Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym podać beton w trudno dostępne miejsce?

bisbau

Recommended Posts

Muszę wylać 4,5m3 betonu B-20, chcę zamówić gruszkę. Oczywiście nie ma problemu z zamówieniem pompy (oprócz dodatkowego kosztu) ale ekipa powiedziała, że "normalna pompa" odpada. Nie mogę wjechać na podwórko, nie sięgnę od sąsiada, a od okien do miejsca wylania jest z 8 metrów. Beton trzeba będzie podać przez okno - mixokret podobno odpada. Pod jakim hasłem szukać pompy do betonu, żeby mi nie wyrzucało samych "steterów" a coś a'la mixokret z wężem o średnicy powiedzmy 100-120mm? (najlepiej w Łodzi)...

Muszę wylać 4,5m3 betonu B-20, chcę zamówić gruszkę. Oczywiście nie ma problemu z zamówieniem pompy (oprócz dodatkowego kosztu) ale ekipa powiedziała, że "normalna pompa" odpada. Nie mogę wjechać na podwórko, nie sięgnę od sąsiada, a od okien do miejsca wylania jest z 8 metrów. Beton trzeba będzie podać przez okno - mixokret podobno odpada. Pod jakim hasłem szukać pompy do betonu, żeby mi nie wyrzucało samych "steterów" a coś a'la mixokret z wężem o średnicy powiedzmy 100-120mm? (najlepiej w Łodzi)...

Ja polecam pompę stacjonarną, np. Cifa - na stronie producenta znajdziesz zdjęcia, parametry etc

http://www.cifa.pl/seria_7,42.html

Gruszka z betonem podjeżdża do takiej pompy - ma własny kosz i spokojnie poda ci na odległość kilkudziesięciu metrów.

Są pompy samojezdne 36m i przedłużają długość podania rurociągiem ... pytanie czy się zmieści.

Pozdrawiam

Edytowane przez niedzwiedz_pg

• 3 months później...

z jakimi fachowcami rozmawiales.....B20 to 2,5worka cementu z mixokreta...drobny kamyk do 0.8mm i nie ma problemu....obecnie taka pompa robie wylewki na 30 pietrze DTC Wien....wpisz w google zobaczysz....

kazda pompa typu STETER...czyli pompy do mstropu to wyleja....

Robilem tak na 6 pietrze...gdzie fasada byla ze szkla :p)...

wszystko chodzi o koszta....4,5m3 to koszt 900zl

firma musi zarobic..ile wezie nie wiem....

ile ja bym wziol...z miksokreta.....co to jest....lawa strop....?....ilosc metrow kw lub m3....normalnie m3 mixokreta to koszt 100zl to jakies 1200zl plus dodatki 800zl maks....

Steter zrobi szybciej i taniej ?????/ ale to steter musi miec cos w sobie....co zapytaj jesli tego nie zrobiles v?? banal

• 4 months później...