Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

temperatura powrotu

sewerynslowi

Recommended Posts

Uuups! Przepraszam. Myślę o spalinach, piszę o wodzie. Nie obudziłem się jeszcze chyba do końca.

Tak bywa, jak człowiek robi kilka rzeczy na raz. Zdarza się. Każdemu.

Przewymiarowanie kotła nie ma wpływu na różnicę temperatur wody wylotowej i powrotnej. Różnica ta wynika wyłącznie z zapotrzebowania ciepła (przy stałym przepływie wody).

chylę czoła

umiejętność przyznania się do błędu, niestety do rzadkości należy.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 64
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

przy mniejszym przepływie i lepszej lub takiej samej wymianie ciepła temperatura wody wylotowej będzie wyższa, a my mamy zastrzeżenie o takiej samej temperaturze wody wylotowej.

I słusznie bo musimy mieć chociaż jeden wspólny punkt odniesienia, którym w tym przypadku jest stabilizowana temperatura na wyjściu z kotła.

może masz na myśli zawory 3/4d, owszem one regulują przepływ przez kocioł, ale za tym zawsze idzie zmiana obu temperatur zasilania i powrotu.

W przypadku 4D tak, natomiast 3D w funkcji mieszania nie. Powrót do kotła będzie miał taką samą temperaturę jak powrót z instalacji. Jeżeli w przewymiarowanym kotle nastąpi spadek temperatury zasilania, to zawór 3D, który miałby ją stabilizować na zadanym poziomie zmniejszy przepływ przez kocioł i tym samym obniży temperaturę wody zmieszanej po stronie instalacyjnej. To z kolei przełoży się na spadek temperatury na powrocie z instalacji, która pracuje ze stałym przepływem i dla tego samego średniego poziomu mocy odbieranej przez budynek. To spowoduje wzrost dT na kotle.

nilsan

Przewymiarowanie kotła nie ma wpływu na różnicę temperatur wody wylotowej i powrotnej. Różnica ta wynika wyłącznie z zapotrzebowania ciepła (przy stałym przepływie wody).

ale wniosek zostaje taki, że powierzchnia grzewcza kotła nie ma wpływu na temperaturę powrotu wody do tego kotła z instalacji :)

moja ciekawośc została zaspokojona :)

DZIĘKUJĘ

Na różnicę nie natomiast na spadek temperatury na powrocie tak..

Załóżmy hipotetycznie, że rozważamy pracę dwóch kotłów OE+ 16kW i 25kW podłączonych do tej samej instalacji CO, których palniki pracują z tą samą mocą, a poprzez wymienniki obu kotłów przepływa taka sama ilość wody na godzinę. Wymienniki obu kotłów różnią się powierzchnią wymiany w OE+ 16 jest ona mniejsza, natomiast w OE+ 25 większa. Ponieważ w obu kotłach palniki pracują z tą samą mocą, to temperatura spalin na wlocie obu wymienników będzie taka sama. Z warunku transmisji mocy dla różnych powierzchni wymienników wynika, że średnia logarytmiczna różnica temperatur w przypadku kotła OE+ 25, będzie niższa. Oznacza to niższą temperaturę spalin na wylocie z wymiennika, jak również niższą temperaturę wody na wylocie z kotła. Ponieważ odbiór mocy po stronie instalacji CO jest z założenia stały, to przy stałym przepływie stały jest również spadek temperatury dT na instalacji i wymienniku kotła, co przy niższej temperaturze zasilania skutkuje niższą temperaturą na powrocie do kotła.

nilsan

Edytowane przez nilsan

...temperatura spalin na wlocie obu wymienników będzie taka sama. Z warunku transmisji mocy dla różnych powierzchni wymienników wynika, że średnia logarytmiczna różnica temperatur w przypadku kotła OE+ 25, będzie niższa. Oznacza to niższą temperaturę spalin na wylocie z wymiennika, jak również niższą temperaturę wody na wylocie z kotła. Ponieważ odbiór mocy po stronie instalacji CO jest z założenia stały, to przy stałym przepływie stały jest również spadek temperatury dT na instalacji i wymienniku kotła, co przy niższej temperaturze zasilania skutkuje niższą temperaturą na powrocie do kotła.

W kotle pracuje jednak także sterownik spalania, który ma za cel doprowadzać wodę wylotową do temperatury zadanej.

W kotle pracuje jednak także sterownik spalania, który ma za cel doprowadzać wodę wylotową do temperatury zadanej.

Zgoda, może to zrobić sterownik lub zawór 3/4D, ale przecież nie o to w mojej wypowiedzi chodzi.

Problem został sformułowany w ten sposób:

witam,

1. Jaka powinna byc temperatura wody na powrocie do kotła? Chodzi mi o jakiś optymalny zakres.

2. Czy jak piec jest przewymiarowany temperatura na powrocie jest wyższa niż powinna? To pytanie z czystej ciekawości.

Dziękuję za odpowiedzi

Stąd moja odpowiedź, poniekąt w uzupełnieniu do twoich tez.

Natomiast istotny jest również sposób w jaki można sobie poradzić z pracą przewymiarowanego kotła w zakresie małych mocy. Praca impulsowa (dwustanowa) kotła jest jakimś rozwiązaniem, ale generuje straty podobnie jak to ma miejsce w przypadku taktowania kotłów gazowych. Dlatego moim zdaniem celowym było by poszukanie sposobu rozszerzenia zakresu modulacyjnej pracy kotła (palnika), który jest zdecydowanie bardziej ekonomiczny i ekologiczny, na co próbowałem wam zwrócić uwagę w wątku o OE+. Fakt, że eCoal jako chyba jedyny sterownik na rynku, posiada dwa sposoby pracy tzn modulacyjny i dwustanowy jest według mnie krokiem w dobrym kierunku. To, że jeszcze nikt nie udowodnił, że praca modulacyjna jest lepsza od dwustanowej, nie oznacza że tak jest w rzeczywistości. Moje doświadczenia z kotłami stałopalnymi nieautomatycznymi wskazują, że przy pracy z szerokim zakresem modulacji można uzyskać wyższą sprawność pracy kotła.

nilsan

zawijan:

W uzupełnieniu.

Dobry przykładem ilustrującym o co mi chodzi była reakcja zawijana2 na nieprawidłową pracę kotła kolegi kid1.

Zwiększył on częstotliwość taktowania palnika + pompy obiegowej z 2/h do 5/h, przez co zmniejszył amplitudę temperatury spalin i uzyskał bardzo stabilną pracę kotła, co było jednym z powodów napisania przeze mnie przekornej bajki o Smoluchu, w której zawarłem swoje obawy odnośnie takiego sposobu pracy pompy CO. Zastosowanie w tym przypadku zaworu 3D rozwiązałoby problem i pozwoliło na ewentualne dalsze podniesienie częstotliwości taktowania palnika, przez co zbliżyłoby go charakterem pracy do wzorca modulacyjnego.

nilsan

Fakt, że eCoal jako chyba jedyny sterownik na rynku, posiada dwa sposoby pracy tzn modulacyjny i dwustanowy jest według mnie krokiem w dobrym kierunku. To, że jeszcze nikt nie udowodnił, że praca modulacyjna jest lepsza od dwustanowej, nie oznacza że tak jest w rzeczywistości. Moje doświadczenia z kotłami stałopalnymi nieautomatycznymi wskazują, że przy pracy z szerokim zakresem modulacji można uzyskać wyższą sprawność pracy kotła.

Kotły stałopalne nieautomatyczne i kotły z palnikiem automatycznym - to dwa różne światy. Przede wszystkim - pomijając wiele innych aspektów - dlatego, że zdecydowanie inna jest porcja spalanego w nich węgla (w nieautomatycznych wielka, w automatycznych maleńka). To czyni istotną różnicę.

zawijan:

I tu się mylisz.

W kotłach nieautomatycznych głównie GS można spalać paliwo cienkowarstwowo z bardzo dobrą sprawnością (w analogii do porcjowania), co próbuje rozpropagować kolega Last RiIco w wątku o "Ekologicznym spalaniu węgla".

Poza tym w obu typach kotłów spalmy to samo paliwo o bardzo dużej bezwładności procesu zgazowania, którym jest węgiel.

Jest to główny powód dla którego preferuję metodę modulacyjną.

nilsan

Fakt, że eCoal jako chyba jedyny sterownik na rynku, posiada dwa sposoby pracy tzn modulacyjny i dwustanowy jest według mnie krokiem w dobrym kierunku. To, że jeszcze nikt nie udowodnił, że praca modulacyjna jest lepsza od dwustanowej, nie oznacza że tak jest w rzeczywistości. Moje doświadczenia z kotłami stałopalnymi nieautomatycznymi wskazują, że przy pracy z szerokim zakresem modulacji można uzyskać wyższą sprawność pracy kotła.

nilsan

eCoal, przynajmniej ostatnio... nie miał opcji wybrania pracy dwustanowej. Taką zapewnia sterownik Bruli.

eCoal w automacie, jak nie potrafi wymodulować kotła w pracy ciągłej, to przechodzi w podtrzymanie, najczęściej po przekroczeniu nastawy o 5st.C... jest to stan nadzwyczajny.

Natomiast Cobra, czy Puma także modulują mocą i również stan podtrzymania jest w nich stanem nadzwyczajnym. W tych sterownikach mam już jednak możliwość całkowitego przejścia na pracę dwustanową.

Jarecki:

Tego nie wiedziałem.

Widać błędnie interpretowałem pracę w podtrzymaniu eCoala jako pracę dwustanową.

Mógłbyś coś więcej napisać na temat różnic pomiędzy pracą w podtrzymaniu i dwustanową, albo podesłać linka gdzie to było wyjaśniane.

nilsan

Praca dwustanowa czy inaczej oparta o pętlę histerezy polega na:

1. Sterownik ma ręcznie dobrane parametry podawania i siły nadmuchu, aby dojść do wartości zadanej.

2. Po osiągnięciu t.zadanej sterownik odstawia się i przestaje realizować stałe podawanie i stały nadmuch, ma dobrane tylko parametry cykliczne, aby pilnować żaru na palniku.

Histereza jest natomiast punktem nieczułości, aby elektronika nie zgłupiała.

Jak masz zadane 50 a histereza = 2, to przejście w podtrzymanie będzie na wartości 50st.C a powrót do pracy na wartości 47,9st.C

Podtrzymanie w sterowaniach automatycznych jest ideą z klasycznych sterowników, ponieważ nie da się utrzymać na wartości zadanej z modulowaną pauzą i jakimś małym nadmuchem, to sterownik rezygnuje z pracy ciągłej i przechodzi w tryb podtrzymania. Wróci do pracy ciągłej, jak mu na to pozwoli odbiór ciepła przez instalację i dany budynek.