wimech 14.07.2013 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2013 Nie obijaj płytą pilśniową, bo wędzonka może śmierdzieć tą pilśnią. Jeżeli chodzi o nornice, jest ryzyko że była wściekła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 14.07.2013 20:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2013 Wędzarnia zrobiona. Poszła jednak płyta pilśniowa ale obłożóna folią aluminiową. To i tak testowa wersja. Nie wędziłem nigdy na zimno a tu temperatura w wędzarni jest w temperaturze otoczenia. Ten dym w ogóle nie podgrzewa środka. Tak to wygląda: http://imageshack.us/a/img812/2006/unpr.jpg http://imageshack.us/a/img825/3306/t2jn.jpg http://imageshack.us/a/img855/2679/oay6.jpg Co do nornicy to pies dziś miał całe zaropiałe i zaklejone oko. Dostał jakieś zastrzyki i krople ale się nie poprawia cholera. Na szczęście na wściekliznę był szczepiony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 14.07.2013 20:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2013 Próba dymu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniqa1982 16.07.2013 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2013 Łaaał Bitter !! No ja chylę czoła! Wygląda super profesjonalnie Mięsko już zjedzone? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 17.07.2013 20:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2013 Hehe prawie Profesjonalnie będzie jak dojdzie do tego termostat i grzałka elektryczna. Wtedy po prostu się to włączy i za 5 godzin wyjmie gotową szynkę ;-D ... bez doglądania i sprawdzania. Tylko czty to jeszcze będzie wtedy wiejskie wędzenie ... nie bedzie pretekstu i wytłumaczenia ze trzeba cały dzień siedzieć na dworze a że zimno to i flaszkę podczas wędzenia z kolegą rozpić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 17.07.2013 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2013 Super urządzenie. Taka domowa szynka to jest to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniqa1982 18.07.2013 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2013 Nie no , nawet jak termostat i grzałka będą to i tak trzeba co jakiś czas kontrol zrobić jak inaczej ? To jest właśnie najfajniejsze w tym wszystkim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniqa1982 18.07.2013 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2013 Bitter, a jeszcze poroszę Cię o doradzenie w kwesti kominka , mam nadzieję ,że nie obrazisz się. Pamiętasz może , że też mam Róże w ogrodzie tylko lustrzane odbicie. Tę ściankę z kominkiem mam w całości jak w projekcie. Ogrzewanie będziemy mieć gazowe, w salonie podłogówka . Chcemy zrobić kominek ,ale jakiś mały taki w zasadzie do dogrzania salonu w jesienne wieczory + kratki na korytarz ,żeby ciepełko się rozchodziło troszkę. Ty nie jesteś za bardzo zadowolony ze swojego chyba. Jaki doradziłbyś do mojego domku? Jest sens pakowaćsię w duże koszty ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 18.07.2013 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2013 czy ktoś zna jakiś sposób na nornice? u mnie od dawna ryją ... ostatnio coraz bardziej .... mnie wk.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 18.07.2013 21:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2013 czy ktoś zna jakiś sposób na nornice? u mnie od dawna ryją ... ostatnio coraz bardziej .... mnie wk.... Ja znam ... mogę Ci pożyczyć mojego psa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 18.07.2013 21:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2013 Bitter, a jeszcze poroszę Cię o doradzenie w kwesti kominka , mam nadzieję ,że nie obrazisz się. Pamiętasz może , że też mam Róże w ogrodzie tylko lustrzane odbicie. Tę ściankę z kominkiem mam w całości jak w projekcie. Ogrzewanie będziemy mieć gazowe, w salonie podłogówka . Chcemy zrobić kominek ,ale jakiś mały taki w zasadzie do dogrzania salonu w jesienne wieczory + kratki na korytarz ,żeby ciepełko się rozchodziło troszkę. Ty nie jesteś za bardzo zadowolony ze swojego chyba. Jaki doradziłbyś do mojego domku? Jest sens pakować się w duże koszty ? Kup najtańszy jaki znajdziesz ale nie marketowy. Na pewno nie bezrusztowy z górnym spalaniem jaki ja mam. Mój kominek jet bardzo ekonomiczny i super profesjonalny ale ma jedną wadę, aby był w nim ładny płomień trzeba go mocno rozpalić i już po godzinie nie można w salonie wysiedzieć ;-( Miał być ładny ogień i przy okazji ciepło ale niestety nie da się. Dało by się gdyby komin zrobił gdzie indziej i dziś tak bym zmienił projekt. Komin zrobił bym przy ścianie kuchennej, zaraz przy wejściu z wiatrołapu po lewej stronie jak się wchodzi. W ten sposób byłby najdalej od kanapy i salonu a ciepło by dawał. Może uda mi się go jakoś "zepsuć" tak aby palił się mniej ekonomicznie ale ładnie przy niskich temperaturach. Innym rozwiązaniem jest podwójna szyba ale nie mogę takiej znaleźć nigdzie do mojego kominka i przypuszczam, że to spory wydatek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniqa1982 19.07.2013 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2013 (edytowane) czy ktoś zna jakiś sposób na nornice? u mnie od dawna ryją ... ostatnio coraz bardziej .... mnie wk.... R&K z firmy Bros jest na nornice jakieś cudo , bo mój kolega też z nimi walczył na działce. To są granulki, które chyba do dziury się wsypuje. Nie jestem pewna,ale wiem że się ich pozbył więc może warto spróbować Bitter , no własnie w naszym projekcie kominek jest za blisko kanap. Chciałabym jakiś tani i mały. No i z rusztem, tak?A ile kW proponujesz?Jak najmniej?Ciekawe czy ciepło rozejdzie się troszkę po domu .. Najlepiej zapytać kogoś kto już użytkuje Dzięki Edytowane 19 Lipca 2013 przez aniqa1982 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 19.07.2013 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2013 Dlatego aby nie przegrzać salonu my kupiliśmy słabszy wkład kominkowy tj. Blankę 8kW firmy Kratki. Koszt zakupu to 3 tys. + 3 tys zabudowa razem ok 6 tys do przeżycia. W końcu ma on spełniać głównie funkcję rekreacyjną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniqa1982 19.07.2013 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2013 No właśnie o to mi chodzi :)Kominek w Różach.. jest bardzo blisko mebli wypoczynkowych ,a salon nieduży 24m2. A mniejsze są kW?czy nie szukać już mniejszych.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 19.07.2013 08:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2013 Ja mam 5kW i jest za duży. Ale to oczywiście zależy od ocieplenia domu i zapotrzebowania na ciepło. Według obliczeń w największe mrozy zapotrzebowanie salonu i kuchni to jest u mnie 1,5kW. Tyle wystarczy aby ogrzać salon. Więc nawet taki kominek by wystarczył. Nie wspomnę o tym jak zaświeci słońce. Wtedy mój salon nie potrzebuje wcale ogrzewania - słońce ogrzewa go o kilka stopni. A przecież też nie wyłączę całkiem ogrzewania podłogowego bo w stopy będzie zimno. Tak więc dla ładnego płomienia to trzeba szukać miniaturowych kominków ale takich jest jak na lekarstwo. Branża kominkowa nie nadąża za małymi domami energooszczędnymi i nie ma takich produktów. Dlatego uważam, że najlepiej tani miniaturowy ale solidnie wykonany z dobrych materiałów kominek. Jeżeli macie już komin i nie możecie go przesunąć to tym bardziej jak najmniejszy. A co do rozchodzenia się ogrzewania - w parterówce nie ma szans. U mnie w salonie potrafiło być 27-28 stopni zimą jak się rozpędziłem i dodałem dwie szczapy za dużo a w pokojach oddalonych od salonu 21 i może po całym dniu o jeden stopień się podniosło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 20.07.2013 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2013 Spokojnie można zastosować takie ustrojstwo co się DGP nazywa, czyli Dystrybucja Gorącego Powietrza. "Pudełko" z wentylatorem, prostym sterownikiem obrotów i trochę rur do pomieszczeń na stropie + anemostaty i mamy ciepełko z kominka rozprowadzone. Koszt pewnie z 1,5-2k pln+ robocizna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 20.07.2013 12:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2013 Dezet masz rację tylko wiesz co ... ja się trochę obawiam takich rozwiązań. A to ze względów ekonomicznych. Otóż miałem dom z kominkiem z płaszczem. Miałem też gaz. Oczywiście ponieważ drewnem ogrzewa się taniej to paliłem w kominku. Zużyłem prawie 20m3 drewna, nanosiłem się do salonu, narąbałem, naciąłem. Uwierz mi po roku miałem dość. Oczywiście mogłem grzać gazem ale kiedy miałem świadomość, że drewnem dwa razy taniej to jakoś mnie ciągnęło do tego kominka. Do tego szorowanie szyby itp .... masakra. Dlatego obiecałem sobie, że w drugim domu kominek nie będzie źródłem ciepła dla całego domu, no chyba że miałbym rozpalić raz na tydzień Skoro zbudowałem dom energooszczędny i koszt ogrzewania wynosi 2500zł rocznie to nie chcę, żeby mnie kusiło oszczędzać tę stówę miesięcznie za cenę komfotru i spokoju być zmuszonym palić w kominku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 21.07.2013 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2013 Wiadomo, że komfort kosztuje, ale myślę, że na dogrzanie innych pomieszczeń to dobre rozwiązanie. Pewnie krótkie rury zapewnią dystrybucję nawet bez wentylatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniqa1982 22.07.2013 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2013 Bitter w sypialniach 21 to nie aż tak źle do spania , ale różnica znacząca rzeczywiście. O DGP muszę poczytać...A nie wiedziałam,że takie małe kW mogą mieć kominki! Poszukam , może znajdę. Mąż pracuje w branży budowlanej po części , więc może gdzieś znajdzie takie cudo Bitter koszty ogrzewania całkiem niezłe Ja będę miała cienszy styropian, bo 15 cm + ogrzewanie gazowe . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 22.07.2013 11:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2013 Polecam dołożyć te 5cm, koszt niewielki a kilka stówek oszczędności rocznie za ogrzewanie może zostać w kieszeni. Wentylację mechaniczną robicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts