Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Remont poniemieckiej remizy

marag2

Recommended Posts

Witam.

Podglądam to forum od miesięcy, ponieważ lubię stare domy i ich transformacje. Znalazłam dom, a właściwie to starą poniemiecką remizę, czy też restaurację. Budynek pochodzi z lat 30-tych ubiegłego wieku. Od wielu lat nie jest zamieszkany. Wymaga generalnego remontu ale jego cena nie jest wygórowana.

Dom ma około 260 m2. Dach pokryty jest papą. Wewnątrz jest coś w rodzaju sceny i otwarta przestrzeń, którą można dowolnie kreować. Urzekły mnie piękne okna i ich wykończenia z cegły.

Zastanawiamy się nad kupnem tego budynku, ale mamy wiele obaw związanych z jego remontem, a właściwie przebudową.

Chcielibyśmy podnieść i ocieplić podłogę (pomieszczenia są wysokie), wymienić dach, zrobić ściany działowe itd. Pragniemy zostawić odkryte cegły na zewnątrz i tylko je oczyścić i naprawić ubytki.

Wiem, że wśród Forumowiczów są osoby remontujące stare domy, także poniemieckie i proszę o pomoc. Na co należy zwrócić uwagę zanim kupimy dom? Jakie są słabe i mocne strony takich budynków? Wiem, że i tak będę potrzebowała specjalisty ale najpierw proszę o rady praktyków:)

Zdjecie336 m.jpg

Witaj,

Poniemieckie domy raczej nie różniły się od innych. Jeśli już, to chyba raczej na plus. Wszystko, co musisz sprawdzić nie różni się zbytnio od innych domów w zaawansowanym wieku. Zacząłbym od izolacji na fundamentach- pionowe można zawsze poprawić. Poziome, jeśli były, to raczej jeszcze spełniają swoją funkcję. Gorzej gdyby nie było. Wykonanie takiej izolacji pochłonie dużo pieniążków. Jak sprawdzić? - Może istnieje jakaś dokumentacja budynku. Ponieważ jest to budynek nieotynkowany, to nad gruntem możliwe jest odnalezienie śladów izolacji (papa, ślady smoły). Ewentualny brak izolacji na pewno odbił się na murach od strony wewnętrznej- zawilgocenia, zagrzybienie, wykwity, odspojenie tynków.

Instalacje z pewnością do wymiany, raczej nie ma co liczyć na możliwość wykorzystania. Stan więźby dachowej zależy od szczelności pokrycia i ewentualnych zniszczeń po drewnojadach. Stan kominów i ich rozmieszczenie (możliwe wykorzystanie na przyszłość). Podłogi, jeśli do podniesienia to i tak warto zdjąć i zaizolować, o ile całe. Wszystko to jednak gdybanie. Kasy trzeba na remont takiej powierzchni sporo, nawet gdyby wszystko było tak jak powinno.

Można wykończyć część i zamieszkać, resztą zająć się później. Potencjał jest. Jeśli nie możesz przestać myśleć o tym domu, bo coś Cię w nim urzekło, masz do tego choćby minimalne możliwości finansowe, to nie zastanawiaj się. Dużo ludzi brało się za budynki w stanie agonalnym i jakoś dali radę. Do staroci trzeba mieć cierpliwość i szacunek. Odwdzięczą się za każdą poświęconą chwilę. Satysfakcja gwarantowana. Życzę powodzenia i pozdrawiam.

Dziękuję za rady.

Izolacji poziomej nie widziałam ale spróbujemy sprawdzić i dopytać. Więźba jak na jej wiek jest w dobrym stanie. Pokrycie dachu do wymiany. Chcemy w tym budynku stworzyć wygodny dom dla czteroosobowej rodziny. Ponieważ wewnątrz nie ma ścian działowych, można dowolnie zaprojektować pomieszczenia. Oczywiście instalacje są do zrobienia, ale cena domu niewiele przewyższa cenę działki. Nie chcemy ocieplać budynku z zewnątrz, bo straciłby wiele ze swego uroku. Kosztowne będą okna, gdyż mają nietypowy kształt. Z tyłu budynku jest ogród a z przodu można go odgrodzić od ulicy, która jest bardzo mało uczęszczana. Wewnątrz chciałabym odsłonić cegły. Pod częścią budynku jest piwnica ze stropem Kleina. Trochę odstrasza nas wielkość budynku, ale pragniemy stworzyć tu tylko jeden poziom (ewentualnie antresole w pokojach dzieci). Niewątpliwie byłby to "dom z duszą', ciekawszy od domów nowych, ale koszt ogrzewania (bez ocieplenia i z dużymi oknami) i remontu może być wysoki.

Pozdrawiam.

Bardzo dokładnie musisz przekalkulować koszty stałe utrzymania tego domu!

Nie jest zbyt "ciepły" jak na dzisiejsze wymagania.

Kieszeń wytrzyma?

Trzeba by na początku wymyślić super tani sposób ogrzewania, bo jest co ogrzewać...

Izolacja pozioma przeciwwilgociowa pewnie jest (jak to jeszcze stoi) ale możesz nie rozpoznać bo może być inna jak smołowa!

Adam M.

Pompę to akurat wybij sobie z głowy!

Chyba, że płacić lubisz...

Przyjmij około 120 do 150W na 1m2 tej budy.

Pisałaś coś o 260m2

To daje 39000 W.

Wiesz ile kosztuje eksploatacja pompy 40kW ?!

DALEJ te cegiełki wewnątrz i z zewnątrz takie śliczne?

Jest za to szansa, że latem to się tam wewnątrz nie spocisz...

Adam M.

Dylemat jest duży...

Ceglana architektura rwie za serducho, ale jej utrzymanie sporo kosztuje...

Zrezygnujesz z tego co widać z zewnątrz - buda na grabie się robi.

Nie zrezygnujesz - ogłodzisz rodzinę...

Ale...

Est modus in rebus!

Kupić.

Bogato ogacić i urządzić wnętrza wypaśnie, bo to prawie loft!

Na ogaceniu odtworzyć z centymetrowej grubości klinkierowych płytek ten wzorek co pod ogatką zniknął...

Kupa roboty, sporo ograniczeń ale i efekt ostateczny niezły.

Boję się jednak, że tanio nie będzie...

(ten remont)

Adam M.

(wtedy do 30W/m2 da się zejść, a to już dla ludzi jest)

zosik

Tak!

Jestem czasem mało strawny...

Życie nie jest sprawiedliwe!

Jeżeli jednak łuski Jej z oczu spadną ZANIM utopi sporo kasy - mam satysfakcję, że pomogłem.

Nawet jak opluje w pierwszym odruchu Ziemię pod moimi stopami...

To nie ja jestem taki...

To te budowlane prawdy są... podłe...

Adam M.

Jeśli chodzi o koszty ogrzewania to może naświetlę, mamy w rodzinie dom z 1930 roku. Mury grubości 40cm cegła. Ściana północna bez okien, ściany nieocieplone, na dachu 10 cm styropianu, okna drewniane "skrzynkowe". Ogrzewamy go węglem - normalny piec, nie na groszek, kaloryfery w każdym pomieszczeniu. Dom ma parter + piętro, 3 pokoje, 80m2. W domu w zimie palimy tak by mieć ciepło - 22-24 stopnie, tak by można śmigać w krótkich gatkach i koszulce. Rocznie spalamy około 6-7t węgla kamiennego.

Budynek piękny, skonsultuj przebudowę z jakimś architektem znającym się na rzeczy. Ogólnie polecam Ci inwestycję w ocieplenie dachu - jak najwięcej wełny i dobre okna, tak by zrekompensować straty ścian. Zainwestuj też w dobrą izolację podłogi - u mnie nie ma szans tego zrobić a "ciągnie" od podłogi bez piwnicy. Polecam pooglądać zdjęcia LOFTÓW z europy, może Cię to jakoś zainspiruje. TU lofty gliwickie: http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=422141

Budynek piękny:P

budynek ma potencjał - oj już się rozmarzyłem, wiadomo nie ma nic za darmo, ale jak to zrobisz z głową będzie z tego prawdziwa perełka :)

ja bym się zdecydował, nie musisz robić wszystkiego od razu, baw się tym remontem, nie będziesz żałować... gorzej jak Cię czas i kasa ogranicza, ale zacznij od wymiany dachu + dobra/gruba izolacja, izolacji wilgociowej fundamentów zastanów się nad podcinką lub http://www.ceresit.pl/systemy/system-renowacyjny/odtworzenie-izolacji-poziomej-metoda-grawitacyjna , tą drugą metodą możesz zrobić sam, dobrze zaizoluj przeciwwilgociowo podłogę + grubo styro, no i wymiana okien, co do ocieplania ścian zewnętrznych możesz to zrobić później (albo zrobisz albo nie, gdyby jednak to na ocieplenie nałożyłbym płytkę - starą cegiełkę)

powodzenia, mam nadzieję że będę śledził na FM remont tej remizy :)

Przywaliłeś!

Ja nie miałbym tyle odwagi, aby na taką odległość stawiać pełną "diagnozę".

O izolacjach przeciwwilgociowych wiesz mało...

A ja - nic w tym przypadku, bo ani słowa o tym nie napisano.

Bituminy jako izolacja są najlepsze, ALE NIE JEDYNE!!!

Może ich nie być - a dobra izolacja może istnieć i działać!

Tam na miejscu trzeba naprawdę kumatego fachurę wpuścić w te mury.

Dopiero po gruntownym odbadaniu stanu i oszacowaniu kosztów adaptacji można decydować co dalej.

Tu doradca marketowy z działu budowlanego niewiele pomoże.

Adam M.

Edytowane przez adam_mk

msilent - własnie o takim loftowym charakterze myślałam dla tej remizy. Wiem, że może być z tego ładny oryginalny dom i gdyby był mniejszy nie zastanawiałabym się tak długo nad jego kupnem.

Waldek78 - widzę, że też widzisz potencjał tego domu. Teraz muszę go obejrzeć z fachowcami. Jeden (mój brat) już mi odradza tę inwestycję, ale on jest zwolennikiem budowy nowego domu, a ja lubię stare.

Adam - dziękuję za rady. Łuski mi z oczu nie spadły, ponieważ już wcześniej wiedziałam, że ogrzanie tej powierzchni będzie poważnym wyzwaniem, podobnie jak remont dachu itd... Jakoś nie jestem przekonana do ocieplenia tego budynku, a potem nałożenia na to płytek. Musimy to przemyśleć. Szkoda, że zapewne masz rację:( W ostateczności mogę liczyć na globalne ocieplenie :D

Jest, cholera, problem z takimi obiektami!

Śliczne i z potencjałem, ale...

Jak się nie ma dostępu do taniej energii są mocno niemiłe w utrzymaniu.

Jedynie bardzo bogaci mogą sobie na taki zbytek pozwolić.

Najtańsza energia (cieplna) to nośnik najmniej przetworzony.

Odpad z czyszczenia lasu lub miejskiej wycinki sanitarnej...

Można jeszcze tartak sobie kupić...

Wtedy - można sobie WSZYSTKO z takim domem...

Można też nieco "oszukać" i tak zmienić obiekt, aby wyglądał tak samo a był dobrze termoizolowany.

To jednak bywa trudne przy elewacji z cegieł, a Ty dodatkowo jeszcze chcesz je zachować i WEWNĄTRZ!

Tylko kartka, ołówek, kalkulator, słupki i bardzo starannie policzyć ZA i PRZECIW...

Dobrze, że rozumiesz ograniczenia jakie tu są...

Adam M.