Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

M95 Róże w ogrodzie - energooszczędna wersja nowego życia

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W ramach zimowych przygotowań przed wiosną powiększam studnię chłonną do deszczówki. Zrobiona tymczasówka o średnicy pół metra zapełnia się już przy niewielkich deszczach. Zostały mi dwie palety odpadów silikatowych i zastanawiam się czy można z tego wymurować studnię. Jak będą się zachowywać silikaty stale poddane działaniu wilgoci a wręcz wody?

W ramach zimowych przygotowań przed wiosną powiększam studnię chłonną do deszczówki. Zrobiona tymczasówka o średnicy pół metra zapełnia się już przy niewielkich deszczach. Zostały mi dwie palety odpadów silikatowych i zastanawiam się czy można z tego wymurować studnię. Jak będą się zachowywać silikaty stale poddane działaniu wilgoci a wręcz wody?

No nie jest to najlepszy materiał ale możesz wysmarowac je dysperbitem i powinno być ok. Albo folia w płynie ale to jest drogie jak cholera. Jednak dysperbit wyjdzie taniej. Tak szczerze lepiej wymuruj z bloczków betonowych lub zrób szalunek i zalej betonem. :yes:

Oczywiście będą parapety. Niestety nie zdążyłem przed zimą. Leżą i czekają na wiosnę. Płytki klinkierowe w kolorze dachu .... niby pierdoły mi zostały ale przeraża mnie myśl ile jeszcze się namozolę po pracy z tymi pierdołami. Największe wyzwanie to nawiezienie i wyrównanie ziemi pod trawnik oraz "zakrzaczenie" i zadrzewienie "podpłotowia" :D

Doczytałem do końca ten wspaniały tasiemiec ( prawie jak "Moda na sukces") a tu takie zakonczenie napisało życie:bash: . Bitter trzymaj się - będzie dobrze

Pozdrawiam.

a pro po kominka - nie myślałeś o rozprowadzeniu ciepła z wkładu po całym budynku ( przestrzeń ponad stropem masz cały czas dostepną?) ?

Hehe "Moda na sukces" ;-) Myślałem, że to znacząco oszczędziło by kasę. Ale dziś już mam ocieplony strop więc musiałbym ryć w tej położonej wełnie. Sprawa druga to brudzące się wyloty z DGP no i to, że jak już zamontuję DGP to będę znów musiał palić w kominku bo żal mi będzie grzać prądem skoro mam tańsze źródło.

Z tym musem palenia w kominku - rzecz względna - wybór należy do ciebie:) a co do rycia w w wełnie to tylko robisz przewiert na rurę do anemostatu.

Z tymi brudzacymi się wylotami to nie jest tak do końca - sam użytkuję ogrzewanie kominkiem jako podstawowe źródło od 7 lat. Wyloty DGP mam właśnie z sufitu i rzadnych oznak zabrudzeń. Jeżeli miałbyś wyloty na ścianach (jak niektórzy mają pod sufitem ) to i owszem smugi dymu osadzą się.

Jeżeli do spalania wykorzystywałbyś w miarę suche drewno i posiadałbyś zamontowany filtr przed centalą DGP to o brudzących wylotach możesz zapomnieć 8)

Nienawidzę jak jest za ciepło. Zimą jeżeli w domu jest za gorąco wychodzę w koszulce z krótkim rękawkiem na zewnątrz i się chłodzę. Kiedyś przez rok byłem morsem ... wolę jak jest za zimno

A to kolega z klubu, na Głębokim się kąpałeś czy Dziewokliczu? Przez przygotowania do budowy sam się zapuściłem, ale obiecuję sobie wrócić - jednym z plusów mojej działki jest bliskość do przerębli... :yes:

A to kolega z klubu, na Głębokim się kąpałeś czy Dziewokliczu? Przez przygotowania do budowy sam się zapuściłem, ale obiecuję sobie wrócić - jednym z plusów mojej działki jest bliskość do przerębli... :yes:

Haha jaki świat mały. Na Głębokim. Też zaniedbałem przez budowy domów. Najpierw jednego potem drugiego. Najchętniej jeździł bym nad Dąbie w Lubczynie bo mam rzut beretem ale przeszkodą jest płytka woda.

Z drugiej strony jak Ci będzie za ciepło - okna chyba działają:D

Skoro mówimy o oszczędnościach to jak to się ma do otwierania okien? Ja okien nie otwieram, mam wentylację mechaniczną.