bitter 16.06.2012 18:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2012 Drzwi już są Przyjechały w tym samym dniu co okna (efekt zaplanowany). Także mam SSZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 16.06.2012 20:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2012 witam, ile cie kosztowal montaz w warstwie ocieplenia?? duza roznica jest od zwyklego?? Montaż standardowy 2500 a w ociepleniu 4400 czyli różnica prawie dwa tysiaki ale w cenie montażu "ciepłego" wliczono wszystkie materiały do tego montażu czyli kotwy JB-D i taśmy paroszczelne. Przy łącznej cenie okien 25 tys to 10% dopłaty za montaż i 0,5% inwestycji w cały dom. Już pisałem, że dla mnie kwestie oszczędności energii są tu dyskusyjne a chodziło mi bardziej o estetykę. Nie sama oszczędność jest dyskusyjna co jej wielkość. Sądzę (bo nikt tego nie policzył), że to oszczędności pomijalne. Mnie bardziej zależało na zwiększeniu parapetów wewnątrz domu (przy normalnym montażu parapet przy silikatach 18 wyszedł by 10cm głęboki. Drugim powodem było uniknięcie efektu "bunkra" z zewnątrz, jaki wychodzi przy ociepleniu 20cm. Zwłaszcza, że w łazience mam okno do samej podłogi o szerokości ok 35cm. Gdybym je zostawił w murze wyglądało by jako otwór strzelniczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 17.06.2012 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2012 Gratulacje bitter ! Świetnie to wszystko wygląda. Podoklejaj jeszcze folię wokół kotew, żeby nie odstawała. PS. Gdzieś widziałem taki czerwony samochód w swojej okolicy- Twój? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 17.06.2012 17:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2012 Hehe niekoniecznie, jest takich kilkadziesiąt w Polsce. A wiesz, że nie zwróciłem uwagi że wszedł w kadr - muszę usunąć to zdjęcie , lepiej jednak być anonimowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 17.06.2012 17:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2012 A tak przy okazji poruszę temat wizualizacji projektów. Klienci często wybierają dom dlatego, że podoba im się bryła, a podoba się bo dobrze zrobiona jest wizualizacja. Wizualizacja mojego projektu nie przypadła mi do gustu w ogóle. Szukając domu nie patrzyłem w ogóle na bryłę domu a tylko na cztery warunki - maks powierzchnia całkowita 100m2, bez garażu, parterowy i funkcjonalny układ pomieszczeń. Przejrzałem ok 2 tys projektów i wybrałem M95 mimo, że kompletnie nie podobała mi się bryła. Chciałem też, ze względów ekonomicznych, dach dwuspadowy ale niestety ten projekt miał taki jaki miał. Jak dla mnie jest bardzo ładny ale niestety droższy. Poniżej są dwa zdjęcia, jedno mojego domu w realu a drugie wizualizacji. To co zostało zmienione względem wizualizacji to kolor dachówki, dołożone wąskie okno w łazience, zmniejszone okno na frontowej elewacji i podniesienie kąta nachylenia dachu z 25 do 30 stopni (wymóg Warunków Zabudowy) oraz obniżenie nadproży okiennych z 255cm na 235 względem posadzki. Już teraz trudno poszukać podobieństwa a co będzie jak dom otrzyma elewację? Będę kontynuował te porównania na dalszych etapach. Jednym słowem wygląd domu z zewnątrz to powinien być moim zdaniem ostatni aspekt wyboru projektu, bo kilka drobnych zmian czyni go nie do poznania. http://projekty.muratordom.pl/pliki/dom_1951_27_28484.jpghttp://img140.imageshack.us/img140/9633/208g.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 17.06.2012 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2012 Pokaze to dzieciakowi aby znalazl wszystkie roznice na obu obrazkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_tomi 18.06.2012 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2012 Jak zdecydowałeś odnośnie kołkowania styro. Na zdjęciach widzę, że nie ma, choć na filmie widziałem chyba próby wycinania kapsli i otworów pod kołki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 18.06.2012 17:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2012 Jak zwykle poszedłem na kompromis. Zakołkowałem tylko narożniki. 8 kołków na każdy narożnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 21.06.2012 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2012 Pewnie mu się cała ściana trzęsła, a nie pojedyncze pustaki. Jeśli są pęknięcia na spoinie, to faktycznie kiszka może być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wimech 21.06.2012 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2012 Przy 12 cm i większej powierzchni ściana może zachowywać się jak pudło rezonansowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
komtur II 22.06.2012 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2012 Dziś mój elektryk stwierdził, że klej na który kleiłem bloczki to lipa. W cienkiej ściance 12 cm, w której wiercił z udarem otwornicą pustaki się trzęsły. Zastosowałem biały klej (niby lepszy). Czy to możliwe, żeby jeszcze nie związał? Nie da się ich wyciągnąć ale żeby pod udarem się luzowały to chyba jest coś nie tak. Przy ścianie 12 cm bezpieczniej wycinać otwory pod puszki otwornicą diamentową bez udaru.Dotyczy to również bruzd ,które lepiej wykonać bruzdownicą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 01.07.2012 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2012 kierownik 2x2 tys moj za wszystko wziął 1200 zł i geodeta 2x600 zł ?? czemu po 2x? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 01.07.2012 16:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2012 Hej bitter - też Ci kibicuję. Dziękuję, dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 01.07.2012 19:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2012 W sobotę elektryk zakończył pierwszy etap elektryki. Teraz tynki i potem uzupełnianie osprzęt, mocowanie kabli pod dstropem. Ponieważ nie wiemy jeszcze gdzie stanie piec, reku, bojler postanowiliśmy kable tylko "zwiesić" z sufitu a potem zrobi się wcinkę i poprawi tynk albo pości się w korytkach. Kuchniahttp://img818.imageshack.us/img818/439/226jp.jpg Centrum dowodzenia http://img403.imageshack.us/img403/3867/225eh.jpg i galimatjasik na suficiehttp://img3.imageshack.us/img3/3132/228rm.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 01.07.2012 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2012 Pięknie do przodu. A jeszcze o "Twoim" melomanie - ciesz się, że nie puszcza "Strasznego Dworu" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 01.07.2012 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2012 Pięknie do przodu. A jeszcze o "Twoim" melomanie - ciesz się, że nie puszcza "Strasznego Dworu" Albo Disco Polo he he Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kogut73 06.07.2012 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2012 Witaj .Ładny domek i śliczna działeczka. Będę zaglądać .Tym bardziej że jesteśmy z tego samego powiatu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 07.07.2012 04:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2012 Zapraszam Kogut Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 08.07.2012 06:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2012 No i już po tynkach! Jak tylko znajdę kabel do aparatu fot to wrzucę kilka fotek. Tynkowanie trwało 3 i pół dnia. Teraz zastanawiam się nad wykorzystaniem desek od szalunków do zrobienia podłogi na stropie ..... cykliniarka kosztuje 80pln na dobę i jazda Będzie podłoga jak w salonie. Tylko mam dylemat - przybijać deski w poprzek belek stropowych (rozstaw 100 - 120cm) czy nabić łaty w poprzek belek a deski dać poprzecznie? Chyba zacznę od eksperymentu wniesienia desek i sprawdzenia ugięcia deskek na środku pomiędzy belkami. Myślę też o przybiciu pomiędzy krokwiami łaty, wtedy nastąpienie na jedną deskę będzie powodowalo siły uginające we wszystkich co zwiększy siłę oporu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 08.07.2012 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2012 Deska 20-25mm będzie się uginała- rozstaw masz duży. Kładąc łaty zabierzesz kilka cm z wysokości. Najlepiej byłoby między krokwie, ale deska wąska a pod każdą dawać łatę bez sensu. A może na krokwie osb 12-15mm przykręcone do nich i na to deski?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts