skibusia 10.01.2012 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 (edytowane) Witam, nie znalazłam dokładnie odpowiedzi na moje pytanie, więc postanowiłam założyć nowy wątek. Mamy rekuperator i chcemy zwiększyć wilgotność powietrza, bo deski na podłodze zaczęły się rozsychać i powstają niezbyt ładne szczeliny. Higrometr pokazuje 40% wilgotności. W umowie z firmą od podłóg mamy napisane, że prawidłowa wilgotność powinna wynosić 45-60%. Czyli mamy za mało. Czytaliśmy już o nawilżaczach, ale są opinie, że powstaje grzyb, pleśń, że przy reku nie ma to sensu, bo jest stały wywiew powietrza. Podkreślam, że poza łazienkami deski mamy wszędzie (ok. 160 m2), więc nawilżaczy też musielibyśmy kupić sporo i aż mi się nie chce wierzyć, że nie ma innego rozwiązania. Poratujcie. Uprzedzając pytania podaję, że mamy rekuperator AERIS 550 LUXE ERV VV, nastawiony na 2 bieg (w nocy chcemy zmienić na 1 bo to nam się na razie udało ustalić, że może pomóc). Edytowane 10 Stycznia 2012 przez skibusia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 10.01.2012 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Zmniejsz wydajność rekuperatora, całodobowo i zobacz, jaka wtedy będzie wilgotność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skibusia 10.01.2012 11:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 A nie będzie wtedy za małego przepływu powietrza? Dodam, że mieszkamy w domu we 2, ale i pracujemy w domu, więc to nie jest tak jak w normalnej chałupie, że od 8 do 18 nikogo nie ma w domu i 1 bieg wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 10.01.2012 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Spróbuj a potem pisz. Nikt tu wróżką nie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 10.01.2012 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Poratujcie. Uprzedzając pytania podaję, że mamy rekuperator AERIS 550 LUXE ERV VV, nastawiony na 2 bieg (w nocy chcemy zmienić na 1 bo to nam się na razie udało ustalić, że może pomóc). Przyłączam się do wołania . Na szczęście nie dałem się namówić na dodatkowe wydatki związane z "ulepszeniami" typu VV (nagrzewnica wstępna), czy też ERV (tj. wymiennik entalpiczny, który odzyskuje (?) wilgoć). Oparłem się też usilnym naciskom na wydanie dodatkowych kilkunastu kPLN na GGWC. Wszystkie te rozwiązania mają po pierwsze primo powiększyć zyski firmy sprzedającej bez żadnego ryzyka. No bo jak się nie potrafi wykonać szczelnego GWC w wersji przeponowej, to się wciska inwestorowi jedynie słuszne rozwiązanie w postaci GGWC za kilkukrotną przebitkę. Podobnie jest z wersjami ERV, która gwarantuje wedle najdroższego w Polsce dostawcy instalacji WM z odzyskiem ciepła odzysk wilgoci. Jak widać na załączonym obrazku prowadzi to do uzyskania poziomu wilgotności nawet 40% !!!!! Ogromny sukces . Tą samą metodą namawiani jesteśmy do wykupienia wersji VV (nagrzewnica wstępna). No bo jak nie umieją wykonać rzetelnie (czytaj w sposób szczelny) GWC celem niedopuszczenia do zamrożenia wymiennika, to wcisną grzały na nawiewie i po problemie. Przecie za prąd zapłaci inwestor. A sprawność i tak się poda powyżej 90%. Ciekawe, że u mnie nie przekracza 60% (sprawność temperaturowa). PAPIER WSZYSTKO PRZYJMIE. Taka jego cierpliwa natura. No to sobie ulżyłem. Zapraszam do dyskusji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skibusia 10.01.2012 12:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 (edytowane) No my GWC nie chcieliśmy, ale może w obecnej sytuacji by pomogło zamiast tej nagrzewnicy? Mąż wybierał reku i pilnował wszystkiego, ale teraz ja się męczę z tymi deskami. Dla mnie te 40% jest ok jeśli chodzi o samopoczucie, ale boję się o deski dlatego zadałam pytanie. Poza tym zauważmy, że zima w tym roku jest łaskawa. To co będzie jak temperatura spadnie do - 20 st.? To nasza pierwsza zima w domku i pierwsze doświadczenia, więc może da się jeszcze wszystko ustawić, aby było ok. Czy nawilżacze powietrza mogą rzeczywiście prowadzić do zagrzybienia instalacji od reku? Już zmniejszyliśmy reku na 1 (choć kurcze myślę, że jednak tak nie powinno być), zobaczymy co będzie. Temperatura wynosi 19 st. na dole i 20 na górze. Aha zapomniałam dodać, że nie mamy jeszcze drzwi wewnętrznych, ale czy to ma znaczenie? Edytowane 10 Stycznia 2012 przez skibusia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k62 10.01.2012 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 (edytowane) Skibusia, odetchnij trochę.Poczekaj teraz tydzień przy reku pracującym na 1 biegu.Po tygodniu zmierz wilgotność. Fizyk forumowy, adam_mk, wielokrotnie ten temat wyjaśniał.Poszukaj Jego postów.Wystarczy w poniższym wątkuhttp://forum.muratordom.pl/showthread.php?114044-O-wentylacji-co-i-po-co-wzdłuż-i-w-poprzek! Edytowane 10 Stycznia 2012 przez k62 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 10.01.2012 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 obserwujcie na 1-szym biegu jak po kilku dniach nie będzie się podnosiło to zacznijcie czasowo wyłączać...nikt się nie udusi;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 10.01.2012 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Mam gwc i przy wentylacji non stop wilgotność też spada. Okresowo wyłączam i jest ok 48 % i jest czym oddychać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 10.01.2012 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Jeżeli mają okresowo wyłączać to po co wydali tyle kasy na reku z instalacją?Może wystarczył by nadmuch ,podgrzewany z CO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 10.01.2012 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Jeżeli mają okresowo wyłączać to po co wydali tyle kasy na reku z instalacją? bo wsadzili "wynalazek" do dziurawego domu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 10.01.2012 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Z jakiego drewna są te deski,jakie szerokie,kiedy były montowane i jaka była wilgotność początkowa i ostatnie pytanie,czy były klejone,czy przybijane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacław 10.01.2012 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Z jakiego drewna są te deski,jakie szerokie,kiedy były montowane i jaka była wilgotność początkowa i ostatnie pytanie,czy były klejone,czy przybijane? ... i czy masz może podłogówkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skibusia 10.01.2012 20:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Z jakiego drewna są te deski,jakie szerokie,kiedy były montowane i jaka była wilgotność początkowa i ostatnie pytanie,czy były klejone,czy przybijane? Póki co daliśmy reku na 1 bieg. Wilgotność spadła do 38%. Dam znać jak będzie w następnych dniach. Podłogówkę mam jedynie pod kaflami w łazienkach, wiatrołapie i kuchni. Reszta to deska bez podłogówki pod nią. Co do desek to są to deski dębowe, długość od 90 cm do 2,40, szerokość 18 cm, 2 cm grube, klejone, olejowane. Montowane w czerwcu ubiegłego roku, w czasie montażu były dobrze wysuszone, posadzka wylewana ok. 1,5 roku wcześniej, tynki robione również 1,5 roku wcześniej, domek odstany. Dom zbudowany z pustaka porotherm 42 cm, wszyscy mówili, że ładnie wymurowany, ocieplenie poddasza 25 cm, styropian na zewnątrz 15 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 10.01.2012 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Zakładam, że z parkietem w to deszczowe lato nic się nie stało,więc nie był przesuszony.Przy tej szerokości na pewno jest to klepka fazowana.Może się Pani spodziewać szczelinek rzędu 0,5mm.Przy fazowaniu będzie to praktycznie niewidoczne.Większych szczelinek można się spodziewać w pobliżu rurek rozprowadzających CO do kaloryferów.Jeżeli chciała by Pani sprostać wymagania parkieciarza co do wilgotności powietrza.To przy takiej pogodzie jak dzisiaj trzeba by było co godzinę dostarczać ok.1kg pary wodnej do powietrza nawiewanego(przy 150m3/h).Niestety to co piszą w folderach reklamowych nijak się ma do rzeczywistości.Są dwa wyjścia :w taką pogodę jak dzisiaj ograniczać ilość nawiewanego i wywiewanego powietrza,w mrozy okresowo wyłączać rekuperację. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 10.01.2012 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 mamy rekuperator AERIS 550 LUXE ERV VV Coś myślę, że powinno dać się ten reku ustawić na 15% z 550 czyli 80 m^3. Poza tym trzeba by zrobić duże pranie, zaprosić gości no i może mokre firanki. Najlepiej produkuje wilgoć dzidziuś. Wiem bo mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skibusia 11.01.2012 10:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 Tak deski są fazowane z 4 stron, klejone, zakładane na pióro wpust. Z rozwieszaniem prania będzie ciężko. Przyzwyczaiłam się już do komfortu suszarki kondensacyjnej. Dzieci również brak. O gościach pomyślę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skibusia 13.01.2012 08:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 Dziś spadła nam jeszcze bardziej wilgotność pomimo tego, że od 2 dni reku mamy włączony na 1:-( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 13.01.2012 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 Dziś spadła nam jeszcze bardziej wilgotność pomimo tego, że od 2 dni reku mamy włączony na 1:-( trzeba wyłączać jak was nie ma w domu, albo zacznijcie szukać nieszczelności... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorota21 13.01.2012 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 Jasiek71 , możesz rozwinąć myśl, o co biega z tymi nieszczelnościami, tzn. jaki wpływ mają nieszczelności na wilgotność powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts