sobollus 08.01.2012 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 Witam!Zaczynam budowę domu i wiem, że będzie on ogrzewany cieplikiem z miasta. Mam dwa pytania:1. Jak to w ogole działa, tzn. czy ciepła woda wchodząca rurą do domu jest po prostu podłaczona do instalacji domowej, czy jest jakaś pompa, mieszalnik...2. Czy mogę mieć ogrzewanie podłogowe z tego, jeżeli tak, to czy trzeba stosować jakieś dodatkowe urządzenia do tego. PROSZĘ WZIĄĆ PO UWAGĘ, ŻE NIE MAM ZIELONEGO POJĘCIA O TYM I PROSZĘ O W MIARĘ PROSTE WYTŁUMACZENIE.Jeżeli było to proszę o link bo nic nie znalazłem. Gorąco pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sobollus 15.01.2012 12:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 I co? Nikt nawet słowa nie umie napisać ?? Żałosne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 15.01.2012 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 W każdym bloku ogrzewanym przez ciepłownie jest "węzeł cieplny" jest tam masę rur, pomp itp. więc w domu też musi być coś takiego tylko na mniejszą skale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 15.01.2012 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 I co? Nikt nawet słowa nie umie napisać ?? Żałosne Spokojnie. Zasilanie z MSC (miejskiej sieci ciepłowniczej), pozwala na zrealizowanie dowolnego sytemu ogrzewania budynku oraz CWU (ciepłej wody użytkowej). Realizuje się to na dwa sposoby, ja opiszę tylko ten który bym polecał ze względu na jego funkcjonalność. Ciepło z MSC dostarczane do budynku charakteryzuje się wysokimi parametrami wody grzewczej, którą trzeba obniżyć dla potrzeb ogrzewania budynku. Dokonuje się to w WC (wymienniku ciepła), z reguły płytowym, do którego od strony wejścia podłącza się rury zasilania i powrotu wody z MSC, natomiast od strony wyjścia (tej od strony budynku) podłącza się rury instalacji grzewczej. Dobierając odpowiednio przepływ przez WC po stronie MSC (mniejszy) i budynku (większy) uzyskuje się obniżenie temperatury wody po stronie instalacyjnej w budynku, z zachowaniem transmisji mocy z MSC do budynku. Za WC montuje się SH (sprzęgło hydrauliczne) z pompą pomiędzy WC i SH, która zapewnia przepływ wody przez WC i SH. SH pełni w instalacji funkcję dystrybutora mocy grzewczej do dalszych odbiorników ciepła w budynku. Podpina się do niego instalację CO (centralnego ogrzewania - grzejnikową) poprzez zawór 3D mieszający, instalację OP (ogrzewania płaszczyznowego) jak CO oraz wężownicę w zasobniku CWU. Oczywiście każdy z obiegów napędzany jest własną pompą obiegową. nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sobollus 06.01.2014 22:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 Jakby ktoś szukał odpowiedzi to odkopuję ponieważ węzeł u mnie jest i funkcjonuje. Wszystko, co przedmówca napisał zgadza się za co mu przy okazji dziękuję. W razie pytań o cieplik (odpowiedź od laika, który się nasłuchał) proszę smiało. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts