bitter 09.01.2012 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 (edytowane) Dom buduje się marzeniami i .... pieniędzmi. Tego pierwszego nigdy nie braknie, tego drugiego zazwyczaj zaczyna jeszcze przed końcem budowy. Tak też było w przypadku mojego pierwszego domu. Ale ponieważ dopiero trzeci dom podobno buduje się dla siebie więc zabrałem się za drugi. Drugi dom powstał w myślach już rok temu i przez ten rok niemalże codziennie zgłębiałem wiedzę na tym forum. Drugi dom ma być przede wszystkim tańszy w budowie i tańszy w eksploatacji. Dom o bardzo dobrych parametrach ocieplenia (25cm styropianu na ściany i 40cm wełny w stropie, wentylacja mechaniczna) oraz bezobsługowym ogrzewaniu - czyli ogrzewany czystym prądem ewentualnie pompą ciepła o ile ich ceny zaczną być rozsądne. Dom z silikatów aby zapewnić dobrą akumulacje ciepła i dźwiękoszczelność. Wątki z których najbardziej namiętnie korzystałem to: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?10576-Ogrzewający-elektrycznością-WYSTĄP-!!!http://forum.muratordom.pl/showthread.php?162002-montaz-w-warstwie-ocieplenia-jak-to-zrobic-dobrzehttp://forum.muratordom.pl/showthread.php?171092-Dom-do-ok.200-tyś.-jest-sens-marzyćhttp://forum.muratordom.pl/showthread.php?13870-Jak-budowa-SILK A więc zaczynamy Edytowane 9 Stycznia 2012 przez bitter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 09.01.2012 07:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 (edytowane) Projekt według którego buduję to: http://projekty.muratordom.pl/projekt_roze-w-ogrodzie,1951,1,0.htm parter został zmieniony dość znacznie jak widać na rysunku. Zmiany: - zwiększony kąt dachu do 30 stopni - pokrycie dachu dachówką - więźba prefabrykowana z wiązarów - całkowicie zmienione okna, tarasowe przesuwane HS o szerokości 340 cm, kuchenne zrobione jako narożnikowe, okna od północy (prawa część rysunku) zredukowane do dwóch koniecznych (łazienka i pokój), okna w jadalni i jednej z łazienek do samej podłogi, okna PCV trzyszybowe montowane w warstwie ocieplenia - dodanie wykusza aby powiększyć jadalnie - przesunięcie kominka na środek domu aby powiększyć optycznie salon - przesunięcie ściany w korytarzyku dzięki czemu mamy wnękę 350cm x 70cm na szafę wnękową - przeniesienie wyłazu na strych w mniej widoczne miejsce - zamiana miejscami pokoju (prawy górny narożnik) z pomieszczeniem gospodarczym - wstawienie drzwi w pomieszczeniu gospodarczym - powiększenie kibelka o pomieszczenie przeznaczone na garderobę i zrobienie pełnowymiarowej łazienki - powiększenie wiatrołapu - ogrzewanie podłogowe wodne w całym domu - wentylacja mechaniczna zamiast tradycyjnej - obniżenie nadproży okien do wysokości 235cm uuuufffff to chyba większość najistotniejszych zmian Edytowane 9 Stycznia 2012 przez bitter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 09.01.2012 07:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 (edytowane) http://img535.imageshack.us/img535/3060/parterrzutpozmianach.jpg http://desmond.imageshack.us/Himg443/scaled.php?server=443&filename=m95rzutpozmianachv1bi.jpg&res=medium Edytowane 7 Marca 2012 przez bitter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 09.01.2012 07:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 A poniżej nasza już własna wymarzona działka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 09.01.2012 07:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 http://img233.imageshack.us/img233/4038/001jri.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 09.01.2012 07:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 i widok z drugiej stronyhttp://img259.imageshack.us/img259/5710/003mvn.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 09.01.2012 07:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 widok z działki na wschód http://img9.imageshack.us/img9/4916/004dug.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 09.01.2012 07:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 (edytowane) Niestety jedna z tych pięknych sosen musi zostać usunięta. Nie będzie nam pasować w sypialni. Choć gdybym inaczej zaprojektował dom i wypadła w salonie moglibyśmy mieć Boże Narodzenie codziennie http://img687.imageshack.us/img687/7043/sosna1.jpg Uploaded with ImageShack.us Edytowane 10 Stycznia 2012 przez bitter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kalisa 09.01.2012 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 No proszę- rano obiecałeś założyć dziennik i ..... już jest Będę często zaglądać, bo jak już wcześniej wspomniałam projekt bardzo mi się podoba ( wcale nie uważam, żeby wizualizacje były brzydkie ). Bardzo ładna działka, marzą mi się takie sosny Pozwodzenia ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 10.01.2012 08:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Założyłem po Twoim poście Nie mogę się doczekać startu więc będę tu się na razie wyżywał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 30.01.2012 21:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 Niestety start budowy się opóźnia ... czekamy na kredyt i na .... koniec zimy a tu przecież dopiero początek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwona i Mariusz 30.01.2012 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 Witam!Bardzo ładny projekt, ciekawie rozwiązany układ pomieszczeń.Życzę powodzenia w spełnianiu budowlanego marzenia.Jakie ogrzewanie na prąd masz na myśli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 31.01.2012 12:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 Dzięki. Moim zdaniem to jeden z niewielu tak małych a tak funkcjonalnych. Postaram się niedługo zrobić wizualizacje wnętrza. Ogrzewanie to wodna podłogowka z piecem elektrycznym Kospela. Z wyliczeń wychodzi mi ze roczny rachunek za prąd na CO powinien zmieścić się w 2 tys. Zł. Oczywiście przy wykorzystaniu taniej taryfy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwona i Mariusz 31.01.2012 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 Dobrze napisałeś 2 tys.?Rocznie?Myślimy z mężem, że jest to raczej nierealne (przeczytaj ogrzewanie)Prawie dwa tysiące rocznie płacą ludzie w mieszkaniach z wielkiej płyty za sam prąd zużyty na sprzęt agd i inne tego rodzaju urządzenia.Zapytałam dlatego, że my z mężem w nowowybudowanym domu też zastosowaliśmy ogrzewanie elektryczne, ale są to panele na podczerwień.Tanie, łatwe w montażu, bezobsługowe i wygodne.To tylko tak, dla Twojej informacji.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 31.01.2012 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 jak najbardziej realne! 2 tys na ogrzewanie rocznie - ja spodziewam sie 1500-1800 za 150 m2 koszty ogrzewania w domu dobrze izolowanym ni jak sie maja do rachunkow za inne urządzeniaw nowych domach wiele urzadzen jest energooszczednych, ledy zarowki o niskim zapotrzenowaniu wec nie mozna porownywac rachunkow za prad z blokowisk z PRLu gdzie wszyscy maja pewnie jeszcze żarówki 80-100W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 01.02.2012 06:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2012 Uwielbiam to zdziwienie kiedy o tym piszę Tak, nie pomyliłem się. 2 do 2,5 tys rocznie za ogrzewanie. Dom będzie miał okna w warstwie ocieplenia trzyszybowe, 25 cm szarego styropianu na ścianach, 20 w posadzce i 40cm wełny na stropie. Zapotrzebowanie domu to ok 5 tys kWh rocznie wyliczone. Ogrzewanie będzie w całości podłogówką czyli nagrzewał ją będę w II taryfie (ok 30gr za 1kWh) a w droższej podłogówka nie będzie grzana tylko będzie oddawać zgromadzone ciepło (10 cm betonu w wylewce). Do tego będzie kominek powietrzny, którym mogę dogrzać salon, jadalnię i kuchnię (ok 50m kw) ale nie sądzę, żeby był bardzo potrzebny. U was skoro są panele, nie macie możliwości akumulacji ciepła z taniej taryfy. Grzejecie non stop a ja będę tylko w nocy i pomiędzy 13-15 w dzień. Więcej na ten temat można znaleźć w wątku forum.muratordom.pl/showthread.php?10576-Ogrzewający-elektrycznością-WYSTĄP-!!! Gorąco polecam przeczytanie od dechy do dechy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwona i Mariusz 01.02.2012 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2012 Wskazany przez Ciebie wątek ogrzewających elektrycznością przerabialiśmy już dawno, przy wyborze ogrzewania domu, więc dla nas to nic nowego. Ty na razie snujesz przypuszczenia oparte na obliczeniach innych. My po roku użytkowania paneli znamy już własne koszty ogrzewania domu. Jest to kwota ok. 300 zł miesięcznie, więc ok. 3600 zł rocznie. I to po tak długiej zimie, jaka była w zeszłym roku, włącznie z padającym w maju śniegiem. Zaznaczam też, że są to koszty całego zużycia energii, łącznie z oświetleniem i wszystkimi sprzętami, a nie tylko ogrzewania. I my wcale nie grzejemy cały czas. Panele wprawdzie nie akumulują ciepła, ale też nie ogrzewają powietrza, tylko sprzęty i ludzi, więc w dalszej kolejności to ciepło i tak jest oddawane. Nie wziąłeś także pod uwagę kosztów inwestycji Twojego ogrzewania. Są niewspółmierne do kosztów zakupu i instalacji paneli (6.500 zł + trochę kabelka). A Twoje koszty inwestycyjne? Pomijam gruby styropian (fachowcy zgodnie twierdzą, że każda grubość powyżej 10 cm mija się z celem, bo współczynnik ciepła pozostaje i tak taki sam), ale trzeba wziąć pod uwagę koszt zakupu całego sprzętu do ogrzewania, trzywarstwowe szyby, wylewka itd. Dużo też zależy od rodzaju gruntu, na jakim posadowiony jest dom. Podsumowanie naszej inwestycji i naszych rocznych kosztów to pikuś. Twoje roczne koszty (na razie prognozowane) to też pikuś, ale inwestycja w to pochłonie ładną sumke, która będzie się zwracać i zwracać.. To właściwie tyle. Jedni lubią śledzie, inni kremówki. I nie pisaliśmy tego po to, żeby krytykować. Pozdrawiamy i szczerze życzymy powodzenia w realizowaniu tych planów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 02.02.2012 07:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Oczywiście moje nakłady są spore. Ale też po prostu kocham ciepłą podłogę a za ten komfort trzeba zapłacić. Choć czy tak więcej? Podłogówka wraz z montażem wyjdzie mi jakieś 10 -12 tys z piecem a w nóżki ciepło. Jeżeli wydajecie na prąd 3600 zł rocznie to jest dla mnie bardzo dobry wynik. Ja teraz za tylko bytowe korzystanie z prądu (tv, żarówki, laptopy pralki itp) płacę ok 360zł za dwa mies czyli połowę tego co wy a nie grzeje prądem. Wiem wiem, że moje obliczenia to teoria ale nie zaryzykowałbym 10cm styropianu. Dołożę dodatkowe 15 za koszt ok 2-3 tys zł i mam sen spokojny. Okna trzyszybowe w zasadzie kosztują tyle co dwuszybowe. U mnie były drogie bo samo okno tarasowe (znów frycowe za luksus) zapłaciłem 12 tys zł (HS przesuwny 340cm szerokości). Jestem otwarty na wszelką krytykę i walcie śmiało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
escone 02.02.2012 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Bardzo ładna działka Miałem do kupienia bardzo podobną, też z takimi sosenkami ale wyszło inaczej... Dometk też ciekawy. Powodzenia ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 03.02.2012 06:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 Dzięki ... sosny to podstawa. Niestety jedną trzeba wyciąć ale reszta obowiązkowo zostaje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts