Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

M95 Róże w ogrodzie - energooszczędna wersja nowego życia

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ale czaderski i jaki tani! ale tasmy rgb sa chyba duzo drozsze od zwyklych

Wpisz na wiadomym portalu LED RGB - wyników mnóstwo ;) Cena chyba 2x więcej niż białe, ale i możliwości... nieograniczone. Są też fajne profile aluminiowe do montażu taśm. Generalnie lepiej opłaca się kupić np. 5mb w jednym kawałku niż 5x po 1m, a cięcie nożyczkami co 5 lub 10cm zależnie od rodzaju. Trzeba ew. zaopatrzyć się jeszcze w złączki do łączenia taśm, ale to już groszowe sprawy.

Dziś robiłem przymiarki do kominka. Wstępnie zwymiarowany i wymurowana podstawa. Zdecydowałem się na taki postument, gdyż producent wymyślił nóżki regulowane w postaci gwintowanych prętów, które można wysunąć nawet na 20 cm. Niestety przy takim wysunięciu kominek jest niestabilny i przy otwieraniu drzwi czuć jak się minimalnie rusza. Dzięki murowanemu podwyższeniu będzie można zmniejszyć wysokość nóżek.

http://img189.imageshack.us/img189/7111/294tt.jpg

http://img222.imageshack.us/img222/7232/293vh.jpg

Zamontowane przejście z schiedla 2200mm do rury 150mm

http://img253.imageshack.us/img253/8699/295f.jpg

... a w łazience tymczasem powstał schemat instalacji elektrycznej do oświetlenia LED

http://img152.imageshack.us/img152/2619/292fn.jpg

Pewnie nie zakontrowałeś nakrętek na pręcie dlatego się kominek mógł chybotać..

Zakontrowałem zakontrowałem ale przy tak długim pręcie następujenaturalne uginanie pręta i tak będzie. Nie można wyciągnąć tego maksymalnie. Przy takiej cenie kominka mogli dopracować system nóżek z kształtowników stalowych rozsuwanych jakąś śrubą z przeciwgwintem

Dziś rano rozpaliłem. Masakra ... przy uchylonych drzwiach się pali. Po zamknięciu ogień zaczyna się dławić mimo otwartego dolotu powietrza z zewnątrz. Kolega malux potwierdza, że to przypadłość tylko pierwszych rozpaleń. Natomiast okopcony podczas rozpalania szamot po nabraniu przez kominek temperatury zaczął znów robić się żółty ... może jednak coś z tego będzie ...

Dawniej w piecach po dłuższym nieużywaniu najpierw podpalało się gazetę w pobliżu otworu kominowego, żeby "wywołać" ciąg kominowy i potem rozpalało się normalnie w palenisku. Inna sprawa to za niski komin i nie ma ciągu, ale u Ciebie to raczej nie wchodzi w grę- pewnie z 5-6m komina jest. Problemy są gdy ma on 3m i mniej, bo nie wytwarza się wtedy naturalny ciąg.

heheh - czyli szerokim łukiem omija "popularne wątki" , nie wspominajac o GWC z odwiertu a udziela się w "ogrodniczych"

Tynk Quick-Mix SHK 2mm (kolor 10000). Drogi jak cholera (240zł/wiadro) ale to tynk silikonowy samoczyszczący. Nie muszę już tego malować. Tynk nakładany pistoletem. Wyszła ciekawa struktura

na ile takie wiaderko starcza/ jaka wydajność ? ile masz m2 ścian i ile wiaderek potrzebowałeś ?

Edytowane przez R&K

ok 150m2, RK nie pamiętam już ile wiaderek poszło ale wydałem na grunt i to badziewie chyba z 5 tys.

a co do kominka to mam komin ponad 6m i ciąg w nim jest bo przy uchylonych drzwiach dym ładnie wychodzi, zimą ciąg będzie jeszcze lepszy, problem pojawia się gdy drzwi zamknę. Kominek ma dość skomplikowaną dystrybucję powietrza do spalania i pewnie to jest powodem

na dziś zastanawia mnie ta blacha wokół kominka ... montować ją? jak otwieram drzwi to brzęczy czasem i mnie to wkurza a nie widzę sensu jej montażu