Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nalewki - cudowna metoda na zamknięcie smaku lata w butelce :)


Recommended Posts

Przyrządzając własne nalewki należy pamiętać:

Owoców, ziół i korzeni nie wolno zalewać czystym spirytusem ani zbyt słabą wódką. Spirytus zwarzy owoce a słaba wódka nie wydostanie z nich pełnego smaku i aromatu.

 

To już wiemy :D:D .Nalewka z młodej cukinii będzie się różnić od nalewki ze starej cukinii tym ,że młoda cukinia da się "elegancko" :D zetrzeć na tartce jarzynowej a ze starą będzie problem ponieważ ma duże pestki.:D:D.Nigdzie w tym topiku nie ma przepisu na zalewanie czegokolwiek czystym spirytusem wiedzą to nawet male dzieci :D:D

 

Mam jeszcze przepis na luksusową nalewkę buraczaną,ktora nieco różni sie od tej z bamoszy :D

 

SKŁADNIKI:

-1/2 kg buraczków młodych

-szklanka cukru

75%-owy alkohol zrobiony ze spirytusu (1 lytr)

-sok z dwóch cytryn

-goździki

 

wykonanie

Buraczki zetrzeć na tarce o małych oczkach i razem z sokiem włożyć do słoja.Do gotującej wody wsypać cukier i goździki.Wystudzić. Po ostudzeniu dodać do buraków. Wlać wódkę.Odcisnąć sok z cytryn i wlać do buraczków.Po miesiącu zlać do butelek.Doskonała na trawienie.Przyda się zawsze jak nam coś dokucza.Zaiste smak niepowtarzalny.:D:D taki już ogładzony :D;);)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 183
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

kurcze blade! ;)

 

nigdy nie sądziłam że można robić nalewki z warzyw, jakoś zawsze mi się nalewki z owocami kojazyły ;)

no ale z drugiej strony mam znajomego który twierdzi że bimbru tylko z kamienia nie da się zrobić ;)

 

jak smakują te warzywne nalewki? to się pija tylko "z okazji jakichś przypadłości"?

czy może jest też z nimi jak z ciastem marchewkowym ? :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

...

...

75%-owy alkohol zrobiony ze spirytusu (1 lytr)

...

... nie ma 75% alkoholu :) ... alkohol to alkohol :)

 

 

...

Nigdzie w tym topiku nie ma przepisu na zalewanie czegokolwiek czystym spirytusem wiedzą to nawet male dzieci :D:D

...

... może czytasz jakiś inny "topiK" :D ... inny czytasz, w innym piszesz ? :) :rolleyes:

 

ps

... z utęsknieniem czekam na nalewkę z rzodkiewek (młodych naturalnie) :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość Gosc_123

Witajcie:)

Pierwsze nalewki zrobiłam jesienią 2010. Były to nalewki

* z owoców dzikiej róży,

* z pigwy

* z wiśni

Z 2011 roku dojrzewają nalewki z

* jarzębiny

* czeremchy

* i owoców czarnego bzu

 

Te pierwsze już próbowaliśmy i są pyszne! Trzy ostatnie kuszą na razie pięknymi kolorami :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Aby otrzymać ze spirytusu wódkę-alkohol 75 % należy odmierzyć 7.5 ml spirytusu i 2 ml wody.

 

ps - nie zalewajcie nigdy owoców czystym spirytusem ... "zamordujecie" nalewkę (górna granica to 75% alkoholu)

nie no w tym topiku już istnieje :D:D:D

 

mai nalewka buraczana jest doskonała na trawienie i nie tylko pamiętając też o tym co owe buraczki mają.A no mają prowitaminę A, witaminy z grupy B witaminę C, białko, wapń, żelazo.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja może tak w kwestii formalnej by niektórym coś wytłumaczyć(szczególnie tym od bamboszy i rzodkiewek):D:D:D.Tak na prawdę to wszystko co ma jakikolwiek aromat nadaje się do nalewek. Osobiście polecam jeszcze np. korzeń czarnego bzu nalewka jak każda inna i zasada ta sama.

 

nalewka z chili

 

-4 szt papryczki chili

-odrobinę skorki pomarańczowej z 1/2 pomarańczy

-dowolny alkohol ze spirytusu aby powstało 75% :D 1lytr

 

wykonanie

Usunąć pestki z papryczek.Włożyć do słoja wsypać skórkę zalać wódką -alkoholem 75%.Odstawić na tydzień.Następnie filtrujemy i niech się gryzie jak najdłużej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Znalazłem w sieci zajefajny przepis na:

 

 

Czereśniówka

 

Proporcya: 750 gr. wiśni (chyba jakaś wczesna odmiana, myślę że można dać same czereśnie, oczywiście w podwójnej porcyi, - "cum grano salis" ), 750 gr czereśni, 1 litr spirytusu, 750 gr. cukru, 3 szklanki wody.

Owoce oczyścić z korzonków, opłukać, wytrzeć, rozłamać; z połowy wyjąć pestki, a w drugiej połowie pestki zostawić. Do tak przygotowanych owoców dodać 10 roztłuczonych pestek, zalać to wszystko spirytusem, zawiązać muślinem (sądzę że, zamiast muślinu może być od biedy gaza) i postawić w ciepłym miejscu na słońcu na dwa tygodnie. Po upływie tego czasu zlać spirytus cedząć go przez gęsty muślin. Równocześnie zrobić syrop z 750 gr. cukru i 3 szklanek wody, a gdy się raz dobrze zagotuje, wlać gotujący ulep do spirytusu. Gdy przestygnie zlać do butelki, zakorkować, zalakować i wynieść do piwnicy. Po 6 miesiącach można używać.

 

No normalnie zalewają spirytusem owoce.Kurna co kraj to obyczaj.:D:D;);)

 

ps - nie zalewajcie nigdy owoców czystym spirytusem ..."zamordujecie" nalewkę (górna granica to 75% alkoholu)

 

Zgłupieć idzie gdzie prawda a gdzie fałsz?:D:D;)

 

trzeba się wziąć za "eksperymenta" ... tak powstają nowe wspaniałe receptury

 

Jakie to piękne dlaczego nie wszyscy tak mogą narażając się z mety na krytykę??? ;)

 

... rozumiem, że niektórzy chcieli by zabłysnąć oryginalnością, ale ... gdzieś należy dostrzec granicę

 

Jeśli wiemy o jaką granice chodzi

 

pozdrawiam smacznie-nalewkowo.

Edytowane przez niktspecjalny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wiem to z autopsji....:D jak pyta mnie starszy człowiek do wypada odpowiedzieć.Nalewki z rzodkwi miały łagodzić bóle reumatyczne,nerwobóle, bóle w stawach.Jest w sieci dużo materiałów na ten temat.Dlatego wartałoby zaznajomić się z historią i nie rzucać słów na wiatr.Z całą odpowiedzialnością powiem ,że z rzodkiewki nalewkę zrobić było by można.;););)
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pozwolę sobie wkleic jescze jeden przepis dopóki Nefer mi jeszcze nie odpowiedziała.

 

Nalewka z czarnej rzepy

Trzeba wycisnąć sok ze świeżej rzepy.Jak już zrobimy trzeba wlać alkohol 75%- zrobiony ze spirytusu.Najlepiej by było ,żeby i soku i alkoholu było tyle samo.Można taką rzepę utrzeć na tartce jarzynowej (pisałem o tym wyżej) i zalać alkoholem .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pytanie do Nefer.Czy w tym topiku mają też miejsce nalewki o właściwościach leczniczych czy tylko te którymi rozpoczynałaś ten wątek dla podniesienia nazwę to to ciśnienia krwi:D:D ?

 

Wszystkie nalewki mile widziane - a widzę, że lista jest niezwykła :):) Baaaardzo ciekawa :):)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Raz jeden piłem nalewkę z owoców derenia... ale była super!

Muszę spróbować wsadzić w tym roku dereń, może w końcu zaowocuje?

 

Jeszcze nie próbowałam z derenia (u mnie obrodziło w tym roku), bo najlepsza jest po pierwszym przymrozku. Owoce derenia po ścięciu mrozem robią się o wiele słodsze. Podobno ten sam numer z jarzębiną.Ale w tym roku zima nie dopisała i dereń opadł przed mrozem :(

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość Gosc_123
Owoce derenia po ścięciu mrozem robią się o wiele słodsze. Podobno ten sam numer z jarzębiną.Ale w tym roku zima nie dopisała i dereń opadł przed mrozem :(

 

Ja jarzębinę zerwaną przed przymrozkami wrzuciłam na dzień-dwa do zamrażalki. Myślę, że ten sam numer można zrobić z dereniem. :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wszystkie nalewki mile widziane - a widzę, że lista jest niezwykła :):) Baaaardzo ciekawa :):)

... i będzie niewątpliwie jeszcze bardziej niezwykła (lista) :) Kolega dopiero się rozkręca - a może jednak bardziej "nakreca" :lol: ;)

... czy ciekawa ? ... polemizował bym :)

... no chyba, że w ramach "eksperymentów" powstaną wspaniałe nowe nalewki "na majonezie" (koniecznie kieleckim) albo choćby "na kruszonych krakersach ze smalcem" :lol: :rolleyes: ... takich chyba jeszcze nie ma "w sieci" ;)

 

salute :)

 

 

Ja jarzębinę zerwaną przed przymrozkami wrzuciłam na dzień-dwa do zamrażalki. Myślę, że ten sam numer można zrobić z dereniem. :)

... postępowanie jak najbardziej prawidłowe - można również zastosować do głogu i czeremchy

Edytowane przez Chef Paul
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość Gosc_123
... postępowanie jak najbardziej prawidłowe - można również zastosować do czeremchy

 

Pawle, to czeremchę też trzeba zrywać po przemarznięciu? Dobrze Cię zrozumiałam?

Ja ją zrywałam pod koniec lata... o mrozie nie mogło być mowy. :)

Miała być dojrzała, najlepiej ta rosnąca od południowej strony, bo wtedy owoc jest słodszy!

 

A to moje bukłaczki z ubiegłorocznymi nalewkami: czermchowa, jarzębinowa i z czarnego bzu:

 

http://img441.imageshack.us/img441/1721/p1050583u.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pawle, to czeremchę też trzeba zrywać po przemarznięciu? Dobrze Cię zrozumiałam?

Ja ją zrywałam pod koniec lata... o mrozie nie mogło być mowy. :)

Miała być dojrzała, najlepiej ta rosnąca od południowej strony, bo wtedy owoc jest słodszy!

 

A to moje bukłaczki z ubiegłorocznymi nalewkami: czermchowa, jarzębinowa i z czarnego bzu:

...

... oczywiście, że nie trzeba czeremchy zrywać "po przymrozkach" :)

... napisałem, że można gdyż robiąc lat temu kilka "nalewkę leśną zimową" (gdzie głównymi składnikami była jarzębina i głóg ale również podsuszone już trochę owoce czarnego bzu i czeremchy właśnie, wszystko wrzuciłem do jednego pojemnika i trzymałem w zamrażarce przez kilka dni)

 

... "bukłaczki" bardzo ładnie się prezentują ... o takiej jarzębince to mogę obecnie tylko powspominać :(

... tragedii jednak nie ma :)

http://www.chefpaul.net/nalewki/komquatowka1Y.jpg

... z cytrusów również można coś zrobić :)

 

ps - ... dodam tylko by "lato zamknąć w butelce" :) można już wiosną, na kwitnące gałązki np śliwy, gruszy czy jabłoni (lub Waszych innych ulubionych owoców) nałożyć butelki i podwiązać je sznureczkiem ... w butelkach wyrosną Wam owoce, które zalane wódecznością dadzą Wam napitki nie tylko wspaniałe w smaku, ale również na stole czy w barku pięknie się prezentują :)

Edytowane przez Chef Paul
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość Gosc_123
... robiąc lat temu kilka "nalewkę leśną zimową" (gdzie głównymi składnikami była jarzębina i głóg ale również podsuszone już trochę owoce czarnego bzu i czeremchy właśnie, wszystko wrzuciłem do jednego pojemnika i trzymałem w zamrażarce przez kilka dni)

 

Poddałeś mi fajny pomysł na najbliższy sezon. Też sobie taką nalewkę nastawię! :D

 

... tragedii jednak nie ma :)

 

:D ano nie ma! Wygląda pysznie :D

 

ps - ... dodam tylko by "lato zamknąć w butelce" :) można już wiosną, na kwitnące gałązki np śliwy, gruszy czy jabłoni (lub Waszych innych ulubionych owoców) nałożyć butelki i podwiązać je sznureczkiem ... w butelkach wyrosną Wam owoce, które zalane wódecznością dadzą Wam napitki nie tylko wspaniałe w smaku, ale również na stole czy w barku pięknie się prezentują :)

 

Masz słuszną rację. Piłam niedawno taką Eaux-de-vie gruszkową, do tego ser brie w tempurze plus musztarda gruszkowa (można zrobić samemu) - pyyycha!

Szkoda tylko, że własnego sadu nie mam, żeby taką gruszkę uwięzić:( Chlip... chlip... ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czasami nalewki bolą.........i niech tak będzie.Polemiki tu nie ma i nie było......ktosiek zza wielkiej wody poległ w obszarze alkoholu 75% .........brak argumentów ....spirytus leje na owoce i tym samym czaruje.....ale nie o to chodzi by komuś przypominać jak nagle w 2005 roku był inaczej nastawiony ku nalewkommmm w porównaniu do roku 2012......Są to tak dalekobieżne sensacje ,które tylko zna sam autor , który bardzo pokrętnie znowu przytacza majonez........a to nie ładnie.

 

tyle ode mnie.

 

pzdr wszystkich nalewkowców. :D:D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...