kaszpir007 15.03.2012 23:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 Odświeżę temat U mnie temperatura powrotu jest o około 20 stopni niższa niż temperatura na piecu Na piecu mam 55 stopni , CWU na 45 a temperatura powrotu wynosi poniżej 40 stopni ... Zawór czterodrogowy mam (z siłownikiem WOMIX) , piec na ekogroszek (Skam-P) , bojler 80L. Ogrzewanie 100% podłogówka (temp. 26-35 stopni). Martwi mnie tak niska temp. powrotu. Na rurze powrotu mam zamontowany termometr opaskowy. Nie wiem jak z dokładnością tego termometru (Invena) ale można wyczuć że powrót jest mniej gorący ni,ż wyjście. Patrzyłem na podłączenie wszystkiego i wszystko jest tak jak na schematach podłączenia ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 16.03.2012 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2012 To normalne przy podłogówce, u mnie jest tak samo.Zasilanie z pieca 55-58powrót 38-42 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUG 26.03.2012 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 zawijan: I tu się mylisz. W kotłach nieautomatycznych głównie GS można spalać paliwo cienkowarstwowo z bardzo dobrą sprawnością (w analogii do porcjowania), co próbuje rozpropagować kolega Last RiIco w wątku o "Ekologicznym spalaniu węgla". Poza tym w obu typach kotłów spalmy to samo paliwo o bardzo dużej bezwładności procesu zgazowania, którym jest węgiel. Jest to główny powód dla którego preferuję metodę modulacyjną. nilsan Właśnie jak to zrobić aby w GS spalać węgiel cienkowarstwowo.?? przecież w 5godzinie ujęty jest cały zasyp co dowodzi że w tej metodzie palenia lepszym kotłem będzie DS w którym pali się warstwowo i jest ekonomiczniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 27.03.2012 05:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2012 Właśnie jak to zrobić aby w GS spalać węgiel cienkowarstwowo.?? przecież w 5godzinie ujęty jest cały zasyp co dowodzi że w tej metodzie palenia lepszym kotłem będzie DS w którym pali się warstwowo i jest ekonomiczniej. W normalnym kotle GS niestety się nie da, ponieważ wymaga to zasadniczych zmian konstrukcyjnych kotła. Znacznie łatwiej jest przybliżyć się do tego typu spalania w kotłach DS. nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 27.03.2012 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2012 a na imię jej ewolucja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts