zawijan 12.01.2012 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 Jarecki: Tego nie wiedziałem. Widać błędnie interpretowałem pracę w podtrzymaniu eCoala jako pracę dwustanową. A chwaliłeś się, że dokładnie przestudiowałeś mój poradnik... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 12.01.2012 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 w wielu swoich postach i w różnych watkach, często nie masz racji ale ja z tobą wojny prowadził nie będę ... Ja z nikim nie prowadzę wojny, prezentuję jedynie swój punkt widzenia, który nie zawsze musi byś słuszny. W brew pozorom daję się łatwo przekonać, jeśli mój adwersarz ma rzeczowe argumenty. nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 12.01.2012 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 A chwaliłeś się, że dokładnie przestudiowałeś mój poradnik... Studiowałem, ale ilość informacji w nim zawarta jest bardzo duża i niektórych niuansów nie wychwyciłem. Co zaś się tyczy powierzchni paleniska, to widzę to tak. Jeżeli mamy wodę w szklance, to jej powierzchnia lustra jest rzeczywiście nieduża, za to głębokość w stosunku do powierzchni bardzo duża. Jeżeli wodę ze szklanki przelejemy do półmiska to proporcje się odwrócą, natomiast ilość wody się nie zmieni. Przyjmując per analogia, że zamiast wody mamy doczynienia z aktywną warstwą spalanego paliwa, to na czym będzie polegała różnica w ilości spalanego paliwa? nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ansu 12.01.2012 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 A tak wracając do tematu poprzedni kocioł który użytkowałem wytrzymał wytrzymał prawie 20lat przy temperaturze powrotu 30-50°C i gdyby była wyższa zapewne dalej bym się z nim męczył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 12.01.2012 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 Studiowałem... ...to na czym będzie polegała różnica w ilości spalanego paliwa? Czy mam rozumieć, że w palniku retortowym spala się większa ilość paliwa niż w komorze spalania kotła zasypowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 12.01.2012 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 nie, to w kotle zasypowym spala się cieńsza warstwa niż w palniku retortowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 12.01.2012 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 Czy mam rozumieć, że w palniku retortowym spala się większa ilość paliwa niż w komorze spalania kotła zasypowego? Zakładam, że taka sama, a różnica tkwi w grubości warstwy aktywnej paliwa w korelacji z powierzchnią. Oczywiście, to nie jest takie jednoznaczne, ale chodzi o ideę. nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 12.01.2012 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 o rany, masakra Może Pan Zawijan wyjaśni kolegom (mając z tym kontakt w swojej pracy na co dzień), jakie są różnice przy badaniach kotłów zasypowych i retortowych, czego emisje są większe w jednej konstrukcji a czym nadrabia druga..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 12.01.2012 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 o rany, masakra Może Pan Zawijan wyjaśni kolegom (mając z tym kontakt w swojej pracy na co dzień), jakie są różnice przy badaniach kotłów zasypowych i retortowych, czego emisje są większe w jednej konstrukcji a czym nadrabia druga..... Pozostawmy na razie na boku emisję, bo to są argumenty na płentę. Mnie chodzi o metodę spalania, którą można przeprowadzić w dwojaki sposób tzn. w palniku retortowym w określonej poszczególnymi warstwami grubości (spalanie, odgazowanie, suszenie) oraz w palniku powierzchniowym, w którym te warstwy były by znacznie cieńsze. nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ansu 12.01.2012 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 Temat: temperatura powrotu Chyba wam się nudzi:lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 12.01.2012 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 o rany, masakra Może Pan Zawijan wyjaśni kolegom (mając z tym kontakt w swojej pracy na co dzień), jakie są różnice przy badaniach kotłów zasypowych i retortowych, czego emisje są większe w jednej konstrukcji a czym nadrabia druga..... nie wiem czy mnie miałeś na myśli, czy kogoś innego ... dla pewności: ja tylko żartowałem, wiem jaka warstwa pali się w zasypowym i z czym to się wiąże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 12.01.2012 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 Koncepcja spalania powierzchniowego sprowadza się do regulowania ilością dostarczanego powietrza grubości warstwy aktywnej węgla i na tej drodze uzyskiwania w płynny sposób modulacji mocy kotła, podobnie jak w kotłach automatycznych. nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 12.01.2012 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 Ansu: Sorry masz rację.Jeśli będzie wola dalszej dyskusji, to założę oddzielny wątek. Jeżeli nie, to rozumiem że kończymy. nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 12.01.2012 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 A może każdy się pochwali jaką ma temperaturę powrotu i przy jakiej temperaturze zasilania Ja mam powrót 40 - 46, temperatura zasilania CO stała 50, temperatura kotła 55 - 65 (zadana 60) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sewerynslowi 19.01.2012 12:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 to ja mam u siebie tak:powrót - 40-45 stopnizasilanie CO - 55-60 stopnikocioł - 60-65 stopni mój brat natomiast ma tak:powrót 65-70 stopnizasilanie CO -80 stopnikocioł - 85-90 stopni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 19.01.2012 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 to ja mam tak:temp zadana 60stCtemp CO 60stCtemp powrotu do niedawna w okolicy 32-34stc zaś po ostatniej modyfikacji instalacji jest na poziomie 54-57stC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bigrw 22.01.2012 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2012 witam....zanim napiszę ile jest u mnie na powrocie....powiem że podziwiam wasze niektóre dywagacje na tematy dotyczące spalania....wracając do tematu: ja mam na piecu 53 st.C następnie poprzez zawór 4drożny temperatura zasilania C.O> jest obniżana do wartości 32 st.C i tak temp. zasilane są grzejniki a mieszacz dodatkowo ogrzewania podłogowego na parterze (po podłogówka jest na 100% powierzchni) obniża tą temp. to 29 st.C, natomiast 50% powirzchni poglogi u góry jest zasilane wodą o temp. 32 st.C tak jak grzeniki w całym domu.....(temp. na part-23-25 st.C, na górze 21-23)temperatura zaś na powrocie z układu CO zanim przejdzie do zaworu 4drożnego ma temp. 29 st.C gdzie nastepnie mała ilość tej wody wpływa na wartość temp. powrotu do pieca (gdzie miesza się woda 4/5 o temp. 53 st.C + 1/5 o temp. 29 st.C) ale nie jestem w stanie powiedzieć jaka jest dokładnie nie mierzyłam....a tam nie posiadam opomiarowania....ale myślę że pewnie koło 48-50 st.Chisterezę mam na 3 st.C więc piec uruchamia się przy 49,9st.Cspalam obecnie 20 kg miału 18-19 MJ na dobę (koszt 355 zł t) i palę 24Hpowierzchnia 165 m2 + 84 m2 piwnica....ale tam bez grzania mam 16 st.C (jedynie w garaży jakies 8-9 st. C) pozdrawiam....wszystkich....forumowiczów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 22.01.2012 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2012 temperatura zaś na powrocie z układu CO zanim przejdzie do zaworu 4drożnego ma temp. 29 st.C gdzie nastepnie mała ilość tej wody wpływa na wartość temp. powrotu do pieca (gdzie miesza się woda 4/5 o temp. 53 st.C + 1/5 o temp. 29 st.C) ale nie jestem w stanie powiedzieć jaka jest dokładnie nie mierzyłam....a tam nie posiadam opomiarowania....ale myślę że pewnie koło 48-50 st.C masz pompę kotłową? Gdyby była, to proporcję rzeczywiście by tak wyglądały, ale jeżeli jej nie ma to wyglądają zupełnie inaczej, by nie powiedzieć dokładnie odwrotnie 1/5 - 53C i 4/5 - 29C. Rożnica ta wynika z wielkości przepływu przez zawór z jednej strony generowanego przez pompę, a z drugiej strony przez tzw "grawitację". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bigrw 22.01.2012 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2012 mam pompę kotłową zasilania głównego i dodatkowo pompę do ogrzewania podłogowego na parterze....natomiast CO jako zasilanie bojelra jest grawitacyjnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 06.02.2012 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 (edytowane) też zauważyłem że woda wypływająca z grzejnika jest o 10 st niższa od tej co wpływa. Zawór 3D mam na powrocie i ustawiony prawie na 4 ząbku czyli większość wody z obiegu i mała część z pieca. Piec na automacie długo pracował a teraz przełączyłem go w dwustanowy tryb pracy i chodzi i grzeje lepiej. Edytowane 6 Lutego 2012 przez DanielRomian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts