nodan 07.01.2012 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2012 CZy to co jest w Swidectwie energetycznym musi buć zgodne z projektem- chodzi mi głownie o grubosc styropianu pod podloga i welny na stropie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilus18 08.01.2012 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 Sztuka nakazuje żeby było zgodne. Nie wiem jak to się ma do przepisów, ale gdzieś chyba wyczytałam że jeśli papiery domu (czytaj: świadectwo energetyczne) jest źle wykonane(zawiera nieprawdziwe informacje i przez to naraża kupującego na straty), to przy sprzedaży domu można starać się o unieważnienie z powodu błędów formalnych - jeśli jestem w błędzie, to niech mnie ktoś poprawi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 08.01.2012 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 CZy to co jest w Swidectwie energetycznym musi buć zgodne z projektem- chodzi mi głownie o grubosc styropianu pod podloga i welny na stropie? Świadectwo musi być zgodne ze stanem faktycznym a nie z projektem, czy jest zgodne z projektem to zalezy czy budynek był budowany zgodnie z projektem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 09.01.2012 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 Świadectwo powinno być zgodne z rzeczywistością, jeśli projekt od niej odbiega, to i świadectwo powinno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 12.01.2012 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 Świadectwo energetyczne to taki papierek lakmusowy. Tylko kompletny naiwniak będzie się łudził że jest inaczej kupując dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 15.01.2012 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 Typowe świadectwo to rzeczywiście będzie papierek o wartości takiej, jaką ma kawałek zadrukowanego papieru... Ale wynika to tylko z tego, że takie, a nie inne podejście mają do tego dokumentu inwestorzy. Traktują go jako "kolejny zbędny papier, którym trzeba nakarmić biurokatów, żeby pozwolili w końcu mieszkać w domu". Tymczasem świadectwo może być pomocne w osiągnięciu lepszego standardu energooszczędnego, choć w Polsce mało kto (jeszcze) traktuje to jako zaletę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inzynier45 23.01.2012 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2012 jedyne świadectwo to dokument Passiv haus institut który wystawia po przebadaniu domu jak już stoi gotowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts