Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

M95 Róże w ogrodzie - energooszczędna wersja nowego życia

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie głupi nie jestem oglądającym nie mówię jakich mam sąsiadów. Na razie po prostu małe zainteresowanie może wiosną coś się ruszy.

Mam problem z 2 sąsiadami. Z jednym z boku którego synalek robi zloty kumpli u siebie i sąsiadem z góry którego dzieci lubią uprawiać biegi nosorożców po mieszkaniu a na dodatek mają psa który jak zostaje sam to wyje. :sick: Pomijam takie drobiazgi jak psujący się notorycznie domofon, winda która częściej nie działa niż działa (mieszkamy na 6 piętrze) itp.

Podliczone koszty prądu za dwa miesiące - grudzień i styczeń 1430zł za cały prąd w domu (CO, CWU, płyta, piekarnik, i wszelakie sprzęty inne). Czyli średnio 700zł. Uważam, że to dobry wynik bo mrozy były, święta i rodzina była więc nieźle.

u mnie ten sam okres 3478 nocnej i 658 dziennej czyli ok.1800zł...

uwzględniając wielkość domu i strefę klimatyczną to jedna chwała ...;)

Aż zmusiłeś mnie do policzenia, ile zużyłem teraz gazu i prądu w mieszkaniu (88m2, gorzej ocieplonym niż Twój dom). No i wyszło za ten sam okres łącznie... ok.250/mc.

Nawet dodając 100% to i tak daleko do Twoich rachunków. Fakt, że się oszczędza, ale w koszuli chodzę, nie w swetrach ;-)

Małe dziecko, to też inaczej się grzeje w domu, ale... sporo Ci wyszło.

Ciekawe jak to będzie w lecie bez grzania?

Jaśkowe zużycie... przyprawia mnie o zawrót głowy :o

Aż zmusiłeś mnie do policzenia, ile zużyłem teraz gazu i prądu w mieszkaniu (88m2, gorzej ocieplonym niż Twój dom). No i wyszło za ten sam okres łącznie... ok.250/mc.

Nawet dodając 100% to i tak daleko do Twoich rachunków. Fakt, że się oszczędza, ale w koszuli chodzę, nie w swetrach ;-)

W mieszkaniu po bokach masz sąsiadów a w domu wiatr hulający i mroźny czasem ;-) Do tego u nas jakoś zawsze prądu mimo, że światło gasimy i nie szalejemy niby zawsze szło co nie miara. Nie wiem dlaczego. W wynajmowanej ostatnio chacie mając bojler elektryczny ale resztę już nie płaciliśmy coś ok 200pln/mies. Można więc założyć że w domu wyszło nam jak szacowałem 250 za wszystko prócz CO i na CO ok 450pln.

DEZET a ile płacisz za samo mieszkanie ( blok, dom wielorodzinny ...? )

u mnie po zliczeniu wszystkich kosztów związanych z mieszkaniem w swoim prądowym domku wychodzi średnio ok.500zł na miesiąc w skali całego roku...

moim rodzicom mieszkającym w mieszkaniu 49m2 w bloku wychodzi blisko 420zł na mc ...

DEZET a ile płacisz za samo mieszkanie ( blok, dom wielorodzinny ...? )

u mnie po zliczeniu wszystkich kosztów związanych z mieszkaniem w swoim prądowym domku wychodzi średnio ok.500zł na miesiąc w skali całego roku...

moim rodzicom mieszkającym w mieszkaniu 49m2 w bloku wychodzi blisko 420zł na mc ...

Płacę tylko podatek, bo to własność (nie ma zarządcy, czy podobnych). Zliczając same opłaty: gaz, prąd, woda, kanaliza, śmieci i podatek - pewnie spokojnie poniżej 400zł/mc- nie chce mi się liczyć.

......Mam plan zagospodarować to jeszcze w tym roku niskobudżetowo. Czyli zakupić rośliny leśno-parkowe hodowane w szkółkach nadleśnictw. Ceny są śmieszne a rośliny pospolite ale wcale nie jakieś niechciane. Lubię sosny i świerki a i jakieś irgi i inne zielska też tam mają.

mogbys sie na priva podzielic jakimis kontaktami ? moze udalo by sie wspolne zamowienie zrobic ?

Tez chce dzialke w tym roku obsadzic zielenina - jestem ze Szczecina wiec niedaleko.

z gory dziekuje

Niestety mój kontakt jest po prostu "Pani ze ze szkółki" Nie mam telefonu, nie pamiętam jak ma na imię ale wiem, że jest z Nadleśnictwa Rokita i jak ją zobaczę to poznam ;-) Ceny kilka lat temu były śmieszne więc nie ma co się zrzucać. Niestety wybór nie jest oszałamiający bo są to głównie rośliny do nasadzeń leśnych do uzupełniania drzewo i krzewostanu.