Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

temperatura powrotu

sewerynslowi

Recommended Posts

• Odpowiedzi 64
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

1) Na temperaturę powrotu ma wpływ szereg czynników. Nie ma czegoś takiego jak temperatura optymalna. Można ewentualnie mówić w przypadków kotłów kondensacyjnych, że pożądana temperatura powrotu jest mniejsza od 40C

2) to tak jakbyś zapytał, czy jak jadę samochodem z silnikiem o większej pojemności to spalę więcej ? W jednym przypadku tak w innym nie. Zależy od wielu innych parametrów.

Witam.

Mam kocioł przewymiarowany prawie o 15 kw ale normalnie powrót mam niski 20-pare stopni w trybie podtrzymania no chyba, że kocioł grzeje a pompa CO lub CWU chodzi to np. tak jak w tej chwili mam 36,9 st C.

Zależy to też od instalacji i odbioru ciepła - jak woda w instalacji bardzo się wystudzi to i powrót jest niższy. Niektórzy podają, że powrót powinien oscylować w granicach ok. 39,5 st C - ma to zapobiec wykraplaniu sie rosy w kotle a więc ma w ten sposób chronić kocioł przed rdzą.

Najprostszym sposobem podniesienia temperatury powrotu kotła jest stosowanie np. za kotłem zaworu n drogowego wtedy kocioł może mieć wyższą temperaturę a na instalację może iść niższa temperatura. Można też stosować pompę mieszającą lub użyć do tego celu pompy CWU. No jeżeli ktoś ma też koncepcję grzania taką, że kocioł chodzi w trybie ciągłym i pompa CO cały czas chodzi to i powrót jest na wyższej temperaturze.

Dodam jeszcze, że jak powrót jest wyższy to i kocioł stabilniej pracuje bo ma łatwiej dogrzać do zadanej temperatury :)

Wiadomo zawór n drogowy pomoże. Natomiast producent mojego kotła Kielara - no żeliwniaka podaje, że minimalna temperatura pracy to 36 st C to wtedy wiadomo powrót będzie jeszcze niższy ale kotłom żeliwnym to podobno nie szkodzi :)

W piecach Defro producent podaje minimalna temperatura na powrocie 45st. u mnie na piecu musze oscylowac w granicach 55-58 st zeby powrot byl ok 50st.

Vld:

Kocioł przewymiarowany to taki, który pracuje z mocą poniżej zakresu modulacji ciągłej palnika (paleniska).

Palnik (palenisko) produkuje w takiej sytuacji małą ilość spalin przy małej ilości powietrza dostarczanego do procesu spalania.

W rezultacie w komorze spalania powstaje niższe ciśnienie w stosunku do wymaganego dla prawidłowego przebiegu procesu wymiany ciepła w wymienniku.

Spaliny mają zbyt małą prędkość w stosunku do wielkości powierzchni wymiany i spada sprawność wymiany. Objawia się to spadkiem temperatury wody na wyjściu z kotła. Dążąc do podniesienia temperatury zasilania, sterownik wyłącza pompę CO wprowadzając kocioł w tryb pracy dwustanowej lub zawór 3/4D obniża przepływ wody poprzez kocioł. Rośnie dT na instalacji, co przy stabilizowanej temperaturze na zasilaniu skutkuje obniżeniem temperatury powrotu.

nilsan

A mnie zwykłemu użytkownikowi przewymiarowanego kotła zawsze wydawało się, że jest on dlatego przewymiarowany bo pracując w zakresie swojej mocy przegrzewa mi ciągle instalację i w wyniku czego ma też podwyższoną temperaturę powrotu hmm:)

Zadaniem kotła jest uzupełnienie strat ciepła z ogrzewanego obiektu. Czyli praca ze średnią mocą równą średnim stratom (tak w leciutkim uproszczeniu).

Bo jest większa powierzchnia wymiany ciepła.

Przyznam się szczerze, że nie bardzo rozumiem. Napisał Pan wcześniej (tak przynajmniej zrozumiałem), że porównywane są przypadki gdy temperatura wylotu jest taka sama na obu kotłach. Wydawało mi się, że na temperaturę powrotu (jak rozumiem temp. wody powracającej do kotła) ma wpływ jej spadek na instalacji. Co do tego spadku ma powierzchnia wymiany kociołka?

Bo jest większa powierzchnia wymiany ciepła.

sam zaznaczyłeś "przy takiej samej temperaturze wody wylotowej"

Wiem jak większa powierzchnia przekłada się na temperaturę wody wylotowej i na sprawność. Skoro dwa kotły o różnych mocach w tej samej instalacji będą miały taką samą temperaturę wody wylotowej, dlaczego miały by mieć rożną temperaturę wody powrotnej?

sam zaznaczyłeś "przy takiej samej temperaturze wody wylotowej"

Wiem jak większa powierzchnia przekłada się na temperaturę wody wylotowej i na sprawność. Skoro dwa kotły o różnych mocach w tej samej instalacji będą miały taką samą temperaturę wody wylotowej, dlaczego miały by mieć rożną temperaturę wody powrotnej?

Jak nilsan napisał - przy tej samej temperaturze przy przewymiarowanym kotle jest mniejszy przepływ czynnika.

Jak nilsan napisał - przy tej samej temperaturze przy przewymiarowanym kotle jest mniejszy przepływ czynnika.

przy mniejszym przepływie i lepszej lub takiej samej wymianie ciepła temperatura wody wylotowej będzie wyższa, a my mamy zastrzeżenie o takiej samej temperaturze wody wylotowej.

może masz na myśli zawory 3/4d, owszem one regulują przepływ przez kocioł, ale za tym zawsze idzie zmiana obu temperatur zasilania i powrotu.

Uuups! Przepraszam. Myślę o spalinach, piszę o wodzie. Nie obudziłem się jeszcze chyba do końca.

Tak bywa, jak człowiek robi kilka rzeczy na raz. Zdarza się. Każdemu.

Przewymiarowanie kotła nie ma wpływu na różnicę temperatur wody wylotowej i powrotnej. Różnica ta wynika wyłącznie z zapotrzebowania ciepła (przy stałym przepływie wody).