Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

M95 Róże w ogrodzie - energooszczędna wersja nowego życia

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ale był to pracowity weekend. Przeprowadzka, dopinanie pierdół. Tymczasowe montowanie drzwi, żeby z łazienki można było skorzystać (reszta ma koce zamiast drzwi ;-)), całą niedzielę układaliśmy wełnę, pół domu w 3 osoby w jeden dzień to dobry wynik. Pierwsze dwa dni ogrzania wyziębionego i nieocieplonego czapką domu pochłonęły 130kWh. Teraz już lekko wyhamowało ale w pokojach czuć wyraźnie niższą emperaturę - w salonie, jadalni i kuchni luksusik ciepła dzięki kominkowi.

Temperatura zasilania podłogówki doszła do 30 stopni i w pokojach tylko 18 stopni ciepła. Pewnie dlatego, że ściany działowe i nośne zewnętrzne nadal wystają ponad wełnę i robią za lodówkę ...

morda się śmieje pewnie

gratulacje dla całej rodziny

jak oceniasz

da się wyżyć z podlogówką tak wysterowaną że trzymasz w domu 18 stop

a w części dziennej podpalasz kominkiem często dokładasz?

Na razie nie ogarniam w ogóle sterowania. Wiem tylko, że część "bezkominkowa" wymaga mocnego dogrzania. Mimo zdławienia pętli w salonie, jadalni i kuchni jest tam czasem za ciepło a w pokojach za zimno, ale strop jest ocieplony w kratkę czyli część jest a części nie ma. Mury wystają ponad wełnę i chłoną zimno. Ciekawe jakby wyglądała teraz termowizja od środka - nie chce ktoś do gazety zrobić zdjęć jak wygląda dom z mostkami termicznymi na wieńcu i ścianach działowych? :rolleyes:

Kominek spełnia swoją rolę zaje... dokłada się po jednym grubasie (ok 10cm średnicy to już grubas ;-) ) co 2 może 3 godziny i jest git, pewnie mógłbym dołożyć więcej i zdławić dopływ powietrza ale nie czuję takiej potrzeby. W salonie na razie jest kompletnie nieocieplony sufit i bywa za gorąco - boje się, że przy właczonej podłogówce w kominku trzeba będzie palić wykałaczkami ;-) a co dopiero by było gdybym zamiast 5kW miał z 15??? ;-)

Dzięki dzięki. Wczoraj licznik znów łyknął z 50kWh ale od rana poszło tylko 6. Piec się wyłączył bo temperatura przy czujniku skoczyła do 24 (czujnik w korytarzu prowadzącym do części bezkominkowej zwanej lodówką ;-) Pewnie w nocy będzie zimność .. masakra. Trzeba będzie chyba czujnik odpiąć bo jak się najara w kominku to wyłączy ogrzewanie. Specjalnie dałem go z dala od salonu ale chyba mógł być jeszcze dalej.

Uprzejmie informuję, że już M I E S Z K A M Y !!! :welcome::welcome::welcome:

Oooooooo GRATULUJĘ Bitter !!!!!!!!!! Ekspressssssowo to wszystko Ci poszło:)))) Jak się mieszka?? rzuć jakieś fotki z wnętrz ! pleaseeeee ;)Ja nie mam czasu na razie nawet uzupełnić dziennika , ale jak zobaczyłam ,ż e już mieszkacie to musiałam pogratulować ;))jeszcze raz niech Wam się dobrze i tanio mieszka !!:)):yes: