f.5 09.01.2012 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 Witam. Czy ten zawor jest dobrze podłącznony? http://images46.fotosik.pl/1259/bc3f9ca70bd23314med.jpg Woda z CO z powrotu idzie A do AB Po włączeniu zasilania idzie od B do AB teraz pytanie - przeczytałem ze zasilanie powinno byc od AB do A lub B czyli odwrotnie. Pytam bo instalator popieprzył rurki i po podaniu napięcie ciepła woda idzie od B do AB fajnie tylko z dołu bufora kur.... dzieki za info pozdrawiam radek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 09.01.2012 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 f.5: Ten zawór powinien pracować w konfiguracji z AB na A lub B.Chodzi o to, żeby przepływająca przez zawór woda dopychała kulkę do gniazda.W stanie bezprądowym otwarty jest przelot AB-B. nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 09.01.2012 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 Jeśli masz możliwość to podłącz tak aby działało również w przypadku awarii siłownika czyli w stanie bezprądowym, pomimo tego, że jest możliwość ręcznego przełączenia. Niby się te zawory nie psują a u mnie padł wszystko sprawdziłem a zawór na samym końcu bo nigdy się nie psuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 09.01.2012 20:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 (edytowane) Panowie dziękuję.Nie chcę wyjść na tempaka a zupełnie nie jestem w temacie więc jeszcze zapytam o jedną rzecz.Ow zawór jest połączny z termostatem (to białe)http://images41.fotosik.pl/1248/a808fa052f79c4c6med.jpgzałozenie ma być takie że jesli w buforze jest temperatura powyzej 30-40 stopni C to do pieca idzie woda z bufora.do bufora idzie woda z kominka z PW poprzez wężownicę Jesli twierdzicie ze w normalnej pozycji woda idzie z AB do B czyli z B do AB jak w moim przypadku to wydaje mi się ze oprócz podłogówki i CO ogrzewam bufor 400 litrowy. termostathttp://images43.fotosik.pl/1303/71f115cee35f8d89med.jpg rozumiem ze jesli temp w zasobniku jest ponizej zadanej to napięcie nia ma ??????to jestem w stanie sprawdzic na puszcze mogę ja otworzyć i zmierzyć. Edytowane 9 Stycznia 2012 przez f.5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 10.01.2012 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 f.5: Jeżeli możesz, to zrób zdjęcia całego układu, bo ciężko się zorientować gdzie leży problem, poza odwrotnym przepływem w zawororze 3D. nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 10.01.2012 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 załozenie ma być takie że jesli w buforze jest temperatura powyzej 30-40 stopni C to do pieca idzie woda z bufora. dokończ to zdanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 10.01.2012 14:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 (edytowane) OK zatem wklejam zdjęcie całej instalacji. http://images50.fotosik.pl/1313/c8a2312ff2b79074med.jpg Po prawej piec po lewej zasobnik Od prawej czyli pieca to rurki do podłogówki prawa zasilanie lewa powrót obie mają zegary białe termometry powyżej mieszacz ESBE dodaje zimną wodę do podłogówki dalej następne 2 to rurki od CO grzejniki prawa zasilanie lewa powrót obie są wyposażone w białe zegary termometry Te rurki idą na dół i gorę bo oprocz bo grzejniki są na dole i na gorze - jak narazie proste !!! 3 skrajnie rurki z lewej czyli od strony zasobnika do ciepła woda zimna i cyrkulacja - proste !!! teraz rurka ktora idzie z gory zasobnika ,jest koło zespołu pompowego solara idzie do powrotu do pieca (przed zaworem trojdrogowym honeywell) do pieca zaworem A do AB Rura którą widać pomiędzy naczyniami wzbiorczymi białym i czerwonym to rura z dołu zasobnika idzie górą do zaworu trojdrogowego honeywell i trafia do B do AB Załozenie ma byc takie że : bufor po lewej 400 litrow ma 2 weżownice na dole solarną gora kominek z PW gromadzi się w nim ciepła woda i to się dzieje ostatnio nawet ponad 50 stopni z kominka. i teraz------------------ gdzy przełączę termostat ten biały to mam wrażenie ze woda idzie ale z dołu zasobnika rurką pomiedzy naczyniami wzbiorczymi B do AB i potem trafia do pieca. Piec widzi temperaturę ponad 40 - 50 stopni i wyłącza palnik a woda idzie zasilaniem dalej przez to podłuzne czarne (mieszacz ???) rozdzielacz??? do kaloryferów i na podłogówkę. Dodam na koniec ze to działa:) czyli jak odpaliłem kominek i naładowałem bufor na termostacie przestawiłęm pokrętło na 30 stopni to : -wydaje mi sie ze zawor trojdrogowy puscił ciepłą wodę z zasobnika przez A do AB bo rurka zrobiła się ciepłą tylko ta woda poszłą z dołu zasobnika bo instalatorowi sie pojeb....O ale wiadomo pompa pocisnęła i zamieszała w buforze. Panowie chociaż bym się posrał prosciej nie potrafię tego napisać http://images50.fotosik.pl/1313/22ca6f68a1821bd4med.jpg http://images50.fotosik.pl/1313/3f2828296d18d858med.jpg Pozdrawiam Radzio http://images39.fotosik.pl/1250/d3f0666f1a2a6caemed.jpg http://images38.fotosik.pl/1293/7b72940fd4a2331bmed.jpg Edytowane 10 Stycznia 2012 przez f.5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 10.01.2012 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 f.5:ac Moim zdaniem według twojego opisu wszystko jest OK.Jeżeli dobrze zrozumiałem to wlot B na zaworze 3D masz u góry natomiast A na dole.Do wlotu A masz podpięte zasilanie z bufora, natomiast do B powrót.W takim układzie jeżeli mamy otwarty przelot B-AB woda z powrotu instalacji, a konkretnie z powrotu sprzęgła hydraulicznego przepływa poprzez bufor do powrotu kotła i podnosi temperaturę na wymienniku z kotła, wyłączając tym samym palnik. Jeżeli otwarty jest przelot A-AB, to woda z powrotu sprzęgła płynie bezpośrednio do kotła z pominięciem bufora. Pomijając odwrotny kierunek przepływu w zaworze 3D, który moim zdaniem można w ty przypadku pominąć wszystko działa zgodnie z twoimi oczekiwaniami. Nie wiem tylko czy termostat w prawidłowy sposób przełącza zawór 3D, tzn czy przypadkiem nie robi tego odwrotnie, czyli wtedy gdy w buforze jest zimna woda. nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 10.01.2012 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Tam jest sprzęgło ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 10.01.2012 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Tak, to czarno-szare poziome. nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 10.01.2012 15:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 f.5:ac Moim zdaniem według twojego opisu wszystko jest OK. Jeżeli dobrze zrozumiałem to wlot B na zaworze 3D masz u góry natomiast A na dole. Do wlotu A masz podpięte zasilanie z bufora, natomiast do B powrót. W takim układzie jeżeli mamy otwarty przelot B-AB woda z powrotu instalacji, a konkretnie z powrotu sprzęgła hydraulicznego przepływa poprzez bufor do powrotu kotła i podnosi temperaturę na wymienniku z kotła, wyłączając tym samym palnik. Jeżeli otwarty jest przelot A-AB, to woda z powrotu sprzęgła płynie bezpośrednio do kotła z pominięciem bufora. nilsan Dooooooookładnie tak jest ALE ................................... Do wlotu B jest podłączone zasilanie bufora czyli dół bufora tam gdzie woda wchodzi i jest zimna a do wlotu A zaworu jest podłączony powrót czyli ciepła woda z góry bufora. czyli instalator zrobił czeski błąd i jak zostaną zamienione rurki na odwrot to wowczas wszystko zagra - mam taką nadzieję dziekuje Panowie Ps Adamus sprzęgło to jest to miedziane długie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 10.01.2012 15:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 szare bo brudne poprawie sie niebawem i poczyszczę co trzeba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 10.01.2012 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Oczywiście, że masz rację. Ale analizowałem to na szybko w pamięci zamiast sobie rozrysować. Mój błąd. nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 10.01.2012 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 To mi wygląda na rozdzielacz a nie sprzęgło, nie widziałem jeszcze takiego sprzęgła, ale jeśli tak mówicie to pewnie tak jest. f5 a jak przełączysz ręcznie to czuć te temperatury ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 10.01.2012 16:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Ręcznie jeszcze nic tam nie dotykalem:( musiał bym popalić w kominku aby poczuć gdzie idzie woda.Na razie jestem umowiony z instalatorem na zmianę tych rurek lecz gośc ma 3 ekipy i masę roboty dlatego jak zobaczył to zle wykonane podłączenie to troszke pojechał po swoich ludziach.Będziemy powoli izolowac te rurki i finito Panowie dzięki wielkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 03.02.2012 15:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 (edytowane) witam ponownie.Panowie mam małe pytanie.Przymierzam się do zmiany tego zaworu, odwrocenia go aby działał poprawnie.Wiąże się to ze spuszczeniem wody z instalacji (poprawcie mnie jak piszę głupoty) i przelutowaniem rurek. Chcę to zrobic z instalatorem ktory robił mi kominek wodny jest to inny instalator ktory robił instalacje CO.Tamten jakos nie ma czasu , zresztą nie pierwszy raz. Teraz pytanie jak bezpiecznie mam to zrobic? zakładam ze mam przed tą operację wyłączyc piec ,spuscic wodę z instalacji grzejnikowej. Czy musze przy tej operacji na cos uważac ?czy moze mi sie zapowietrzyc podłogówka ? bo z grzejnikami sobie poradzę jak by co. dziekuje ze ewentualne podpowiedzi Edytowane 3 Lutego 2012 przez f.5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts