć drogę dla grawitacyjnej pracy kotła w sytuacji gdy pompa nie pracuje.

Taka sytuacja ma np. miejsce w trakcie czasowego wyłączenie dostaw energii elektrycznej w trakcie pracy kotła.

Wtedy poprzez ten zawór zwrotny klapowy na obejściu pompy, będzie możliwy przepływ grawitacyjny i częściowy odbiór ciepła, który wcale nie musi być mały i osiąga wartości z zakresu 5-10kW. W prawidłowo zaprojektowanych kotłowniach taki odbiór ciepła eliminuje potrzebę stosowania wężownicy schładzającej, w twoim przypadku będzie dodatkowym elementem zabezpieczenie odbioru ciepła z kotła. Zawór należałoby wstawić pomiędzy kolanem (w to miejsce wstaw poziomo ułożony trójnik) za zaworem czterodrogowym i kolanem za pompą na przejściu poziomu zasilającego przez ścianę (podobnie wstaw trójnik).

nilsan

Na razie chyba ten różnicowy odpuszczę. Instalacja średnio jest przystosowana do grawitacji, mała średnica rur, dużo zakrętów, poziomów, rozwidleń itd.

Chyba, że później się to wstawi.

Na razie jutro wywalam ten ZZ i testuję pogodówkę. Na dzisiaj chodzi jakby zaworu 4D nie było.

Na razie chyba ten różnicowy odpuszczę. Instalacja średnio jest przystosowana do grawitacji, mała średnica rur, dużo zakrętów, poziomów, rozwidleń itd.

Chyba, że później się to wstawi.

Na razie jutro wywalam ten ZZ i testuję pogodówkę. Na dzisiaj chodzi jakby zaworu 4D nie było.

nie co mu tam zrobiłeś, ale by korzystać z siłownika i pogodówki, to można przenieść czujnik powrotu w cieplejsze rejony, albo przestawić tryb z 4d na 3d, wtedy nie będzie prał pod uwagę temp powrotu.

Możesz też nie mieć takiej opcji w swoim sterze, ja mówię z perspektywy ecomaxa.

Pozdrawiam