Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

M95 Róże w ogrodzie - energooszczędna wersja nowego życia

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Uwierzcie mi to wcale nie jest fajna sprawa. To już się stało jakąś manią natręctw. Dziś święto i postanowiłem nie tknąć nawet jednego gwoździa i czuję jak marnuję czas ;-))))

Tak czy inaczej dzięki za uznanie a co do avatara to był wybrany bardzo świadomie ;-). Zresztą to była moja ulubiona bajka z dzieciństwa i kto wie czy nie wywarła na mnie wpływu na całe życie.

W tym roku jeszcze powstanie pergola na tarasie a w przyszłym planuję plac zabaw i wiatę na drewno i jak spadnie manna z nieba to wreszcie pozbycie się starej pobudowlanej szopy i zastąpienie jej czymś takim:

http://img59.imageshack.us/img59/6222/lkpa.jpg

• 2 weeks później...
W zeszłym roku robiłem własnoręcznie taką wiato-altanę i na sam materiał wydałem około 12-14 tyś zł. Od 12 koła przestałem liczyć, a ciągle jest to i owo do wykończenia. Czasami może lepiej kupić gotowe, chyba że majsterkowanie to nasze hobby. Mi ta robota sprawiała wielką frajdę. W tym roku z odpadów po altanie zrobiłem mega wypasioną budę dla psa.

14 tys??? A masz jakąś fotkę, wymiary i zgrubny kosztorys? Aż się nie chce wierzyć. Ja planuję to zrobić z kantówek jako konstrukcji. Dach łaty i na to płyta blachodachówka lub blacha trapezowa powlekana a pod nią styropian coby latem było chłodniej. Zewnętrzna elewacja najtańsze deski boazeryjne sosnowe, wewnętrzne ściany i sufit również ....

Jutro zrobię nowe fotki i jak nie masz nic przeciwko, to tu wkleję;).

Ale to jest bardziej wiato-altana, rozstaw słupów 5 na 5m czyli 25m2 plus wystające zadaszenie, tak aby razem nie przekraczało 35m2. Bo wg przepisów w gminach wiejskich, jakby było więcej musiałbym to zgłosić. W gminach miejskich można do 25m2.

Kosztorys mogę odtworzyć, jak tylko odszukam rachunki za drewno i te wszystkie duperele.

Tydzień temu zabrałem się za ocieplenie belek żelbetowych nad tarasem wejściowym. Rozebrałem podbitkę i powklejałem styropian. Po reozebraniu podbitki taki to obraz ukazał się moim oczom. To się nazywa profesjonalne ocieplenie przez ekipę fachowców ;-)

http://img713.imageshack.us/img713/1825/q39b.jpg

No trzyma miejscami od spodu a reszta nadproża goła i wesoła ;-) Ciekawe jak ten element wpływał na koszt ogrzewania. Mam do poprawy jeszcze jeden narożnik w pokoju córki. Potem sprawdzę jeszcze szczelność wszystkich narożników. Chętnie bym rozebrał podbitkę w każdym narożniku ale trochę mi się nie chce ;-). Dostęp przy więźbie wiązarowej do narożnika dla faceta 180cm wzrostu to koszmar. Może 5 letnie dziecko by tam wlazło swobodnie.