Raźny 07.01.2012 23:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2012 Witam. Będę miał studnię głębinową. Czy wiercić ją blisko domu np. 2m od fundamentów? Czy lepiej daleko od niego np. 10-20m od fundamentów? W domu będzie pewnie zbiornik na wodę (150 l -300 l ) a pompa głębinowa jak rozumiem w tej rurze osłonowej. Czyli na zewnątrz domu. Słowem czy dobrze myślę, że hałasu żadnego w domu z tej strony nie spotkam i będzie cisza? Czy tez mam się nastawić na hałas jak z młota wyburzeniowego??? Raźny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 08.01.2012 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 Witam. Będę miał studnię głębinową. Czy wiercić ją blisko domu np. 2m od fundamentów? Czy lepiej daleko od niego np. 10-20m od fundamentów? W domu będzie pewnie zbiornik na wodę (150 l -300 l ) a pompa głębinowa jak rozumiem w tej rurze osłonowej. Czyli na zewnątrz domu. Słowem czy dobrze myślę, że hałasu żadnego w domu z tej strony nie spotkam i będzie cisza? Czy tez mam się nastawić na hałas jak z młota wyburzeniowego??? Raźny Jak masz miejsce to ja bym wiercil na z 8-10m od domu. Wiertnice do duze samochody czesto. Ot z latwosci dostepu. Pompy glebinowej slyszec nie bedziesz Mozesz slyszec hydrofor w czasie napelniania, ale nie bedzie do huk jak pod niagara. W dzien zza zamknietych drzwi nie uslyszysz raczej. Troszke moga szumiec pluczace sie fitry, jesli bedziesz mial potrzebe uzdatnienai wody. marcin marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
urgot 08.01.2012 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 Ważne żeby oddalić się od szamba (o ile jest) również od szamb sąsiadów (o ile są a nawet jeśli mogą być w przyszłości), czyli 15m od szamba 5m od granicy no i nie zbyt daleko od pomieszczenia w którym będzie stał zbiornik hydroforowy. Weź pod uwagę też że w miejscu studni potrzebna jest tzw obudowa czyli jak fajnie wkomponować do niej właz - można albo równo z trawnikiem albo skalniak itp. Hydrofor praktycznie nie hałasuje ew odżelaziacz trochę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgolebiowski 08.01.2012 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 Ja mam studnię głębinową wywierconą w kotłowni.Wykonaliśmy to jeszcze przed postawieniem fundamentów.Jest to rozwiązanie ekonomiczne i bezpieczne.Wszystkie elementy są praktycznie bezgłośne,trochę słychać gdy płucze się filtr ale odbywa się to co cztery dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 08.01.2012 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 Pompę głębinową masz wpuszczoną np na 15 czy tak jak u mnie na 20 metrów pod powierzchnię ziemi i nie słychać jej kompletnie. Słychać za to nalewanie wody do zbiornika hydroforowego oraz napowietrzanie wody w inżektorze przed hydroforem. Jednak wszystkie te urządzenia są w osobnym pomieszczeniu i nie wpływają nawet w znikomym stopniu na komfort mieszkania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts