E-Rzecznik Śnieżka 12.10.2012 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2012 Proponuję tutaj zastosowanie Impregnatu Ochronno-Dekoracyjnego Vidaron http://www.vidaron.pl/pages/97 lub Lazury Pro Ochronno-Dekoracyjnej Vidaron http://www.vidaron.pl/pages/637 Oba te produkty skutecznie i trwale zabezpieczają drewno – wymalowania wykonane za ich pomocą objęte są 6-letnią gwarancją. W celu zapewnienia odpowiedniej ochrony, drewno należy najpierw zabezpieczyć bezbarwną wersją Impregnatu Vidaron i następnie pomalować je preparatem w wersji kolor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 14.10.2012 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2012 Oczywiście za wyjątkiem ławki. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
280m 13.10.2013 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2013 Panie Andrzeju którym konkretnie VALTTI SUPER GUARD czy VALTTI COMPLETE ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
genezyp 13.10.2013 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2013 Super Guard jest produktem podkładowym. Na wierzch należy zastosować jeszcze Valtti Expert lub Complete. Ja zastosowałem to pierwsze. Żeby to tylko tyle nie kosztowało... :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zapominalski88 14.10.2013 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2013 Ja też malowałem Valtti Expert i polecam ten produkt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mest 27.10.2013 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2013 Czyli najpierw podkładem a później kolor czy można od razu kolor? Jak to najlepiej rozwiązać. Jest jeszcze coś takiego jak Tikkurila Valtti Color? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 27.10.2013 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2013 Można od razu kolor. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bolek1986 27.10.2013 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2013 Polecam Lazurę Xylodhone® HP firmy Syntilor do kupienia w Castoramach. Polecił mi stolarz, który obkłada boazerią na zewnątrz budynki... Moje wykonanie - kolor tik: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 27.10.2013 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2013 Czyli najpierw podkładem a później kolor czy można od razu kolor? Jak to najlepiej rozwiązać. Jest jeszcze coś takiego jak Tikkurila Valtti Color? Większość producentów zaleca stosowanie własnych impregnatów bezbarwnych (głęboko penetrujących) pod barwiące. Wyjątkiem jest tu z tego co wiem altax - zaleca stosowanie bezbarwnego impregnatu tylko w trudnych warunkach biologicznych a tak instrukcja przewiduje malowanie 2-3 warstw bezpośrednio na drewno. Tyle, że ten impregnat jest sporo droższy od drewnochronu, nieco droższy od sadolinu ale tańszy od tikurili (w marketach ~200pln/10l). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 27.10.2013 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2013 To normalne, że zalecają swoje produkty. Są to jednak tylko zalecenia a nie żaden obowiązek. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macpodo 16.11.2013 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2013 (edytowane) Witam,Robię remont dachu (wymiana pokrycia, wzmocnienie więźby, od nowa robiona podbitka i deskowanie). Dom w Świnoujściu, więc klimat trochę łagodniejszy, ale i tak przed zimą trza zdążyć. Nadszedł czas na nowe deskowanie i tu mam pytania:1. Czy takie malowanie desek czołowych i podbitki będzie dobre (tak mi zalecił sprzedawca farb) ?Drewno sosnowe.Najpierw dwukrotna impregnacja zabezpieczająca przed grzybami i owadami impregnatem TikkurillaPotem dwukrotne malowanie farbą Beckers (kolor ma być w odcieniu szarości RAL 7044, taki mam w projekcie)Impregnowanie i malowanie oczywiście w pomieszczeniu (garaż/piwnica) bo na zewnątrz już za zimno na taką robotę.2. Czy na deski czołowe na elewacji południowej warto coś jeszcze dodać, dodatkowo zabezpieczyć, aby nie malować co 2 lata bo się farba złuszczy? Będę wdzięczny za zweryfikowanie tego podejścia i sugestie impregnatów/farb jeśli te wymienione wyżej są kiepskie.pozdrawiam,m. Edytowane 16 Listopada 2013 przez macpodo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bracki88 16.11.2013 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2013 Wg mnie, na podbitkę słońce nie działa tak ostro, więc 3 krotna warstwa np. Tikkurili albo Sadolinu (do tej pory tylko tym malowałem) powinna wystarczyć. Gorzej jeśli malowane są wiatrówki albo pasy podrynnowe. Wtedy trzeba malować w odstępach 3-4 lata, albo czekać aż się rozeschnie i wymienić na nowe:) Deski czołowe wg mnie powinny być okute blachą. Rynny montowane na krowkie czy do deski czołowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 17.11.2013 00:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 Tikkurila to bardzo dobre produkty i sugerowałbym rozwiązanie systemowe czyli pokład i wierzchnia warstwa tej samej firmy. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macpodo 17.11.2013 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 Deski czołowe wg mnie powinny być okute blachą. Rynny montowane na krowkie czy do deski czołowej? Deski czołowe mam na elewacji południowej (oś kalenicy pn-pd) dlatego właśnie chciałbym wiedzieć jak najlepiej zabezpieczyć ich kolor i strukturę przed słońcem (bo mają być pomalowane na szary odcień). Będę miał dachówki krańcowe, więc obróbki z blachy się nie zrobi raczej. Rynny montowane na deski pod rynnowe (chyba tak się nazywają?), które też oczywiście będą malowane na ten sam kolor co czołowe. Nie wiem jak się poszczególne części tego deskowania nazywają, więc napiszę tak obrazkowo, że na krańcach dachu będę miał takie "skrzynki" zamykające dach, w których skryją się krokwie. No i całą tą drewnianą obrókę dachu muszę zaimpregnować i pomalować na kolor szary (RAL 7044) i ma być ładnie i na jak najdłużej dzięki za podpowiedzi! m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Efia 04.08.2016 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2016 Bardzo prosze o pomoc. Czy ktoś poleci mi jakąś dobrą i sprawdzoną BIAŁĄ farbę do drewnianej podbitki dachowej... absolutnie nie mam o tym zielonego pojecia.... chodzi mi o efekt taki jak na zdjęciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawko333 05.08.2016 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2016 Tikkurila to bardzo dobre produkty i sugerowałbym rozwiązanie systemowe czyli pokład i wierzchnia warstwa tej samej firmy. Pozdrawiam. a co pan sadzi o produktach remmers? np hk lazur kolega malowal tym dom drewniany, ja pomalowalem tym drewniany budynek gospodarczy, i mysle tym podbitke malowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 05.08.2016 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2016 Nie miałem okazji stosowania produktów tej firmy ale z pewnością to dobra marka. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawko333 05.08.2016 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2016 tez tak mysle , kolega malowal dom 5lat temu, z farba się nic niedzieje, dlatego tez kupiłem remmersa do pomalowania u siebie gospodarczego, bardzo wydajna farba i przyjemnie się ja rozkłada, tylko ma jedna wade, wysoka cena, ale mysle ze na podbitkę powinno się nadac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pracusele 30.08.2017 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2017 Witam, a czy ktoś stosował HartzLain Decor http://lakiery.pl/component/virtuemart/details/32/89/kolorowe-impregnaty-do-drewna-na-zewn%C4%84trz/ochrona-active-bio-protect/hartzlain-decor.html?lang=pl , tak czy inaczej kupiłem puszkę na próbę by przetestować krycie i kolor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regius 29.05.2018 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2018 Przyłączam się do pytania pacusele.pacusele, jak u Ciebie spisał się HartzLain? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts