bitter 25.03.2013 06:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 Wczoraj poszedłem na strych szukając kabla do zasilania numeru domu i .... znalazłem braki w ociepleniu. Wieniec na narożniku na długości ok 1,5 metra KOMPLETNIE nieocieplony! Zupełnie o tym zapomniałem. To miejsce miało zostać poprawione i zostało ... ale niepoprawione Ciekawe ile w bilansie energetycznym pokoju zeżarło kWh ... a pokój całą zimę jakiś zimniejszy był od innych. Oj na jesieni trzeba będzie zrobić przegląd ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 25.03.2013 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 Wczoraj poszedłem na strych szukając kabla do zasilania numeru domu i .... znalazłem braki w ociepleniu. Wieniec na narożniku na długości ok 1,5 metra KOMPLETNIE nieocieplony! Zupełnie o tym zapomniałem. To miejsce miało zostać poprawione i zostało ... ale niepoprawione Ciekawe ile w bilansie energetycznym pokoju zeżarło kWh ... a pokój całą zimę jakiś zimniejszy był od innych. Oj na jesieni trzeba będzie zrobić przegląd ... szok, czyli takie rzeczy też można przeoczyć, ciekawe o czym ja zapomnę, jak będę finiszował, pewnie łyknąć bilobilu No ale skoro masz winowajcę i dom po 1 sezonie wygrzany to następne będą już tylko lepsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 25.03.2013 13:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 Kilka spojrzeń na syfiozę na działce, żeby za kilka lat mieć do czego wracać i wzdychać "ale to kiedyś wyglądało!" http://img209.imageshack.us/img209/5499/344u.jpg http://img441.imageshack.us/img441/7549/345ly.jpg http://img24.imageshack.us/img24/2570/346so.jpg http://img594.imageshack.us/img594/4900/347ja.jpg http://img69.imageshack.us/img69/1225/348zw.jpg http://img208.imageshack.us/img208/2734/350s.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 25.03.2013 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 (edytowane) Trochę odbiegnę od tematu. Liczyłem ostatnio koszt grzania gazem vs prądem. Przy założeniu że kupię nowego kospela, bojler i podgrzewacz za 4k, koszt zwrotu inwestycji w gaz zwróci się po minimum 10 latach. Jeśli kupię używkę kospela, przeszło 12 lat. Nie zaśmiecam , odpowiem tu. No i? Ja nie mam gazu (choć rura kończy się w granicy miedzy moją działką a sąsiada gazownia nie chciała mi dać zgody na gaz) więc nie mam dylematów. A liczyłeś wszystkie koszty gazu? Przyłacze, rury w domu, kocioł, komin, przeglądy co roku, sprawność kotła i abonament za gaz nawet jak go nie używasz? Liczyłem. Instalacja w gaz będzie się zwracać 10-12lat. Kocioł na gaz wytrzymuje około 12 lat Suma sumarum inwestycja w gaz będzie się zwracać minimum 15 lat. Edytowane 26 Marca 2013 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 25.03.2013 21:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 No i? Ja nie mam gazu (choć rura kończy się w granicy miedzy moją działką a sąsiada gazownia nie chciała mi dać zgody na gaz) więc nie mam dylematów. A liczyłeś wszystkie koszty gazu? Przyłacze, rury w domu, kocioł, komin, przeglądy co roku, sprawność kotła i abonament za gaz nawet jak go nie używasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 25.03.2013 22:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 W tak zwanym międzyczasie myślę o ogrodzie. A zwłaszcza warzywniaku bo nieestetyczny ale czy na pewno? Takie coś mi się marzy ... http://1.bp.blogspot.com/-pVchwuvGEng/TeDjII9KhwI/AAAAAAAAAkU/oZnRPfke3Mw/s640/2.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 01.04.2013 12:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2013 Zima wszędzie, ogród czeka na wiosenne roztopy, w domu jakieś pierdoły dokończyłem w tylu szuflady w łazienkach pod umywalkami, listwy w pokojach, halogeny na zewnątrz i numer na domu. Jedyny pozytyw tej pogody to, że można z domu wyjść od razu z nartami na nogach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniqa1982 01.04.2013 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2013 Witaj bitter! troszkę późno ale jeszcze życzę zdrowych, spokojnych i ciepłych Świąt I wesołego śniegusa - dyngusa hehe http://i49.tinypic.com/25a0w2h.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 01.04.2013 13:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2013 Dziękuję i wzajemnie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 01.04.2013 18:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2013 Widok z okna w kuchni .... http://img209.imageshack.us/img209/904/351l.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 03.04.2013 20:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 Żyjemy w ciekawym kraju. Chcąc być ze wszechmiar uczciwym obywatelem zgłosiłem wycięcie sosny co mi w sypialni chciała rosnąć. 2 miesiace urzędnicy się zastanawiali czy mogę (choć podobno na działce budowlanej samosielki ciąć można ile wlezie). A kilka dni temu dostałem pismo, że mam pokazać te 6 drzew jakie mi kazali posadzić w ramach "kompensaty strat". I na to idą nasze pieniądze? Żeby za moje podatki ktoś brał pensję, zużywał państwowe paliwo na takie pierdoły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wimech 03.04.2013 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 To nie kraj , to urzędasy. Złożyłem wniosek o wycięcie 5 dorosłych drzew. Zapłaciłem 17 złotych. Przyjechali, pooglądali i dostałem zgodę bez problemów. No oczywiście miesiąc urzędowy trzeba było odczekać i kazali za jedno wycięte wsadzić 3 minimum 5 letnie. Oczywiście nikt nie przyjechał sprawdzić czy coś wsadziłem. Jeżeli drzewo ma poniżej 10 cm średnicy na wysokości około1,5m to można bez pozwolenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 03.04.2013 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 (edytowane) Żyjemy w ciekawym kraju. Chcąc być ze wszechmiar uczciwym obywatelem zgłosiłem wycięcie sosny co mi w sypialni chciała rosnąć. 2 miesiace urzędnicy się zastanawiali czy mogę (choć podobno na działce budowlanej samosielki ciąć można ile wlezie). A kilka dni temu dostałem pismo, że mam pokazać te 6 drzew jakie mi kazali posadzić w ramach "kompensaty strat". I na to idą nasze pieniądze? Żeby za moje podatki ktoś brał pensję, zużywał państwowe paliwo na takie pierdoły? Może dobrze że zgłosiłeś. U mnie co około 2 lata robią zdjęcia z samolotu. Wolałbyś żeby dopatrzyli powycinane drzewa? Zresztą, we wniosku o PnB trzeba określić, czy coś wycinamy, czy nie. Dopytam, jak głęboko docieplałeś fundamenty? Ze zdjęć w DB to ciężko wyliczyć. Pytam, bo masz trochę duże zużycie prądu na CO. Edytowane 3 Kwietnia 2013 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ineczka71 03.04.2013 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 Ufff! Przebrnęłam. Przez cały dziennik (jak dotąd) Gratulacje bitter: świetny projekt (choć sami szukamy takiego z garażem), świetne wykonanie i przede wszystkim świetny dziennik. Dla mnie - totalnej ignorantki, bardzo pouczający. Będę wredna w tym momencie i powiem, że mam nadzieję, że tego domu nie uda wam się sprzedać jednak. I że będziecie w nim mieszkać szczęśliwie przez wiele lat! Program do ogródka już zapisałam w zakładkach - ulubione moje zajęcie zaraz po przeglądaniu projektów domów. Co do grządek warzywnych - propozycja ciekawa, ale raczej nietrwała wydaje mi się i w dodatku mikrych rozmiarów. Tu gdzie mieszkam (UK) takie "podniesione" grządki są bardzo popularne, ale żeby były trwałe, to raczej robi się je z podkładów kolejowych lub murowane. Wtedy na wierzch możesz sobie położyć takie zawaliste drewno, czemu nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestorbb 04.04.2013 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2013 Dziś testowałem wentylację. Ze względu na wiatr szumiący na dworze nie jestem w stanie ocenić jej głośności. Muszę poczekać na bezwietrzną pogodę albo na ocieplenie stropu. W jednym z pokoi ciągle nie dochodziło powietrze. Dałem sobie na razie spokój. Ponieważ dwa pokoje już kompletnie są skończone (pomalowane i z panelami) zainstalowałem tam żyrandole. Ponieważ są niesamowicie lekkie zrobiłem na przekór wszystkim prawidłom i powiesiłem je na ... kablu elektrycznym . Wiem wiem ... ale na tym kablu to ja sam bym się powiesił i nic by mu nie było a żyrandol waży może kilkaset gram ... podwieszając żyrandole wszedłem na strych a tam niespodzianka! Przynajmniej wiem dlaczego nie było wentylacji w pokoju ... tylko jak to się stało? Kanał łączony złączką metalową, klejony taśmą zbrojoną. Łączenie skręcone dwoma opaskami i całość zaciągnięta folią strech!!! http://imageshack.us/a/img856/5334/325ao.jpg na całe szczęście w domu bez stropu można zdziałać cuda z instalacjami W życia wzięte (mojego) Miałem wentylację mechaniczną, centrala została umieszczona na nieogrzewanym i nieocieplonym poddaszu nad strzemionami i warstwą ocieplenia. Kanały i sama centrala została poprawie i porządnie izolowane. Kilka lat temu przy tęgich mrozach dochodzących do -20 C i silnych wiatrach punkt rosy wytworzył się w kanałach na foli aluminiowej otulającej wełnę mineralną samych przewodów powietrznych. Ilość była na tyle duża, że w kanałach uzbierały się wiaderka wody! Powód? Długotrwałość mrozów i drugi element krytyczny (jadąc na tygodniowe ferie zimowe wyłączyłem rekuperator). Efekt końcowy: zamoczenie kratek nawiewnych umieszczonych przy płytach karton/gips, nacieki, plamy, pleśń itd. Wymiana płyt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 04.04.2013 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2013 Ode mnie urzędasy otrzymaliby takie pismo: "Niniejszym pragnę poinformować, że przedłużająca się zima uniemożliwia zagospodarowanie posesji i posadzenie oraz przyjęcie się 6 drzew w ramach kompensaty strat. O pozytywnym zakończeniu nasadzeń niezwłocznie poinformuję urząd. Z poważaniem...." Niedawno zgłosiłem wycięcie sporej samosiejki, która zaczęła schnąć- miły Pan przyszedł obejrzeć i nie było problemu, bo drzewo zagrażało bezpieczeństwu. A niektórzy urzędnicy w Polsce...eeechhh:bash: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 04.04.2013 20:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2013 Ufff! Przebrnęłam. Przez cały dziennik (jak dotąd) Gratulacje bitter: świetny projekt (choć sami szukamy takiego z garażem), M95 ma wersję z garażem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 04.04.2013 20:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2013 Ode mnie urzędasy otrzymaliby takie pismo: "Niniejszym pragnę poinformować, że przedłużająca się zima uniemożliwia zagospodarowanie posesji i posadzenie oraz przyjęcie się 6 drzew w ramach kompensaty strat. O pozytywnym zakończeniu nasadzeń niezwłocznie poinformuję urząd. Z poważaniem...." Niedawno zgłosiłem wycięcie sporej samosiejki, która zaczęła schnąć- miły Pan przyszedł obejrzeć i nie było problemu, bo drzewo zagrażało bezpieczeństwu. A niektórzy urzędnicy w Polsce...eeechhh:bash: Wolałem nie ryzykować. Już rosną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 04.04.2013 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2013 (edytowane) W sumie to nie mam ochoty tam zaglądać. Pewnie mają sie dobrze Kiedy przyjdzie prawdziwa wiosna, to je wykurzę CO2 albo duuużą dmuchawą. Gorzej ze smrodkiem, problem opisany w temacie z jamnikiem pod szafą. Ze względu na te zapaszki, GWC będzie prawdopodobnie tylko do wentylacji piwnicy. Nie chce mi się szukać u Ciebie w dzienniku, komin ocieplałeś dodatkową warstewką styro albo wełny? Wiem że należy dorzucić do systemówki kilka cm dodatkowej izolacji. U siebie mam 5cm wełny. Jeśli chodzi o izolację fundamentów, trochę za płytko Beton strasznie ciagnie. Ocieplałeś ścianki kolankowe poddasza? W temacie z dachami, spece zalecają ocieplenie ścian od wewnątrz na metr wysokości od sufitu pokoi poniżej. Edytowane 4 Kwietnia 2013 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 04.04.2013 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2013 (edytowane) 3k za grzanie prądem?U mnie w pracy, wszyscy którym gadam, że za prąd na CO zapłacę 3k, twierdzą że nie ma co kombinować: grzać prądem. Edytowane 4 Kwietnia 2013 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts