Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym malować podbitkę?

tomasziolkowski

Recommended Posts

Proponuję tutaj zastosowanie Impregnatu Ochronno-Dekoracyjnego Vidaron http://www.vidaron.pl/pages/97 lub Lazury Pro Ochronno-Dekoracyjnej Vidaron http://www.vidaron.pl/pages/637 Oba te produkty skutecznie i trwale zabezpieczają drewno – wymalowania wykonane za ich pomocą objęte są 6-letnią gwarancją. W celu zapewnienia odpowiedniej ochrony, drewno należy najpierw zabezpieczyć bezbarwną wersją Impregnatu Vidaron i następnie pomalować je preparatem w wersji kolor.

• Odpowiedzi 41
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 11 months później...
  • 2 weeks później...
Czyli najpierw podkładem a później kolor czy można od razu kolor? Jak to najlepiej rozwiązać. Jest jeszcze coś takiego jak Tikkurila Valtti Color?

Większość producentów zaleca stosowanie własnych impregnatów bezbarwnych (głęboko penetrujących) pod barwiące. Wyjątkiem jest tu z tego co wiem altax - zaleca stosowanie bezbarwnego impregnatu tylko w trudnych warunkach biologicznych a tak instrukcja przewiduje malowanie 2-3 warstw bezpośrednio na drewno. Tyle, że ten impregnat jest sporo droższy od drewnochronu, nieco droższy od sadolinu ale tańszy od tikurili (w marketach ~200pln/10l).

• 3 weeks później...

Witam,

Robię remont dachu (wymiana pokrycia, wzmocnienie więźby, od nowa robiona podbitka i deskowanie). Dom w Świnoujściu, więc klimat trochę łagodniejszy, ale i tak przed zimą trza zdążyć.

Nadszedł czas na nowe deskowanie i tu mam pytania:

1. Czy takie malowanie desek czołowych i podbitki będzie dobre (tak mi zalecił sprzedawca farb) ?

Drewno sosnowe.

Najpierw dwukrotna impregnacja zabezpieczająca przed grzybami i owadami impregnatem Tikkurilla

Potem dwukrotne malowanie farbą Beckers (kolor ma być w odcieniu szarości RAL 7044, taki mam w projekcie)

Impregnowanie i malowanie oczywiście w pomieszczeniu (garaż/piwnica) bo na zewnątrz już za zimno na taką robotę.

2. Czy na deski czołowe na elewacji południowej warto coś jeszcze dodać, dodatkowo zabezpieczyć, aby nie malować co 2 lata bo się farba złuszczy?

Będę wdzięczny za zweryfikowanie tego podejścia i sugestie impregnatów/farb jeśli te wymienione wyżej są kiepskie.

pozdrawiam,

m.

Edytowane przez macpodo

Wg mnie, na podbitkę słońce nie działa tak ostro, więc 3 krotna warstwa np. Tikkurili albo Sadolinu (do tej pory tylko tym malowałem) powinna wystarczyć. Gorzej jeśli malowane są wiatrówki albo pasy podrynnowe. Wtedy trzeba malować w odstępach 3-4 lata, albo czekać aż się rozeschnie i wymienić na nowe:) Deski czołowe wg mnie powinny być okute blachą. Rynny montowane na krowkie czy do deski czołowej?

Deski czołowe wg mnie powinny być okute blachą. Rynny montowane na krowkie czy do deski czołowej?

Deski czołowe mam na elewacji południowej (oś kalenicy pn-pd) dlatego właśnie chciałbym wiedzieć jak najlepiej zabezpieczyć ich kolor i strukturę przed słońcem (bo mają być pomalowane na szary odcień).

Będę miał dachówki krańcowe, więc obróbki z blachy się nie zrobi raczej.

Rynny montowane na deski pod rynnowe (chyba tak się nazywają?), które też oczywiście będą malowane na ten sam kolor co czołowe. Nie wiem jak się poszczególne części tego deskowania nazywają, więc napiszę tak obrazkowo, że na krańcach dachu będę miał takie "skrzynki" zamykające dach, w których skryją się krokwie.

No i całą tą drewnianą obrókę dachu muszę zaimpregnować i pomalować na kolor szary (RAL 7044) i ma być ładnie i na jak najdłużej :)

dzięki za podpowiedzi!

m.

• 2 years później...
Tikkurila to bardzo dobre produkty i sugerowałbym rozwiązanie systemowe czyli pokład i wierzchnia warstwa tej samej firmy. Pozdrawiam.

a co pan sadzi o produktach remmers? np hk lazur

kolega malowal tym dom drewniany, ja pomalowalem tym drewniany budynek gospodarczy, i mysle tym podbitke malowac

• 1 year później...
  • 8 months później...