Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wycena stanu surowego otwartego

Recommended Posts

Jestem na etapie zbierania wycen stanu surowego otwartego do projektu Sielanka Wersja A z dachem 2-spadowym , bez garażu. Dostałam 4 wyceny bardzo różniące się od siebie. Najniższa kwota to 35 000 za stan surowy otwarty z więźbą dachową i deskowaniem. Czy to stosunkowo dobra cena? Dom nie ma podniesionej ścianki kolankowej. Czy "góra" powinna być w tym przypadku liczona tak jak parter, mimo, że murowania jest mniej? Nic nie wiem o budowaniu domu, w ogóle się na tym nie znam a i jestem pierwsza ze znajomych, która będzie się budować więc nie mam nikogo kogo mogłabym się poradzić. Bardzo proszę o pomoc.:)

Jeśli ekipa pewna, sprawdzona, to warto zapłacić te 35kzł. Jednak nie jest to tanio. Sądzę, że z łatwością znajdziesz ekipę za 30kzł. Ja za SSO podobnego domu płaciłem 30kzł (z więźbą, ale bez deskowania). O ile pamiętam, to najtańsze oferty u mnie zaczynały się od 26kzł.

Witam,

My również budujemy Sielankę A, bez garażu z dachem dwuspadowym :) i też jesteśmy na etapie zbierania ofert. Mamy już fundament, za którego wykonanie zapłaciliśmy 7,5 tys. ale bez ocieplenia, zasypania, zagęszczenia - te prace mąż robił sam. Teraz szukamy innej ekipy na dokończenie SSO. Nasze wyceny na mury (bez ścianek działowych), strop, więźbę i deskowanie z papą oscylują między 24 tys. a 35 tys. Wydaje mi się więc, że Twoja wycena nie jest wysoka. Nie wiem jednak jak kształtują się ceny w Waszym regionie, my budujemy w woj. łódzkim.

Pozdrawiam i życzę bezproblemowej budowy!