swierol 13.06.2020 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2020 Z szyszek robi się tak samo jak z pędów z tym że szyszki trzeba zbierać teraz puki zielone no i dobrze by je rozgniatać kleszczami przed zasypanie cukrem , walimy warstwami i zasypujemy cukrem na przemian , można też zalewać miodem i olejem pół na pół aż skiśnie wtedy podobno dobre to dla astmatyków i ludzi z problemami płucnymi . Dziękuję Bardzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gustav.pl 01.11.2020 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2020 Sprzedaż mi przepis na ten syrop w szyszek sosny? Z młodych pędów sosny robiłem sok ale na słoik dolewałem 50ml "bombera" żeby czasami mi się nie zepsuł. Taki sok robi za super zaprawę do czystego bimbru. Witam. Ja też robiłem z sosnowych szyszek i młodych pędów. Dla mnie z pędów jest smaczniejszy, tzn. bardziej delikatny, bo pijąc ten z szyszek miałem wrażenie jakbym spożywał czystą żywicę - zresztą możesz zobaczyć mój #138 gdzie o tym pisałem https://forum.muratordom.pl/showthread.php?194035-Nalewki-cudowna-metoda-na-zamkni%C4%99cie-smaku-lata-w-butelce-)&p=6849844&viewfull=1#post6849844 Pozdro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryśka6 25.01.2021 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2021 A ma ktoś może jakiś przepis na nalewkę z pigwy? Ostatnio piłam u takiej jednej Pani przy okazji wycieczki, ale nie zdążyłam zapytać o przepis, bo Pani wyjechała z ośrodka. Ktoś, coś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 25.01.2021 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2021 A ma ktoś może jakiś przepis na nalewkę z pigwy? Ostatnio piłam u takiej jednej Pani przy okazji wycieczki, ale nie zdążyłam zapytać o przepis, bo Pani wyjechała z ośrodka. Ktoś, coś? Pigwówka gawłowka Słój 4-5 L 1 kg pigwy lub pigwowca 1 szklanka brązowego cukru 1 szklanka miodu 1,5 L wody 1,5 L spirytusu Wykonanie pigwę przekrawamy na pól i czyścimy z ziaren następnie kroimy ja malakserem na cieki plaster wrzucamy do słoja posypujemy cukrem i stawiamy na oknie na 3 dni żeby pojawił się sok dodajemy miód wodę i spirytus mieszamy i stawiamy na oknie na 6 tygodni od czasu do czasu mieszając Odcedzamy i stawiamy nalew do sklarowania, zciągamy rurka winiarska żeby nie zmącić , fusy z pigwy przesypujemy cukrem i odstawiamy żeby jeszcze się trochę wysikały. Nalewka powinna dojrzeć w spiżarni z pól roku. Uwagi nalewka z pigwy będzie łagodniejsza nalewka wychodzi męska ale w wersji damskiej proponuję dodać 2 szklanki wody więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.