Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prywatna droga - przekazać miastu czy nie?

winczenzo

Recommended Posts

Witam

Jakis czas temu zakupilem dzialke. Dojazd do glownej drogi zostal wydzielony jako osobna dzialka, ktorej jestem wspolwlascicielem.

Pytanie teraz co z tym zrobić. Wszelkie uzbrojenia wymagają przekazania drogi miastu lub notarialnego ustanowienia sluzebnosci drogowej. Jakie są plusy i minusy tych rozwiązań?

Wiem, że miasto nie za bardzo chce przejmować takie grunty, nie wiem tylko jak to wygląda od strony prawnej.

Od kogo zależy czy miasto przejmie działke czy nie? Czy w ogole moze odmówić? Jesli tak to jakich argumentów użyć aby ich przekonać?

Z drugiej strony jednak może lepiej nie przekazywać tego miastu? No ale wtedy drogi nie doczekam sie pewnie nigdy. Oswietlenia pewnie też nie. Do tego dochodzą dodatkowe koszty notarialne związane z ustanowieniem sluzebnosci drogowej (wodociągi, energetyka, gazownia).

Działka ma trzech wspolwlascicieli.

Prosze o porade, pozdrawiam. P.

Jeżeli po przekazaniu liczysz że miasto ci drogę zrobi to masz na to marne szanse miasto przeważnie nie ma na to środków, ja pisałem żeby moją drogę miasto przekazało do Zarządu Dróg bo oni dostają na ten cel środki i to jedyna szansa w moim wypadku że w końcu doczekam się normalnej drogi.

Przekazanie na pewno będzie dla was jednak dobrym rozwiązaniem, jak jest kilku właścicieli to mogą być konflikty, a tak zarządzać nią będzie jeden właściciel.