Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kuchnia i mała łazienka w piwnicy dla turystów

flaber14

Recommended Posts

Witam

Planuję przerobić jedną ze swoich piwnic na kuchnię z małą łazienką dla turystów, tak na lato żeby mogli zrobić sobie spokojnie posiłek oraz skorzystać z prysznicu lub WC.

O poziom wód gruntowych się nie martwię bo nigdy nie miałem wody w piwnicy, mieszkam na sporej górze :D

Ale mam do Was takie pytanko, jak najlepiej zabezpieczyć się przed wilgocią, w końcu będzie tam łazienka. Teraz mam w piwnicy glinę więc przed wylaniem posadzki betonowej co muszę zrobić, jaką położyć izolacje?

Najgorszy problem to rury mam ich tam bardzo dużo z racji tego iż nad tą piwnica jest właściwą łazienka oraz kuchnia. Niby minus ale i plus łatwo będzie rozprowadzić ("chyba") potrzebną instalację;)

I jeszcze jedna sprawa macie może do podrzucenia jakieś linki gdzie mógłbym poszukać, albo zobaczyć jakiś filmik jak zrobić pewne prace w tego typu miejscach?

A dodam jeszcze iż ściany fundamentowe są przykryte gruntem około 1.7m, czy będzie to wymagało specjalnego zabezpieczenia przed wilgocią i przemarzaniem, jeśli tak to jakiego? W sezonie zimowy nie planuję tam ogrzewania, ogólnie piwnica nie jest zimna bo za ścianą będzie kotłownia, ale może na wszelki wypadek mały grzejni-czek żeby mi wilgoć nie weszła, jak myślicie?

Pozdrawiam

Adam