Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

M95 Róże w ogrodzie - energooszczędna wersja nowego życia

Recommended Posts

Ja tez myslałem o wykorzystaniu desek poszalunkowych ale daję płyty OSB o grubości 18mm przez srodek poddasza. W tzw ciągu komunikacyjnym gdzie będzie się najczęściej chodzic a pod skosami dam może dechy. Zobaczy się. Rozstaw pomiędzy jętkami mam co 100 cm tylko u mnie jętki idą parami.

• Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Osb pod deski to marnowanie kasy a mnie chodzi o wykorzystanie desek za które dałem tysiaka. Jest jeszcze patent polegający na przybiciu łaty pomiędzy belkami stropowymi - a dokładniej wzdłuż nich w równej odległości pomiędzy i łatę na końcach przymocować do poprzeczek z łaty, przybitych do tychże belek stropowych.

Ja nie chcę dawac OSB pod deski tylko na bokach stryszku pod skosami deski po szalunkach a też mi tego trochę zostało. Mi zostały 3 jętki wynik błędnego zestawienia przez biuro projektowe i mam zamiar te jętki pociąc na 100 cm kawałki i dać poprzecznie między połozone jętki na środek stropu coby płyty OSB sie nie uginały.

Jeszcze jeden pomysł: łata lub deska mocowana po skosie między belki- np. deska dł.150cm ze ściętymi końcówkami pod kątem, żeby stykała się z belką. Sztywniejsze niż łata i podeprze więcej niż jedną deskę podłogową.

Rys. z góry: ______________________ belka

/ / / / / / / / / / / / / / deski

______________________ belka

Najlepiej rozrysować, jednak mój pomysł nie jest dobry( dolny rys.) ;/

Lepsza i prostsza wersja "podpory" na górnym rysunku.

Właśnie o czymś takim myślałem, te poprzeczki można zamocować na kątowniki ciesielskie, najtaniej wyszło by z łat. Choć nie wiem czy jeżeli w poprzek desek przybić (przykręcić) jedną deskę to czy nie wystarczy. Deptając na jedną deskę uginamy w ten sposób wszystkie, jeżeli będą się lekko uginać to nie stanowi to problemu bo to tylko strych i będę tam wchodził kilka razy w roku.

No i muszę dodać jeden powód więcej na niekorzyść tynkowania przed hydrauliką (choć pozytywów widzę nadal więcej) - hydraulik wywalił dziury sąsiednich pokojach ... i to na dwa bloczki. Mimo, że ciął flexem to przy dłutowaniu bloczki wypadły. :bash: A mówiłem OSTROŻNIE! Ciekawe czy uda mi się tak to naprawić, żeby nie było śladu. Widział ktoś jakiś instruktaż naprawiania tynków gipsowych? Nie mam pojęcia jak to się robi, szpachelką a potem gąbką czy jak?

Tych desek szalunkowych za tysiaka to jest prawie 2 kubiki. Może by poprzecznie do belek warstwę ażurowo co pół metra i na to znów poprzecznie do pierwszej warstwy, czyli równolegle do belek zrobić podłogę. Najmniej zabawy, bez zacinania i kombinacji z podporami. Przy rozstawie dolnych desek 0,5 m, górne nie mają prawa się ugiąć.

No i muszę dodać jeden powód więcej na niekorzyść tynkowania przed hydrauliką (choć pozytywów widzę nadal więcej) - hydraulik wywalił dziury sąsiednich pokojach ... i to na dwa bloczki. Mimo, że ciął flexem to przy dłutowaniu bloczki wypadły. :bash: A mówiłem OSTROŻNIE! Ciekawe czy uda mi się tak to naprawić, żeby nie było śladu. Widział ktoś jakiś instruktaż naprawiania tynków gipsowych? Nie mam pojęcia jak to się robi, szpachelką a potem gąbką czy jak?

Najpierw tzw. rajbetką nakładamy gips. Jeżeli grubość dziur jest powyżej 2 cm należy nałożyć dwoma warstwami. Potem niestety siatka do szlifowania gipsu i pełno pyłu. Życzę miłej zabawy.

Tych desek szalunkowych za tysiaka to jest prawie 2 kubiki. Może by poprzecznie do belek warstwę ażurowo co pół metra i na to znów poprzecznie do pierwszej warstwy, czyli równolegle do belek zrobić podłogę. Najmniej zabawy, bez zacinania i kombinacji z podporami. Przy rozstawie dolnych desek 0,5 m, górne nie mają prawa się ugiąć.

Jest jakaś myśl, sprawdzę empirycznie przed układaniem na ziemi. Mam wrażenie, że jak dechy będą przybite mocno do belek stropowych to się uginać nie będą. Moi fachowcy od tej więźby łazili po takich cienkich chyba centymetrowych, no może góra półtora centymetra grubości deseczkach szerokich na 12cm i było dobrze ;-)

Możesz spróbować naprawić tynki taką pacą z gąbką, ale bez wprawy nie wiem czy dasz radę.

U mnie po tynkowaniu szczelin po listwach wyszło lekkie wgłębienie w tynku- różnica w twardości tynku- już przyschnięty i nałożony świeży-

ale i tak dam jeszcze gładź od razu na całą ścianę i gąbką się wszystko wyrówna.

Bitter możesz napisać jakich wymiarów masz okno narożne ?.Czy są takie jak w projekcie na 1 stronie dziennika ? ;-) mam zamiar zamontować okno 180x120 + i na łączeniu drugie mniejsze 90x120 albo 120x120 jeszcze nie wiem jak to estetycznie będzie wyglądało

Masz je otwierane ? będą do nich rolety zamontowane ? Jak tam wrażenia z posiadania takowych okien ?

Otwory okienne są (wys*szer) 150x90 i 150*130. Okna nieco mniejsze ale nie mierzyłem ich nigdy. Wrażenie jest niesamowite i polecam każdemu. Gdyby nie to, że musiałem wygospodarować miejsce na płytę indukcyjną (a przy oknie się nie da) i miejsce na tłuczenie kotletów (też głupio tłuc przy oknie ;-) ) to zrobiłbym większe. Może nawet pokusił bym się o okno klejone jak akwarium w narożniku (bez ramy) choć gdzieś mi dzwoni, że to bardzo pogarsza parametry termiczne okna.

Witam.:)

Zaglądam tu od jakiegoś czasu i się uczę . Mam pytanie jaki współczynnik przenikania ciepła będzie miała ta ściana z silikatów ze styropianem grafitowym ? Czy warto brać pod uwagę zastosowanie na pierwszą warstwę bloczków isomur ? ( bo strasznie to to drogie) a widzę że niektórzy je stosują.

Życzę powodzenia:yes: i czekam na dalsze relacje.:D

Pozdrawiam .

edit; już znalazłam obliczenia że isomur się nie zwróci przy tej cenie w wewontku jak budować silką

Edytowane przez modena