wimech 26.09.2012 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2012 Jedynie to mogę współczuć i poradzić: maski przeciwpyłowe, jednorazowe kombinezony malarskie, znieczulacz, i żyłkę budowlaną zamiast sznurka:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 26.09.2012 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2012 nie chcę pisać co myślę o tej robocie wolałbym wykopać ręcznie fundamenty pod dom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 26.09.2012 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2012 spokojnie - masz czas do zimy - dasz rade!swoja droga czemu tych sznurków nie zrobiłeś przed GK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 26.09.2012 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2012 Mnie też czeka podobna walka z wełną choć nie tak ekstremalna:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 26.09.2012 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2012 masz ją kupioną/?jeśli nie to możesz to zrobić w pól dnia ocieplenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 26.09.2012 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2012 pianą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 26.09.2012 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2012 granulat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 26.09.2012 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2012 ale pisał bitter że nie chce obciążać stelaża - więc chyba nie ma alternatywy , nie wiem jak u rewo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 26.09.2012 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2012 to racja ja sufit mam tak zrobiony że spokojnie chodzę po płytach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 27.09.2012 04:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2012 Wełna już leży i czeka więc nie ma innego sposobu, zresztą jak wspomniał RK nie chcę obciążać GK. Sznurków nie zrobiłem (a właściwie część zrobiłem a potem musiałem wycinać) wcześniej z prostej przyczyny - połowa wełny idzie pod sznurek. Jakbym sznurki rozwiesił to jak wcisnę wełnę pmiędzy sznurki i stelaż? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniqa1982 27.09.2012 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2012 (edytowane) Dachówkę Robena, dachówkę dlatego, że trwała i niewiele droższa od innych pokryć, a Robena dlatego że najtaniej Bitter ile zapłaciłeś za dachówkę ?Kolor jak się nie mylę antracyt?gdzieś u ciebie wczesniej wyczytałam... Właśnie zastanawiamy się czy wybrać dachówkę czy blachodachówkę z Rukki , w kawałkach Finnera . Czekamy na wycenę , ponieważ dalismy do kilku firm. Odpadów będzie pewnie sporo przy naszym dachu Ty też masz 30 stopni jak pamiętam?My robimy tradycyjną więźbę. Zapraszam tez do dziennika świeżo założony Edytowane 27 Września 2012 przez aniqa1982 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 27.09.2012 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2012 ale pisał bitter że nie chce obciążać stelaża - więc chyba nie ma alternatywy , nie wiem jak u rewo U mnie 20 cm idzie między jętki i to będzie na sznurku żeby nie ociążać stelaża g-k. Pozostała 30 cm warstwa (20 cm + 10 cm na zakładkę) będzie już leżeć na stelażu na którym nie mam zamiaru oszczędzać i dać w miarę gęsto profile górne podtrzymujące całość. . Stelaż będzie w formie kratownicy 2 - poziomowej. Górny poziom przykręcony do więźby za pomocą uchwytów sprężynowych z prętami. Z wykonaniem stelaża to będę miał jazdę. Robię go sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 27.09.2012 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2012 rewo- weź pod uwagę, że te uchwyty "lubią" się ześlizgnąć z pręta, choć niby porządnie trzymają.bitter- też mam dach 30st. i wcale tam mało miejsca nie ma- choć może dlatego, że wiązar mam inaczej skonstruowany.Trzeba też niestety deski rozkładać do przechodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 27.09.2012 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2012 rewo- weź pod uwagę, że te uchwyty "lubią" się ześlizgnąć z pręta, choć niby porządnie trzymają ........... Biorę to pod uwagę. Jeszcze sa uchwyty tzw. noniusze ale nie wszędzie będę mógł je dać tam gdzie wysoko muszą iść uchwyty z prętami niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 29.09.2012 18:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2012 Bitter ile zapłaciłeś za dachówkę ?Kolor jak się nie mylę antracyt?gdzieś u ciebie wczesniej wyczytałam... Właśnie zastanawiamy się czy wybrać dachówkę czy blachodachówkę z Rukki , w kawałkach Finnera . Czekamy na wycenę , ponieważ dalismy do kilku firm. Odpadów będzie pewnie sporo przy naszym dachu Ty też masz 30 stopni jak pamiętam?My robimy tradycyjną więźbę. Zapraszam tez do dziennika świeżo założony Przyznam, że nie pamiętam ile dałem za dachówkę. Blachodachówki nie dałbym nigdy, hałasuje toto, mniej trwałe od dachówki i może się okazać, że wcale nie tańsze (do wyceny weź też pod uwagę, że potrzeba mniej drewna na więźbę bo do blachodachówki są cieńsze belki). Przyznam szczerze, że wybraliście najlepszy projekt na świecie i widzę, że na razie za bardzo zmian nie ma. Serdeczna prośba - zmień dziennik budowy na normalny taki jak ja a nie w formie bloga, jeżeli chcesz żeby ktoś czytał. Formę bloga jaką zastosowałaś i jaką wprowadził murator czyta się koszmarnie. Wiele osób po napisaniu nawet kilkudziesięciu postów przenosi dziennik na starą formę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 29.09.2012 18:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2012 rewo- weź pod uwagę, że te uchwyty "lubią" się ześlizgnąć z pręta, choć niby porządnie trzymają. bitter- też mam dach 30st. i wcale tam mało miejsca nie ma- choć może dlatego, że wiązar mam inaczej skonstruowany. Trzeba też niestety deski rozkładać do przechodzenia. Ja niestety też mam na prętach - stelaż co 40cm. Wolę jednak nie ryzykować i tylko 20 cm wełny pójdzie na GK, drugie 20 na sznurkach. Co do ilości miejsca - jest sporo ale przy samym wieńcu już mniej a w narożnikach to tylko czołganie się na plecach jak komandosi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 29.09.2012 19:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2012 U mnie 20 cm idzie między jętki i to będzie na sznurku żeby nie ociążać stelaża g-k. Pozostała 30 cm warstwa (20 cm + 10 cm na zakładkę) będzie już leżeć na stelażu [...]. Czy dobrze wydedukowałem, że chcesz najpierw ułożyć wełnę na sznurkach a potem od dołu pchać resztę? Jak zrobisz tak gęsty stelaż jak mówią przepisy czyli przynajmniej 40cm to się zajedziesz przy układaniu wełny od dołu. Musiałem mały kawałek, kilka metrów kwadratowych ułożyc od dołu. Zarówno warstwę na stelażu jak i na sznurkach - zajęło mi to cały dzień, nabawiłem się kaszlu od wełny mimo pracy w masce i jęczmienia na oku bo co chwila piach i syf z wełny sypał mi się na twarz, oczy, spocony kark ... brrrr - już wolę cyrkowe popisy na poddaszu i wkładanie z góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 29.09.2012 19:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2012 A jakby kto pytał o postępy to trwa ciągle malowanie ... jeszcze tylko jeden pokój i sufity w łazienkach. Tu też będzie trochę lawirowania, bo trzeba pomalować sufit w wykafelkowanych i wyposażonych (wanna, umywalki, lustr, kabina etc) łazienkach. Wymyśliłem, że obkleję kafle folią bardzo dokładnie przy samej krawędzi płytek i zagruntuje, pomaluje dwa razy i jeszcze tego samego dnia ściągam folie gdyby trzeba było farbę gdzieś skrobać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 30.09.2012 16:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2012 Dziś testowałem wentylację. Ze względu na wiatr szumiący na dworze nie jestem w stanie ocenić jej głośności. Muszę poczekać na bezwietrzną pogodę albo na ocieplenie stropu. W jednym z pokoi ciągle nie dochodziło powietrze. Dałem sobie na razie spokój. Ponieważ dwa pokoje już kompletnie są skończone (pomalowane i z panelami) zainstalowałem tam żyrandole. Ponieważ są niesamowicie lekkie zrobiłem na przekór wszystkim prawidłom i powiesiłem je na ... kablu elektrycznym . Wiem wiem ... ale na tym kablu to ja sam bym się powiesił i nic by mu nie było a żyrandol waży może kilkaset gram ... podwieszając żyrandole wszedłem na strych a tam niespodzianka! Przynajmniej wiem dlaczego nie było wentylacji w pokoju ... tylko jak to się stało? Kanał łączony złączką metalową, klejony taśmą zbrojoną. Łączenie skręcone dwoma opaskami i całość zaciągnięta folią strech!!! http://imageshack.us/a/img856/5334/325ao.jpg na całe szczęście w domu bez stropu można zdziałać cuda z instalacjami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 30.09.2012 16:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2012 Podjąłem pierwszą próbę ułożenia kawałka wełny. Nie jest najgorzej. Niestety próba rozwinięcia całej rolki spaliła na panewce. Nie da się, belki i wieszaki od GK są za gęsto i wełna się rozrywa i wygląda do kitu. Jedynym efektywnym i rozsądnym sposobem jest cięcie je na kawałki i układanie po kawałku, wełna pozostaje w ładnej formie płyty o równej grubości i układa się łatwo. - Będzie dobrze! http://imageshack.us/a/img198/6836/326hx.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts