raas 08.01.2012 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 Witam wszystkich! Mam pytanko: czy elewacja z płytki klinkierowej klejonej na styropianie pokrytym siatką w kleju utrzyma się? 1m2 tej płytki to około 15 kg! Płytka nie ma podparcia od samego dołu bo cokół jest ok 5cm cofnięty. Poradźcie coś -szczegóły na rysunku. Styropian oczywiście kołkowany osadzany na tytanie eos. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 08.01.2012 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 Według mnie powinno się dać, tylko że może być konieczne robienie na kleju zrobionym z białego mp[ cementu i piasku, zaś sam klinkier czy mur "wzmocniony" zbrojeniem takimi prętami wbutymi via styropian do muru. Podejrzewam, że mogą być problemy z wykonawcą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raas 08.01.2012 20:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 hmm - tym klejem to co kleić? płytki do styro czy styro do muru? pręty czy kotwy to może być problem przy płytkach o grubości raptem 5mm...Zwykonawcą nie będzie problemu- to ja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 08.01.2012 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 porządny klej, zatop 2x siatkę i ważne: przekołkuj styropian razem z siatką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raas 08.01.2012 21:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 (edytowane) @coulignon- a jak gęsto? darować sobie zwykłe kołkowanie tylko kołkować po zaciągnięciu siatki klejem? Porządny klej -do styro kombinowałem pianę tytan eos- co radzisz do siatki i do klejenia płytek? Czy kołkowanie po zaciągnięciu klejem nie zniszczy powłoki siatkoklejowej ? w wyniku dobijania kołków? Z góry dzięki.... Edytowane 8 Stycznia 2012 przez raas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 09.01.2012 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 kołkujesz jeszcze na mokro pierwszą warstwę siatki. delikatnie, tak aby nie narobić kraterów na 5 cm. Kołek od kołka co 50/60 cm w pionie i w poziomie. Potem wgłębienie z kołkiem też szpachlujesz. Na to druga warstwa z siatką. Porządny klej : Dryvit, Sto, Caparol - to dostaniesz wszędzie. Inne klej należy potestować jeśli cena by zabijała - przykleć do ściany kawałek styropianu EPS 100 i po 2 tygodniach zerwać. Powinien pęknąć styropian a nie warstaw kleju. Zastanów się nad białym klejem jak pisał Balto - płytka na zwykłym może dostać jakiś plam, wykwitów etc. Najlepiej sprawdzić to pytając producenta płytki co ona zaleca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 09.01.2012 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 coulignon: jeżeli wykonawca jest zdolny to kupi biały cement i na jego bazie zrobi sobie klej - będzie mógł podnieść jego moc w stosunku do tego co oferują w sklepie. Przy okazji nie powinno być wtedy wykwitów. Przy okazji - widziałem dość murów i ścian obłożonych klinkierem czy płytką z kamienia naturalnego na zewnątrz - i fajnie ułożone wygląda rewelacyjnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 09.01.2012 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 a polimer skąd weźmie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 10.01.2012 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 coulignon: pytanie jaki. Ja znam kilka różnych sklepów chwmicznych, jedną świetną hurtownię i dealera na Polskę, w centrum kraju. Do tego ostatniego trochę docierałem, ale ma bardzo różne fajne różności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 10.01.2012 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Powiem tak, ilośc polimeru rzędu 20 kg (jednego worka) jest obarczona zwykle wysoką ceną. Poza tym, przeciętny majster na budowie, nie będzie wiedział co to jest Wacker, Elotex, Vinapass lub inne. Poza tym jeszcze przydała się by jakaś metyloceluloza, węglana wapnia żeby uzyskać jakieś własności robocze i wiedza jak to zadozować. Moim zdaniem jest to niewykonalne na pojedyńczej budowie. Centralna Polska - mniemam że mówisz o Evimexie? Jeśli czegoś szukasz to napisz na priv - pomogę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts