Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

M95 Róże w ogrodzie - energooszczędna wersja nowego życia

Recommended Posts

No dobra ale z pozytywów. Dziś poprawiliśmy stopę pod komin, bo postanowiłem go przesunąć żeby było więcej miejsca w jadalni. Powstało też już pół komina i początek obmurówki z suporeksu 12cm. Ponieważ komin stoi na środku salonu i nie podpiera go nic, postanowiłem go jednak obmurować po pierwsze aby był stabilniejszy a po drugie aby wymurować na nim spokojnie cegły klinkierowej.

Oprócz tego powbijałem dziś kilkaset gwoździ w belki stropowe do mocowania sznurka podtrzymującego wełnę. Myślałem, że mi tydzień zejdzie a zrobiłem to w dwie godziny i pół domu zrobione. Najpierw z drabiny a potem wykorzystałem rusztowanie zostawione przez budowlańców. Z rusztowania to sama rozkosz. Muszę sprawić sobie jakieś ale na kółkach jak będę sufi podwieszany robił.

Jednak własna praca przy budowie daje ogromną satysfakcję. Za tydzień przyjeżdża styropian - będzie klejenie!

• Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

podnosnik do plyt zalatw

A w celu jakim?

Można wiedzieć gdzie brałeś styro i jaki? Będziesz kleił na klej w piance czy tradycyjnie?

W lokalnej hurtowni grafit 20cm Arbet. Miałem ofertę z Allegro 20 zł na m3 taniej ale trzeba czekać 3 tygodnie i jakoś po przygodzie z dekarzami boje się pozornych czasem oszczędności,

Witam i gratuluję, a przy okazji mam pytanie. Czy możesz podać wymiary desek z jakich jest zrobiona więźba?

Jeżeli chodzi ci o grubość i szerokość to ciężka sprawa bo każdy wiązar jest zrobiony z innego rodzaju deski. Komputer obliczył obciążenia i dobrali deski takie jak trzeba. Ale jak nie zapomnę to mogę Ci pomierzyć co niektóre. Te największe mają szerokość nawet chyba z 20cm a grubość 4 może, chyba nie więcej.

Będę kołkował chyba tylko narożniki domu. Wszyscy fachowcy mnie straszą, że odpadnie. Właściwie skoro będę to robił sam to czemu nie zakołkować - jeden dzień pracy więcej, pieniądze na materiał żadne. Kołki oczywiście przykryte kapslami. Kleić będę na tytana w piance - karton puszek już przyjechał.

No a dziś zabrałem się za uszczelnianie domu. Natchnęło mnie kilka osób z tego forum i pomyślałem, że warto. Bo daję okna w warstwie ocieplenia, fartuchy od środka a potem mam mieć nieszczelności na ścianie? Dziś zeszła jedna puszka i zrobiłem w 3 godzinki 1/3 domu. Uszczelnia się ekspresowo a znalazłem naprawdę kilkanaście bloczków rozsuniętych dość sporo.

http://img855.imageshack.us/img855/8474/177sb.jpg

Uszczuplona ekipa murarska dziś kończyła komin. No wreszcie to zaczęło wyglądać jak dom!

http://img688.imageshack.us/img688/6784/178vs.jpg

I jak tradycja przodków pierwotnych nakazuje palenisko powinno być na środku izby aby ciepło równomiernie ogrzewało dom. :p

http://img513.imageshack.us/img513/7395/179vo.jpg

Dezet jaka wentylacja do kominka? Przeca to komin sam jest, do tego będzie obudowa i obudowa będzie wentylowana, może pytasz o powietrze do spalania? No to jest w posadzce rura.

A co do ilości pianki to po prostu miałem trochę czasu i pojechałem wszystko, w te najmniejsze szpary pewnie pianka wcale nie wlazła ale co tam.

Edytowane przez bitter

też mam silikaty barlinek i nie widzę potrzeby zapianowywania szczelin. od wewnątrz pójdzie tynk a od zewnątrz styro. także powstaną zamknięte szczeliny powietrzne. Może potrzebujesz bloczków 12, 18, i 24 oddam za darmo jest tego ok. po pół palety każdego rozmiaru. Jeżeli chodzi o dach my mieliśmy 2 firmy. 1 od konstrukcji a 2 od pokrycia. Jeżeli chodzi o pokrycie to u mnie były na membranie może ze 2-3 małe dziurki i 2 plamy od oleju po pile motorowej na całym dachu. Jak chcesz namiar to podam na priv. Dlaczego robisz ocieplenie zew. teraz, a nie po tynkach wew.?

Zakładając, że styropian przykleisz idealnie bez jakiejkolwiek szczeliny to nie trzeba uzupełniać szczelin. Jeżeli natomiast pod styropian gdziekolwiek dostanie się wiaterek zimą to przez te szpary będzie ci po tynku naparzał zimnem. W drugą stronę wilgoć tworząca się w domu będzie szparami wychodzić pod płytę styropianową a stamtąd nie za bardzo ucieknie jak płyta szczelna. Dziś przekonałem się jak nieszczelne jest takie murowanie. Wsadziłem piankę w otwór po kołku rozporowym po szalunku wieńca i jak mi dmuchnęło po oczach z POZIOMYCH spoin to masakra. Uszczelniamy okna, drzwi, dachy a ściany to już jakoś nie. Może i chucham na zimne ale wolę dwa dni poświęcić i 3 pianki i wiedzieć, że zrobiłem co mogłem aby było dobrze. Jak będę kleił styropian to na pewno jeszcze każdą poziomą szczelinę pokryję klejem (kleję na piankę).

Ocieplenie będę robił teraz bo mam okna montowane w warstwie ocieplenia więc musi być ocieplenie aby okna były zamontowane. Oczywiście spowoduje to niestety dłuższe wysychanie domu ale liczę na to, że nie mając ocieplonego jeszcze dachu i otwierając codziennie okna na dzień wysychanie pójdzie szybko ... w końcu lato idzie.

A gdyby kto mnie chciał straszyć, że wilgoć zabije mi dom po takiej operacji to poniżej cytat:

Ocieplenie zewnetrzne a wilgoć i tynki wewnętrzne

Pyta: Adriana Mamy dom w stanie surowym zamkniętym. Na jesień zostało wykonane ocieplenie zaciągnięte klejem. Następnym krokiem będzie położenie elektryki i wykonanie tynków wewnętrznych. Mój problem polega na tym, że znajomi nastraszyli mnie, ze jest to nieodpowiednia kolejność, ponieważ tynki nie będą teraz mogły porządnie wyschnąć. Nawet jak z zewnątrz będą suche, to naciągnie cegła i na połączeniu cegły ze styropianem już zostanie wilgoć, co spowoduje powstawanie grzyba od wewnątrz (na połączeniu cegły ze styropianem). Ciężko mi w to uwierzyć, bo myślę że odpowiednie wietrzenie w lecie powinno sprawę załatwić (tym bardziej, że dom będzie stal jeszcze parę lat pusty), ale strach i niepewność zostały. Proszę o rozwianie moich wątpliwości...

Doradza: Termo Organika Para wodna będzie zawsze dążyć do środowiska, w którym jest mniejsze ciśnienie i % zawartość pary wodnej w powietrzu. Jeżeli nawet opór styropianu utrudnia przedostanie się pary na zewnątrz, to nie znaczy że będzie się ona utrzymywać na styku styropian-cegła.

W okresach ciepłych (wiosna-lato-jesień) nastąpi odparowanie wilgoci ze ściany i nie ma mowy o jej gromadzeniu wewnątrz przegrody. Poza tym, łatwiej wilgoci zawartej w tynkach jest się wydostać do wewnątrz pomieszczenia, gdzie szybciej odparuje, niż przenikać przez cegły w kierunku styropianu. Proszę "wykasować" ten problem ze świadomości :-)

Oczywiście spowoduje to niestety dłuższe wysychanie domu ale liczę na to, że nie mając ocieplonego jeszcze dachu i otwierając codziennie okna na dzień wysychanie pójdzie szybko ... w końcu lato idzie.

nie jest to takie oczywiste

wg mnie dom do 1 powaznych mrozów był suchy - niestety okna i drzwi przyjechały dopiero w lutym - czyli niemal pod koniec zimy i wtedy już ściany zostały przemrożone a wilgoć wytrąciła szron na murach

gdybym zamknął dom na zimę - jestep pewiem że znacznie szybciej bym go osuszył - a takto do teraz mam dość wysoki poziom wilgoci w srodku - a suszenie w lecie temu nie pomaga - w powietrzu jest znacznie wyższy poziom wilgoci niz w zimie

Dziś skonstruowałem bardzo pomocne przy pracach ściennych "Stairs to haven" ;-)

http://img214.imageshack.us/img214/117/180xm.jpg

A co do uszczelniania pianką to w przypadku dużych szczelin ma to sens, przy mniejszych dziś przy odcinaniu pianki okazało się, że niestety pianka nie wchodzi w tak małe szpary a po odcięciu jest struktura sera szwajcarskiego która raczej nie jest szczelna. Już chyba silikon były lepszy. Zastanawiam się czy podczas klejenia styropianu nie lepiej maznąć klejem po płycie styropianowaej ale również na spoinach i tych pionowych i poziomych - chyba od przybytku głowa boleć nie będzie?

http://img207.imageshack.us/img207/8427/181qt.jpg

Bitter- chodzi mi o wentylację przy kominku. Kolega niedawno budował dom, ma kominek, rekuperator i musiał zrobić dodatkowy kanał wentylacyjny obok kominka - taki był wymóg kominiarza.

Piankowanie szczelin ma sens, bo koszt jest znikomy, a głowa spokojna. Jak będziesz kleił styropian to i tak pianę daje się po obwodzie i wężykiem po środku, więc jednoczesne dodatkowe ciapanie pianką po szczelinach raczej jest bez sensu i tak ew. powietrze zostanie zamknięte w przestrzeni 1 płyty styro. Kołkowanie nie jest konieczne w budynkach parterowych, tym bardziej na piankę- trzyma super. Dobrze sobie jednak zrobić "przyrząd" do podpierania, żeby nie trzymać każdej płyty kilka minut zanim piana zwiąże.