Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom szkieletowy- rekupator????

tadek0507

Recommended Posts

jasiek71.Aby dyskutować poważnie na temat ogrzewania nadmuchowego,trzeba znać zapotrzebowanie budynku na energię cieplną.

Ogrzewanie podłogowe,a więc płyta grzewcza betonowa lub anhydrytowa znakomicie poprawia akumulacyjność szkieletowca,nie wspominając o korzystnym rozkładzie temperatury.

przecież sita nie będzie budował...:D

do czego ci w szkieletowcu akumulacja ?

uważasz że przy nadmuchowym to ciepłe niby przy suficie ??

• Odpowiedzi 59
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dom wybudowany poprawnie,szczelny,nie jest jednoznaczny z energooszczędnym.Do czego w szkielecie akumulacja?Nie wiem co odpowiedzieć.Przychodzi mi tylko do głowy jedna myśl.Może aby zakumulować ciepło?Najbardziej ekonomiczny rozkład temperatury jest ,gdy max.jest na poziomie 0,i do tego na całej powierzchni poziomu 0,czyli na posadce.

ja rozumiem wszystko tylko po co mi taki duzy bufor panowie? 1500 litrów???? z tego co sie orientowałem to standard do solara to 300 litrów z dwiema nagrzewnicami jedna bedzie do solara a jedna podłaczona do kominka plus podłogówka i cztery grzejniki z poddasza! to po co mi ten duzy bufor???? gdzie miałbym go podłaczyc i po co? prosto i do celu!!!!

Bufor ma zbierać ciepło z różnych ''wytwornic ciepła,, z solara a jak nie świeci słońce to z grzałki elektrycznej,co byś mógł wykąpać się latem,z kominka,abyś miał dosyć ciepła do ogrzewania no i kompania,a jeżeli nie będzie ci się chciało palić w kominku to z grzałki elektrycznej.Wielkość bufora uzależniona jest od zapotrzebowania budynku na ciepło.Minimalna powinna moim zdaniem zmagazynować ciepło na jedną dobę (CO+CWU ).Z doświadczenia wiem,że jeżeli nie będziesz w stanie sam zbudować tego systemu,to gotowce wychodzą bardzo drogo.

Pozdrawiam.

No ale odnosnie rekupatora dla szkieletowca chyba jednak zostane przy tym polskim TYWENT! Moim zdaniem cena jest bardzo przystepna a za razem prostota urzadzenia zapewni długotrawała prace. Wkładajac jakis z czunikami, bypass, itd narazi mnie to tylko na wizyty serwisanta i nic po za tym. Skoro ma być zakładany gruntowy wymiennik ciepła to nie potrzeba nagrzewnic wstepnych itd. GWC mam plan wykonać chyba z rur WAVIN te antybakteryjne i ich cena jakoś do mnie nie przemawiają. Mój gwc bedzie miał srednice 200 mm i długosc około 30 metrów. No i teraz jeszcze jedna sprawa rozprowadzenia powietrza po domu.

No pierwsze od rekupatora na wyjsciu i na wejsciu zakładamy tłumik dziwieku i za nim skrzynki rozdzielcze z których poleci powietrze do poszczegulnych pomieszczeń. I tu mam problem jaki system wybrac? Wczesniej czytałem ze najlepsze do domów sa przewody elastyczne izolowane bo sa najcichsze. Lecz natrafiłem na ciekawą oferte firmy CONCEPT AIR - BLUE SKY. Proponuja oni cały system zaczynajac od skrzynki rozdzielczej po przewody elastyczne. Lecz nie sa one izolowane!!!! Co myslicie o tym rozwiązaniu???? Prosty montaż no i dosyć przystepna cena. Poprosilem firme gdyni o wycene to palneli bagatelka 10 tys za same rury z robocizna troche przesada chyba!!!! Moze ktos wie gdzie mozna kupic same skrzynki rozdzelcze?

Mój dom bedzie miał na poddaszu 3 pokoje i łazienkę czyli wychodzi trzy nawiewy do pokoi i jeden wyciąg z łazienki.

Parter to salon, kuchnia, łazienka,pom. gospodarcze i wiatrołap więc według mnie dwa nadmuchy do salonu i cztery wyciągi z reszty pomieszczeń.

Czy dobrze rozumuje czy coś zmienić ????

Edytowane przez tadek0507

znalazłem jeszcze jedną firmę z gotowymi systemami do podłączenia wętylacji firma Klima Pol . Ceny tez bardziej przystepne koszt materiałów na moj dom czyli na 140 metrów to 2300 netto czyli lepier powertowac i zrobic cos samemu. To w cenie za robocizne i materiał co zaspiewała mi firma ponad 10 tys zł to ja bede miał i rekupator i gwp a nie tylko pare rurek położonych przez wykwalifikowanych pracowników! haaaaa

reku i nadmuchowe wyjdzie Ci dużo taniej i lepszą będzie miało reakcję, a bufor czym większy tym lepszy, podłogówkę sobie odpuść bo to pomieszanie z poplątaniem w szkielecie, szkielet się szybko nagrzewa a podłogówka działa bardzo wolno w okresach przejściowych wiosna jesień zanim zdążysz ją rozgrzać to na zewnątrz zmieni się temperatura i ze stygnięciem to samo czyli będziesz miał albo za zimno albo przegrzane

podłogówkę sobie odpuść bo to pomieszanie z poplątaniem w szkielecie, szkielet się szybko nagrzewa a podłogówka działa bardzo wolno w okresach przejściowych wiosna jesień zanim zdążysz ją rozgrzać to na zewnątrz zmieni się temperatura i ze stygnięciem to samo czyli będziesz miał albo za zimno albo przegrzane

Święta prawda. Mam tak w swoim domu i to masakra. Wodna podłogówka to kawałek murowanego domu w szkielecie.

Dzisiaj w życiu bym nie zrobiła wodnej podłogówki w całym domu. Zresztą maty elektrycznej raczej też ni - z wyjątkiem łazienki i wiatrołapu.

Tak wszystko ok tylko przeciesz na parterze bede itak miał wylewke betonowa! to chodziło mi o to zeby chociaz ciepła była! dół mojego domu to praktycznie duzy salon gdzie bedzie stał kominek kuchnia łazienka pomieszczenie gospodarcze i wiatrołap! no to do łazienki tak do wiatrołapu tak a do kuchni i pom gospodarczego nie tak? to dopiero bedzie zakrecone.

Tak wszystko ok tylko przeciesz na parterze bede itak miał wylewke betonowa! to chodziło mi o to zeby chociaz ciepła była! dół mojego domu to praktycznie duzy salon gdzie bedzie stał kominek kuchnia łazienka pomieszczenie gospodarcze i wiatrołap! no to do łazienki tak do wiatrołapu tak a do kuchni i pom gospodarczego nie tak? to dopiero bedzie zakrecone.

a jakie podłogi mają typowe domy kanadyjskie ?

juz odpowiadam! typowy szkieleciak ty przygotowujesz fundament betonowy identyczny jak do tradycyjnego domu! czyli lecimy zwir chudziak styropian wylewka!

dlatego pomyslałem ze skoro itak bedzie betonowy i na dole chce wszedzie kafle to podłogówka byłaby tu najbardziej trafiona! no a na okres jesienny i wiosenny kiedy wiadomo ze chcemy przepalic tylko wieczorem kiedy zrobi sie chłodniej to nie ma problemu mozna podłogówke zakrecic a sam kominek da ciepło na parter a u góry beda grzejniki!

szkieleciak typowy to fundament pionowy jak w murowanym domu ale strop nad ziemią drewniany, co do podłogówki to jak ty parę godzin przepalisz to ten beton się nie zdąży rozgrzać, czyli efekt będzie taki że będziesz ogrzewał beton a nie dom, poczytaj o akumulacji i podłogówkach to zrozumiesz o co mi chodzi