Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

M95 Róże w ogrodzie - energooszczędna wersja nowego życia

Recommended Posts

Spróbuję go oddać (kupiłem w Casto) i kupić 9kW. Tyle, że ten drugi muszę podpiąć pod dwie fazy i nie wiem jak zareaguje moja instalacja jak naraz włączy się piec, podgrzewacz i w święta zacznie się gotowanie na wszystkich palnikach w płycie indukcyjnej. Razem wszystko będzie miało 27kW (choć piec raczej 12kW nie będzie wyciągał). Jak do tego doliczyć bojler 2kW, czajniki i inne urządzenia to się może gęsto zrobić ;-) Nie pamiętam jaki przydział mocy wziąłem ale jakiś ogromny więc może będzie ok.

• Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Sprawdziłem firma dafi 2,2 kW 1 faza używany w kuchni do mycia naczyń. Przy mniejszym przepływie-ale nie ciurkanie można się sparzyć.

dawaj mi tu taki...

podepnę sobie pod nagrzewnicę w układzie wentylacyjnym i będę chałupę grzał ...

po co komu PC skoro tu takie "perpetum mobile" ...:D

takim czymś wylejesz 1,2 L wody podgrzanej z 15* do ok. 40* w ciągu minuty...

oczywiście "ciurkając" w tempie 0,7 L będziesz miał ok.60* ..., ale jaki to "strumień"... :D

lejąc w tempie ok.2 L na minutę woda ma już tylko ok. 30*...:(

Próba przebiegła pomyślnie. 9kW daje radę, woda leci strumieniem nie za szybkim ale wystarczającym na umycie tłustych rąk lub zmycie resztek jedzenia z talerza przed włożeniem do zmywarki. Kranikiem przed podgrzewaczem ustaliłem przepływ dzięki temu chcąc mieć ciepłą wodę po prostu kran przestawia się na maksa na ciepłą i otwiera też na maksa, wtedy leci przyjemnie ciepła ze wskazaniem na gorąca ale nie parząca woda. Zważywszy na fakt, że dom ze względu na trwającą biurokrację związaną z oddaniem wybudowanego wodociągu zasilam z węża ogrodowego od sąsiadki i temperatura tej wody jest niestety teraz niższa niż z wodociągu spod ziemi to dobry wynik. Zakładam, że z cieplejszej wody będzie jeszcze lepiej. Przetestowałem też jednoczesną pracę podgrzewacza i jednego największego palnika kuchni indukcyjnej. Czeka mnie test wszystkich palników, pieca i wody czyli wersja "rodzina zwaliła się na święta" :D:D:D

łeb mnie boli od wyboru agd

piekarnik , mikrofalę, płytę indukcyjną żonie podpowiadam amici[piekarnik to z panelem dotykowym-wiadomo spieprzy się]

zmywarka to coś bosch albo elektroluks tak do 1,5 tyś zł

pralka może coś do 1,5 tys zł z łożyskami wkecanymi jakiś bosch albo cuś

pochwal się co macie

łeb mnie boli od wyboru agd

piekarnik , mikrofalę, płytę indukcyjną żonie podpowiadam amici[piekarnik to z panelem dotykowym-wiadomo spieprzy się]

zmywarka to coś bosch albo elektroluks tak do 1,5 tyś zł

pralka może coś do 1,5 tys zł z łożyskami wkecanymi jakiś bosch albo cuś

pochwal się co macie

Dostaniesz na priv ;-)