Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

M95 Róże w ogrodzie - energooszczędna wersja nowego życia

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Marynata na komary jest skuteczna metoda - niedożywione ryby w stawie, zeżrą wszystkie larwy komarów zanim się wyklują a na te latające są też odstraszacze. Oczywiście ta wizja jest mało realna bo zabiera 1/4 działki. Koszt wybudowania takiego stawu to pewnie kilkanaście tysięcy i to domowym sposobem a utrzymanie choćby ze względu na filtrowanie wody też sporo. Choć 1/3 tego to już coś i kiedyś jak sił i kasy starczy to bym chciał

no jeziorko fajne, ale zbyt duzo piwa na tarasie może być niebezpieczne

http://majawogrodzie.tvn.pl/public/files/297/297_o_ogrodzie2.jpg

tez sie bawię tym programem; troche mało realistyczny - jeżeli ktoś chciałby dobrać dokładnie rosliny wg odmian. skala trochę mi tam nie gra - np. thuja danica jest maleńka w porównaniu z jakimś jałowcem płożącym, tak jakby rosliny fotografowano/rysowano w bardzo różnym wieku (np. tamariscifolia wygląda na okaz 10-letni, a danica na roczną sadzonkę, ale może to tylko moje wrażenie)

ale ogólne pojęcie o wyglądzie ogrodu mozna sobie wyrobić.

Każda roślina ma we właściwościach podany rozmiar jaki osiągnie. Dzięki temu jeżeli projektujesz z głową a nie na oślep ustawisz tak rośliny, żeby były u szczytu swoich wzrostów np po 10 latach i masz wizję ogrodu przyszłości. Oczywiście można ustawić bratka o 2m wysokości ale jak pisałem, jeżeli ktoś to robi z głową to da radę zrobić wizualizację. Oczywiście nie jest to profesjonalny projekt ale jeżeli miałem w głowie koncepcję jak chcę posadzić rośliny to teraz to widzę i pozwoliło mi to zmienić parę rzeczy bo źle wyglądały choć wyobrażałem sobie, że będzie ok.

Witam.

Bitter bardzo ładny masz ten domek . Co jakiś czas tu do Ciebie zaglądam .

Ogród też zapowiada się super. Widzę na zdjęciach że macie tam w pobliżu las .

Mam takie pytanie o ścianki działowe z silikatów .

Planuję ścianki działowe z bloczka N12 na klej, a pamiętam jak u Ciebie hydraulik w ściance wywalił dziurę .

Jak uważasz czy się za bardzo nie przejmować i jak się coś rozleci to naprawić ? Czy jednak kombinować z innym rodzajem bloczka na zaprawę i spoinę pionową i poziomą ? Jak myślisz?

Proszę o poradę:)

Pozdrawiam

Dziękuję za słowa uznania. Nie ma co się przejmować o ile nie ma tynków. Tynki też dało się naprawić ale miałem z tym mnóstwo roboty. Po prostu niech hydraulik wykuje wcześniej co ma wykuć w ścianach. Jeżeli bloczek wyleci z drugiej strony to go napraw. Potem niech tynkarze zrobią swoje. Zakładam że bruzdy w ścianach idą w łazienkach gdzie nie masz tynków tylko glazurę czy też w kuchni gdzie dziurę w ścianie przykryją meble. Podobno pionowych spoin nie powinno się robić bo potem powstają pęknięcia na murze. Nie wiem dlaczego ale podobno tak jest.

Dziękuję za słowa uznania. Nie ma co się przejmować o ile nie ma tynków. Tynki też dało się naprawić ale miałem z tym mnóstwo roboty. Po prostu niech hydraulik wykuje wcześniej co ma wykuć w ścianach. Jeżeli bloczek wyleci z drugiej strony to go napraw. Potem niech tynkarze zrobią swoje. Zakładam że bruzdy w ścianach idą w łazienkach gdzie nie masz tynków tylko glazurę czy też w kuchni gdzie dziurę w ścianie przykryją meble. Podobno pionowych spoin nie powinno się robić bo potem powstają pęknięcia na murze. Nie wiem dlaczego ale podobno tak jest.

Bardzo dziękuję za informacje:)

Właśnie chodziło mi o kuchnię i łazienkę tak jak piszesz. Jeszcze trzeba będzie pilnować elektryka żeby za bardzo nie szalał przy bruzdowaniu, ale to wszystko będzie robione jeszcze przed tynkami.

Życzę powodzenia i żeby wszystko ułożyło się po Waszej myśli i jak najlepiej dla Was.:yes: