Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom szkieletowy- rekupator????

tadek0507

Recommended Posts

Witam!

Jestem na etapie budowy domu szkieletowego tzn. umowa podpisana i w maju bedzie. Moje pytanie dotyczy wentylacji.

Jaką wybrać? Tradycyjną grawitacyjną czy mechaniczną? Jesli mechaniczna to jaka? Jest teraz tyle rodzaji rekupatorów ze nie wiadomo wkońcu nic! A co jeden lepszy od drugiego! Wasze opinie?

Większość rekupatorów zachodnich ma bardzo wysoką cene moim zdaniem niewspółmierną do zawartości- dwa wentylatorki i filt za 7-8 tys?

Trafiłem na polską firmę produkującą rekupatory i ceny są bardziej przystępne czy ktoś miał styczność z tą firmą opinie?

Firma TYWENT!!!!

Z góry dziękuje za wasze opinie!;)

• Odpowiedzi 59
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dużo zależy od tego, czy dom parterowy czy z poddaszem. W parterowym z płaskim dachem grawitacja nie za bardzo za działa - choćby najlepiej zrobiona :(

Jeden i drugi rodzaj wentylacji ma plusy i minusy. Temat-rzeka.

Moja opinia o rekuperatorach jest taka, że mają być wydajne i dopasowane do wielkości budynku. Reszta (krzyżowe/przeciwprądowe) ma drugorzędne znaczenie z punktu widzenia użytkownika. Bo teoria to jedno, a praktyka - drugie.

KrzysztofLis2:

kominów nie trzeba przecież murować. Można zastosować kominki wentylacyjne na dachu i ocielone rury spiro. Dużo taniej, a efekt ten sam. I mniej miejsca zabierają.

Dom bedzie parter plus poddasze uzytkowe! Nie duzy 140 metrowy. Ogrzewany ma być kominkiem z płaszczem wodnym.

Parter da się dobrze i tanio zwentylować grawitacyjnie. Na poddaszu pozostaje tylko uchylanie okien lub mechaniczny wentylator w łazience.

Kominka z płaszczem wodnym nie polecam. Lepiej i taniej - ogrzewanie powietrzne.

Dom bedzie parter plus poddasze uzytkowe! Nie duzy 140 metrowy. Ogrzewany ma być kominkiem z płaszczem wodnym. Zastanawiałem sie nad rekupatorem tywent i gwc ale na standardowych rurach wavina. Koszt przy własnej pracy to około 4 tys zł!

a nie lepiej zrobić ogrzewanie nadmuchowe i sprzęgnąć razem z WM ?

a nie lepiej zrobić ogrzewanie nadmuchowe i sprzęgnąć razem z WM ?

tak tylko myslałem kominek z płaszczem wodnym bo na całym dole chciałem podłogówke zrobic aby ciepło po wygasnieciu kominka jeszcze chwile biło od tej podłogi! no i z tego co muwia o nadmuchowym to niby nie jest to zbyt komfortowe. ale cały czas szukam wertuje. dom bedzie stał w maju.

z tego co muwia o nadmuchowym to niby nie jest to zbyt komfortowe.

jak chcesz komfortu w szkieletowcu to tylko nadmuchowe...

ogrzewanie akumulacyjne robi się jak chcesz coś przesunąć w czasie ( np. wykorzystanie taniej taryfy itp. )

zrób bufor jako magazyn, a z niego na co chcesz i kiedy chcesz...

tak tylko w nadmuchowym z kominka jest minus brak regulacji temperatury! jedyne co mozna to zamknąć kratke dolotu powietrza tak?

a jednak do kominka z płaszczem wodnym na dolocie powietrza z zewnatrz dokładamy przepustnice czujnik na rure i jak temperatura wzrosnie ponad 70 zamknie dopływ i kominek lekko przygasnie tak? a w nadmuchowym z kominka to na oko! raz za ciepło raz za zimno

tak tylko w nadmuchowym z kominka jest minus brak regulacji temperatury! jedyne co mozna to zamknąć kratke dolotu powietrza tak?

a jednak do kominka z płaszczem wodnym na dolocie powietrza z zewnatrz dokładamy przepustnice czujnik na rure i jak temperatura wzrosnie ponad 70 zamknie dopływ i kominek lekko przygasnie tak? a w nadmuchowym z kominka to na oko! raz za ciepło raz za zimno

a kto powiedział że kominek bez płaszcza ?

a bufor to niby czym ładować;)

oprócz kominka jakieś inne ogrzewanie przewidujesz ??

myslałem tylko o kominku i na ciepłą wode solary. no w razie "w" zawsze mozna elektrycznie nie! jasiek a co masz na mysli z tym buforem? no bufor jako taki bedzie od solarów tak i co dalej? mugłbys troche rozwinac swój pomysł? no jest kominek jest bufor i co dalej? no skoro bedzie kominek z płaszczem wodnym no to myslałem normalnie dół podłogówka a góra grzejniki na sciany. czy inaczej to widzicie? Edytowane przez tadek0507

myslałem tylko o kominku i na ciepłą wode solary. no w razie "w" zawsze mozna elektrycznie nie! jasiek a co masz na mysli z tym buforem? no bufor jako taki bedzie od solarów tak i co dalej? mugłbys troche rozwinac swój pomysł? no jest kominek jest bufor i co dalej? no skoro bedzie kominek z płaszczem wodnym no to myslałem normalnie dół podłogówka a góra grzejniki na sciany. czy inaczej to widzicie?

stawiamy bufor taki z 1000-1500l ze zbiornikiem na CWU w środku...

do bufora jako źródło ciepła podłączamy co dusza zapragnie...

ogrzewanie robimy nadmuchowe z nagrzewnicami kanałowymi i sprzęgamy to razem z instalacją WM...

jest obieg zewnętrzny do wietrzenia i wewnętrzny do ogrzewania/chłodzenia...

jak robi sie za chłodno w domu włącza się obieg wewnętrzny i pompa obiegowa pomiędzy buforem i nagrzewnicą (-ami)...

jak robi się za gorąco (w lecie )włącza się obieg GGWC w tych samych kanałach...

obieg wewnętrzny można rozbudować o kolektor powietrzny na całej południowej ścianie...

itd. itp.

Bufor i kominek z płaszczem wodnym,uważam za pomysł znakomity,natomiast ogrzewanie nadmuchowe nie do końca.Przy twojej kubaturze,jeżeli dom będzie zużywał np.3Kw/h energii cieplnej,to będziesz musiał pchać ok.1000m3/h powietrza o temperaturze 30 oC,aby utrzymać 20oC w budynku.Moim zdaniem to może trochę pisgać. Twój pomysł na podłogówkę wydaje mi się korzystniejszy.

no nareszcie ktos mnie poparł! bo juz myslałem ze mój plan jest całkiem do bani! a jednak zawsze mimo ze kominek wygasnie to podłoga jeszcze pozostanie ciepła nie? a u góry konwektory na scianach i mysle ze bedzie ok! do tego rekupator i gwc i mysle ze bedzie miło!

Tylko teraz znowu mały problem jaki kominek?

zastanawiałem sie nad turbokominkiem, kratką i lechma.

W turbokominku zastanawia mnie zasadnosc wentylatora-czy nie spowoduje to jedynie wiekszego zużycia opału? Chyba bardziej korzystna wydaje sie przepustnica powietrza?

Może wolniej sie rozbufa ponownie ale moim zdaniem nie bedzie to gwałtowne rozbudzenie ognia a co za tym idzie wieksze zużycie opału!

Jak wy to widzicie?

No i jeszcze jedna kwestia czy wentylator nie bedzie buczec w salonie?

Edytowane przez tadek0507

Przy twojej kubaturze,jeżeli dom będzie zużywał np.3Kw/h energii cieplnej,to będziesz musiał pchać ok.1000m3/h powietrza o temperaturze 30 oC,aby utrzymać 20oC w budynku.Moim zdaniem to może trochę pisgać. Twój pomysł na podłogówkę wydaje mi się korzystniejszy.

od razu widać że o nadmuchowym to tylko ze słyszenia....;)

no nareszcie ktos mnie poparł! bo juz myslałem ze mój plan jest całkiem do bani!

nikt nie mówi że jest do bani...:D

w twoim wydaniu to jest wiele urządzeń działających niezależnie zainstalowane w jednym budynku...

ja proponuję jedno wielofunkcyjne bardziej dopasowane do potrzeb budynku szkieletowego (czytaj o małej akumulacji )

co do komfortu...

cała Kanada tak buduje, no ale oni pewnie nie mają racji...;)

tadek o507.U siebie mam kominek z płaszczem wodnym,komin nierdzewny śr.150mm wys.5mb,powietrze z zewnątrz dochodzi przez rur śr.100mm.Całość doskonale pracuje bez nadmuchu,wręcz trzeba przymykać przepustnicę w kominie.Przy pełnym spalaniu, dymu z komina nie uświadczysz.Ciepła woda z płaszcza rurami 2"krąży grawitacyjnie między kominkiem a buforem 1500L.

jasiek71.Aby dyskutować poważnie na temat ogrzewania nadmuchowego,trzeba znać zapotrzebowanie budynku na energię cieplną.

Ogrzewanie podłogowe,a więc płyta grzewcza betonowa lub anhydrytowa znakomicie poprawia akumulacyjność szkieletowca,nie wspominając o korzystnym rozkładzie temperatury.