Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

temperatura powrotu

sewerynslowi

Recommended Posts

Odświeżę temat :)

U mnie temperatura powrotu jest o około 20 stopni niższa niż temperatura na piecu :(

Na piecu mam 55 stopni , CWU na 45 a temperatura powrotu wynosi poniżej 40 stopni ...

Zawór czterodrogowy mam (z siłownikiem WOMIX) , piec na ekogroszek (Skam-P) , bojler 80L. Ogrzewanie 100% podłogówka (temp. 26-35 stopni).

Martwi mnie tak niska temp. powrotu. Na rurze powrotu mam zamontowany termometr opaskowy.

Nie wiem jak z dokładnością tego termometru (Invena) ale można wyczuć że powrót jest mniej gorący ni,ż wyjście.

Patrzyłem na podłączenie wszystkiego i wszystko jest tak jak na schematach podłączenia ...

• Odpowiedzi 64
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...
zawijan:

I tu się mylisz.

W kotłach nieautomatycznych głównie GS można spalać paliwo cienkowarstwowo z bardzo dobrą sprawnością (w analogii do porcjowania), co próbuje rozpropagować kolega Last RiIco w wątku o "Ekologicznym spalaniu węgla".

Poza tym w obu typach kotłów spalmy to samo paliwo o bardzo dużej bezwładności procesu zgazowania, którym jest węgiel.

Jest to główny powód dla którego preferuję metodę modulacyjną.

nilsan

Właśnie jak to zrobić aby w GS spalać węgiel cienkowarstwowo.??

przecież w 5godzinie ujęty jest cały zasyp co dowodzi że w tej metodzie palenia

lepszym kotłem będzie DS w którym pali się warstwowo i jest ekonomiczniej.

Właśnie jak to zrobić aby w GS spalać węgiel cienkowarstwowo.??

przecież w 5godzinie ujęty jest cały zasyp co dowodzi że w tej metodzie palenia

lepszym kotłem będzie DS w którym pali się warstwowo i jest ekonomiczniej.

W normalnym kotle GS niestety się nie da, ponieważ wymaga to zasadniczych zmian konstrukcyjnych kotła.

Znacznie łatwiej jest przybliżyć się do tego typu spalania w kotłach DS.

nilsan