winczenzo 09.01.2012 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 Witam Jakis czas temu zakupilem dzialke. Dojazd do glownej drogi zostal wydzielony jako osobna dzialka, ktorej jestem wspolwlascicielem. Pytanie teraz co z tym zrobić. Wszelkie uzbrojenia wymagają przekazania drogi miastu lub notarialnego ustanowienia sluzebnosci drogowej. Jakie są plusy i minusy tych rozwiązań? Wiem, że miasto nie za bardzo chce przejmować takie grunty, nie wiem tylko jak to wygląda od strony prawnej. Od kogo zależy czy miasto przejmie działke czy nie? Czy w ogole moze odmówić? Jesli tak to jakich argumentów użyć aby ich przekonać? Z drugiej strony jednak może lepiej nie przekazywać tego miastu? No ale wtedy drogi nie doczekam sie pewnie nigdy. Oswietlenia pewnie też nie. Do tego dochodzą dodatkowe koszty notarialne związane z ustanowieniem sluzebnosci drogowej (wodociągi, energetyka, gazownia).Działka ma trzech wspolwlascicieli.Prosze o porade, pozdrawiam. P. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KotSylwester 09.01.2012 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 Mogę tylko powiedzieć w teorii. Ja mam 60m drogi prywatnej. Oddać miastu? A jak nie utwardzą to.... Sam nie możesz utwardzić bo to nie twoje i co wtedy? My jakos nie mamy z tą drogą problemów. GAZ puściliśmy po naszej stronie ogrodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
winczenzo 09.01.2012 11:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 Niestety ja nie moge tak zrobic, bo taki jest warunek wodociagów (i energetyki chyba tez, z gazownia jeszcze nie rozmawialem). Albo przekazuje droge miastu albo ustanawiam notarialnie sluzebnosc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 09.01.2012 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 Jeżeli po przekazaniu liczysz że miasto ci drogę zrobi to masz na to marne szanse miasto przeważnie nie ma na to środków, ja pisałem żeby moją drogę miasto przekazało do Zarządu Dróg bo oni dostają na ten cel środki i to jedyna szansa w moim wypadku że w końcu doczekam się normalnej drogi. Przekazanie na pewno będzie dla was jednak dobrym rozwiązaniem, jak jest kilku właścicieli to mogą być konflikty, a tak zarządzać nią będzie jeden właściciel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
winczenzo 09.01.2012 14:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 Na droge raczej nie licze w najblizszej dziesieciolatce. Chodzi mi o to co sprawi mniej klopotow/bedzie tansze w przyszlosci/w uzytkowaniu? A czy miasto moze odmowic przejecia drogi? Jesli tak to od czego to moze zalezec? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts