Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik budowy blockhause inaczej kostka gierkowska :) Andrzeja i Olgi

Recommended Posts

• Odpowiedzi 152
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie wiem co dokładnie da piankowanie spoin, nawet tych z klejem, ale zabawa przednia ;). Prócz tego na myśl nam przyszedł pomysł. Chcemy jednak ocieplenie dachu zrobić od dołu(i tak sufit podwieszany) tak na 20 cm styropianem, a na strop 10 cm wełny. Dodatkowo ostatnie 1-2 rzędy przed górnym stropem solbetu zamienić na pustaki ceramiczne, jak przy fundamencie, zasypiemy je perlitem. Tyle że perlitu zostało nam połowę tego co potrzebne by te pustaki zasypać(tylko na połowę jednej warstwy). I co tu robić? Jest nadzieja, że doczekamy na proszek PU(i)R, to nie chce nam się zamawiać parę worków perlita z tak daleka, a i drogi on jest mocno... No to wpadliśmy na pomysła, by zapiankować pustak na 1/4, zasypać 1/2 perlitem i znów pianka montarzowa na 1/4 jego wysokości. Czyli bawimy się sami, a murarze dostają gotowiec do budowania. Zrobiłam kilka próbnych sztuk, i szczerze strasznie pracochłonny ten proces. No to zaczęłam kombinować jak koń pod górkę - postanowiłam całość zapiankować. Tu też nie łatwo,bo piana wyłazi niemiłosiernie po za "mury" i dużo ścinek będzie. Ciężko zgadnąć prawidłową ilość wpuszczanej piany. Za mało też źle, bo poprawiać trzeba, a to podwójna albo i potrójna robota.

• 2 weeks później...