Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom szkieletowy- rekupator????

tadek0507

Recommended Posts

takie typowe podlogi moze sa typowe w polsce

gdzie indziej nie jest to takie typowe

tadek0507 ma podloge betonowa na parterze i sadze ze bedzie mial izolacje, pod plyta, jesli nie zagrzebie rurek za gleboko , bedzie grzal pomieszczenie nie ziemie

gdybyś zwrócił uwagę to zauważył byś dopisek obok tego skąd jestem, piszę z miejsca gdzie narodził się szkielet drewniany i remontowałem 300letni zabytek który właśnie w ten sposób jest postawiony jak napisałem, zamykanie przestrzeni nad gruntem przy pomocy betony to zaprzeczenie podstawy wentylacji szkieletowej konstrukcji, poczytaj sobie co dzieje się w stanach jaki mają problem z zawilgoceniem ścian przez odcięcie klasycznej wentylacji konstrukcji szkieletowej, nad punktem rosy rozważasz a wszystko zaczyna się u podstawy, nie znam tak dobrze historii ale jak stawiali ten najstarszy szkielet jaki widziałem najprawdopodobniej o punkcie rosy nie mieli pojęcia a farma stoi do dziś

• Odpowiedzi 59
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

gdybyś zwrócił uwagę to zauważył byś dopisek obok tego skąd jestem, piszę z miejsca gdzie narodził się szkielet drewniany i remontowałem 300letni zabytek który właśnie w ten sposób jest postawiony jak napisałem, zamykanie przestrzeni nad gruntem przy pomocy betony to zaprzeczenie podstawy wentylacji szkieletowej konstrukcji, poczytaj sobie co dzieje się w stanach jaki mają problem z zawilgoceniem ścian przez odcięcie klasycznej wentylacji konstrukcji szkieletowej, nad punktem rosy rozważasz a wszystko zaczyna się u podstawy, nie znam tak dobrze historii ale jak stawiali ten najstarszy szkielet jaki widziałem najprawdopodobniej o punkcie rosy nie mieli pojęcia a farma stoi do dziś

choc pisze ze swojego pokoju, to nie musze czytac co sie dzieje w US

co do podlog to nie widze zwiazku pomiedzy skraplaniem a materialem podlogi

zwroce Ci tylko delikatnie uwage na radon i jego wystepowanie

a zawilgocenie w US to problem szerszy, nie majacy tak naprawde nic wspolnego z podloga

choc pisze ze swojego pokoju, to nie musze czytac co sie dzieje w US

co do podlog to nie widze zwiazku pomiedzy skraplaniem a materialem podlogi

zwroce Ci tylko delikatnie uwage na radon i jego wystepowanie

a zawilgocenie w US to problem szerszy, nie majacy tak naprawde nic wspolnego z podloga

ma to pełny związek z podłogą bo w podstawowym szkielecie kratki wentylacyjne są montowane w fundamencie, lekko podgrzane powietrze (coś zasadą gwc) wędruje sobie w górę poprzez wszystkie szpary, wentylując konstrukcję i pokoje, problem w US pojawił się w momencie kiedy izolując zablokowano całą tą wentylację, podłogą betonową odcinasz tą wentylację u jej podstawy więc czego należy się spodziewać???????

ma to pełny związek z podłogą bo w podstawowym szkielecie kratki wentylacyjne są montowane w fundamencie, lekko podgrzane powietrze (coś zasadą gwc) wędruje sobie w górę poprzez wszystkie szpary, wentylując konstrukcję i pokoje, problem w US pojawił się w momencie kiedy izolując zablokowano całą tą wentylację, podłogą betonową odcinasz tą wentylację u jej podstawy więc czego należy się spodziewać???????

to o czym piszesz to tzw.crawl space i jest traktowane tak samo jak zewnetrzne otoczenie, a kratki sa po to by wentylowac wlasnie to pomieszczenie, tak jak wentylujemy dach

kazda nieszczelnosc jest traktowana z punktu widzenia konstrukcyjnego jako blad , a nie jako czesc systemu wentylacji

takie niestety sa realia i normy , jest to cena za wprowadzanie nowych materialow, ktore wymagaja nowych rozwiazan

kiedys na podlodze ukladano deski teraz mamu sklejke lub osb, tak samo na scianach, dazenie jest do budynkow szczelnych ze wzgledu na oszczednosci energetyczne

analogia : gdy wprowadzono okna pcv w latach 60-ty Niemcy przezyly kleske grzyba sciennego , do czasu gdy zrozumiano ze pomieszczenia z nowym typem okien sa zbyt szczelne

postep technologiczny wymusza na nas koniecznosc adaptacji i kompromisow

gnicie scian w US po wejsciu tynkow acrylowych to przyklad zmiany jednego elementu bez adaptacji pozostalych, co nie oznacza ze tynki acrylowe sa zle

dom to skomlikowany organizm, i mysle ze tak naprawde nikt nie ma pojecia jak zrobic zeby byl idealny

sprobuj zbudowac taka farme dzisiaj i zobaczysz czy zostanie przyjeta przez inspektora budowlanego

pompy cieplne sa ok, mowia ze cieplo jest za darmo, ale musisz placic za prad, ktory ja napedza, tak jak rekuperator, zawsze jest cos za cos

wymogi cieple sa w sprzecznosci z wytrzymalosciowymi, estetycznymi itd. a gdy juz damy sobie z tym rade, przychodzi inspektor od pozarow i kaze robic cos co zaprzecza wszelkiej dotychczasowej logice

a na koniec zjawia sie magik z wentylatorem , ktory bada szczelnosc budynku i mowi Ci ze twoje nieszczelnosci, ktore zostawiles zeby budynek oddychal rujnuje mu wyniki

zeby zakonczyc ten zbyt dlugi wywod, tzw "szkieletowce" to nie sa wbrew pozorom zwykle szopy, jest to dobra technologia, ale wymaga duzo doswiadczenia i wiedzy, zeby taki dom byl przyjemny dla uzytkownika, to doswiadczenie i wiedza musi byc na kazdym etapie od projektanta do wykonawcy. poniewaz budowanie tych domom nie polega tylko i wylacznie na wbijaniu gwozdzi

autora przepraszam za zasmiecenie tematu

zeby powiedziec cos na temat

z moich informacji wynika, ze jesli ogrzewanie podlogowe to elektryczne pod plytkami, zdecydowanie lepsza kontrola cyklu

wada? to co bedzie gdy pradu nie bedzie?

Piękny monolog, i sporo w nim racji tylko rozwiązania brak, a ja cały czas o rozwiązaniu mówię, ogrzewanie nadmuchowe jest nim wraz z reku, a nie podłogówka, w nadmuchu możesz sterować wilgotnością i masz ciągłą cyrkulację powietrza, a to najprostsze sposoby walki z grzybem i wilgocią, jak zastosujesz je w ramach zapobiegania to nigdy nie będziesz miał problemów z zawilgocona ścianą i grzybem,

Piękny monolog, i sporo w nim racji tylko rozwiązania brak, a ja cały czas o rozwiązaniu mówię, ogrzewanie nadmuchowe jest nim wraz z reku, a nie podłogówka, w nadmuchu możesz sterować wilgotnością i masz ciągłą cyrkulację powietrza, a to najprostsze sposoby walki z grzybem i wilgocią, jak zastosujesz je w ramach zapobiegania to nigdy nie będziesz miał problemów z zawilgocona ścianą i grzybem,

nastepny zloty srodek na wszystkie problemy

widzialem mnostwo domow ze plesnia i wilgocia w domach z ogrzewaniem powietrznym

nastepny zloty srodek na wszystkie problemy

widzialem mnostwo domow ze plesnia i wilgocia w domach z ogrzewaniem powietrznym

tak złoty środek tylko przy odpowiednim zastosowaniu, cofnij się do tych najstarszych domów szkieletowych podstaw konstrukcji i wentylacji w tych domach, i jeżeli żadnej z tych zasad nie złamiesz, budując oczywiście po nowemu z izolacją szczelnością itd na poziomie pasywniaka, to masz pełną gwarancję podpartą historią że ani z wilgocią ani grzybem nie będziesz miał problemów, niestety jaśniej nie mogę Ci tego wyjaśnić gdyż odnawiam działalność na terenie polski i będę budował własnie takie domy zaczynając od swojego, ja wpadłem na to remontując i analizując w jaki sposób zostały złamane te stare sprawdzone zasady budowania tych domów,

zwykły strop betonowy łamie te stare zasady

jesli stworzysz idealny dom, cale tutejsze forum Cie ozloci, kazdy chce miec taki dom

w tym poscie wspominasz o szparach w konstrukcji, trudno polegac na systemie , ktorej czescia skladowa sa niekontrolowalne szpary, jesli sa kontrolowalne to sa to kanaly , ktore musisz zaprojektowac, tylko wtedy mozesz kontrolowac caly proces wymiany termicznej w lecie i zimie

mamy domy z betonu, stali, drewna, jskinie , szalsy, igloo - dlczego, bo rozne sa warunki ktorym musismy spelnic

200-300 lat temu farma o ktorej wspominasz mogla nie przetrwac na Alasce, czy Florydzie, albo Oregon, prawdopodobnie wiekszosc przetrwalaby w Nevadzie, bo sucho, chyba ze cos by ja zzarlo

jesli bedziesz mial dobrych pracownikow to zostawia 10% szpar, a zli 60%

nie jestem zwolennikiem zrobienia z domu plastikowego termosu, ale wiem jak trudno znalezc dobre rozwiazanie

z prostej przyczyny - zbyt duzo niewiadomych i wykluczajacych sie wzajemnie czynnikow

widzialem zbyt duzo tzw. felerow w przeszlosci, zeby byc bardziej optymistycznym

zycze sukcesu w planowanym przedsiewzieciu (szczerze)

tak złoty środek tylko przy odpowiednim zastosowaniu, cofnij się do tych najstarszych domów szkieletowych podstaw konstrukcji i wentylacji w tych domach, i jeżeli żadnej z tych zasad nie złamiesz, budując oczywiście po nowemu z izolacją szczelnością itd na poziomie pasywniaka, to masz pełną gwarancję podpartą historią że ani z wilgocią ani grzybem nie będziesz miał problemów, niestety jaśniej nie mogę Ci tego wyjaśnić gdyż odnawiam działalność na terenie polski i będę budował własnie takie domy zaczynając od swojego, ja wpadłem na to remontując i analizując w jaki sposób zostały złamane te stare sprawdzone zasady budowania tych domów,

zwykły strop betonowy łamie te stare zasady

zastanawialem sie jakiego typu domek chcesz sprobowac zbudowac i mysle, ze tylko jeden system pasuje do tego o czym czesciowo piszesz, mysle ze wiem o czym mowisz

bralem kiedys udzial w takim projekcie

czesc tych rozwiazan zamierzam wykorzystac w swoim domku, jesli myslimy o tym samym

jesli wszystko ma odbywac sie naturalnie potrzeba duzo obliczen, mysle ze bedziesz polegac na mechanicznej wentylacji

wprowadzilismy tez kilka fitrow, zeby zapobiec rozwojowi plesni

daj znac gdy wybudujesz jestem ciekaw jak to zadziala w Twoim przypadku

Ciekawe spostrzeżenie z dnia dzisiejszego.Po wylaniu anhydrytu wilgotność powietrza jeszcze nadal 80% tmp.14oC.Wszystkie śruby mocujące styropian ,które przeszły przez MFP sąMOKRE.Może jakieś sugestie jak to zaizolować.

jesli kilka, trysnij na srubki pianka, jesli duzo, plyta styropianu troche grubsza niz wystajace sruby

N 1m2 zauważyłem jedną śrubę,więc myślałem o punktowych izolacjach na poszczególne śruby.A tak abstrahując od mojego problemu,ciekawe co się stanie ze ścianą gdy nikt tego nie zauważy.

jesli wnetrze bedzie suche nic,

gdy bedzie duzo wilgoci, bedzie mokra i jesli nie zdazy wyschnac bedzie detoriorowac

N 1m2 zauważyłem jedną śrubę,więc myślałem o punktowych izolacjach na poszczególne śruby.A tak abstrahując od mojego problemu,ciekawe co się stanie ze ścianą gdy nikt tego nie zauważy.

taka sruba to mostek termiczny, obsyp ja wilgotna celuloza, a stworzysz zimna powierzchnie do skraplania, zreszta wilgotna welna tez to moze spowodowac

bo nie zalezy to od izolacji lecz od wilgoci