andy61 21.01.2012 23:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2012 Budować dobre domy, to znaczy dobrze dobierać parametry urządzeń, które chcemy zainstalować w domu. Tak myślę i tak robię. Mam nadzieję, że się nie mylę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andy61 21.01.2012 23:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2012 To jest mój wybór. Domek Ciepły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 23.01.2012 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2012 .. w łazience, gdzie zwykle montuje się/stawia takie "zwykłe" suszarki, a stamtąd, przy sprawnej wentylacji, powietrze jest usuwane na zewnątrz. Chyba nie suszysz gaci w salonie? Spoko, złapałem Twój tok myślenia i podtrzymuję oczywiście to, co napisałem - suszenie w suszarce kondensacyjnej nie zmienia wilgotności w pomieszczeniu. Niestety niewiele zrozumiałeś. Ale i nie spodziewam się abyś zrozumiał wiele więcej - papierosy robią swoje! Wentylacja oczywiście powinna usunąć wilgoć bytową ale niekoniecznie w momencie jej wyprodukowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 23.01.2012 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2012 No i powstało nowe zalecenie dla chętnych na rekuperator.Zakaz używania suszarek kondensacyjnych i nakaz suszenia gaci w salonie .Orko ty to umiesz namówić potencjalnych inwestorów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 23.01.2012 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2012 O jakim zakazie mówisz?Gość twierdzi, że wykorzystanie suszarki kondensacyjnej nie ma wpływu na wilgotność domu no to go z lekka wyprostowałem i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 23.01.2012 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2012 Może przez to ,że kopci na balkonie ,to świeże powietrze rozjaśnia mu mózg.On twierdzi,że jak suszy gacie na tradycyjnej suszarce to wilgoć i tak nie wychodzi poza łazienkę.No i ma rację bo jak siedzi na kibelku,to zapach nie wychodzi na salony.No chyba że się mylę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 23.01.2012 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2012 Może przez to ,że kopci na balkonie ,to świeże powietrze rozjaśnia mu mózg.On twierdzi,że jak suszy gacie na tradycyjnej suszarce to wilgoć i tak nie wychodzi poza łazienkę.No i ma rację bo jak siedzi na kibelku,to zapach nie wychodzi na salony.No chyba że się mylę. Nie mylisz się. Łazienka nie dostarcza wilgoci do reszty domu, no chyba że wentylacja działa w drugą stronę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 24.01.2012 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 W tej dyskusji nie chodzi o czynienie sobie złośliwości,tylko o rozwiązywanie problemów.Problemem jest rekuperator.Rekuperator w dużym zakładzie przemysłowym (np.w hucie ma sens z powodu ilości i parametrów spalin i np.powietrza zasilającego procesy technologiczne).W domu rekuperator musi spełniać bardziej złożoną rolę i to w niskich parametrach temperaturowych.Rekuperator musi dostarczyć do domu powietrze o odpowiedniej temp.i wilgotności.Aby spełniał te warunki musiał by być wyposażony w nagrzewnicę wstępną lub GWC (na wypadek mrozów) ,system nawilżania oraz nagrzewnicę dodatkową ,aby nawilżone powietrze nie wykropliło się w instalacji zasilającej. Taki system będzie na tyle elektro żerny, że nieopłacalny w eksploatacji. Wymyślony system jako rekuperator bez energochłonnych i kosztownych urządzeń wspomagających będzie zawsze generatorem problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 24.01.2012 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 Nydar ,sugerujesz, że w domu jednorodzinnym rekuperator jest nie potrzebny i nieopłacalny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 24.01.2012 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 Rekuperator jako składnik wentylacji domu jest wręcz niezbędny .Nie można jednak mówić,że generuje oszczędności(w sensie energetycznym). Jeśli nie posiada urządzeń wspomagających prawidłowe parametry powietrza nawiewanego,generuje problemy,w tym zdrowotne.Jeżeli posiada,koszt napędu tych urządzeń ,równoważy zysk z odzysku temperaturowego.Jego pozytywna rola to regulowana ilość świeżego powietrza bez względu na warunki zewnętrzne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 24.01.2012 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 Rekuperator jako składnik wentylacji domu jest wręcz niezbędny .Nie można jednak mówić,że generuje oszczędności(w sensie energetycznym). Jeśli nie posiada urządzeń wspomagających prawidłowe parametry powietrza nawiewanego,generuje problemy,w tym zdrowotne.Jeżeli posiada,koszt napędu tych urządzeń ,równoważy zysk z odzysku temperaturowego.Jego pozytywna rola to regulowana ilość świeżego powietrza bez względu na warunki zewnętrzne. Rekuperator jako składnik wentylacji, nie jest wcale niezbędny i wcale go nie potrzeba by było można regulować ilość świeżego powietrza bez względu na warunki zewnętrzne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 24.01.2012 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 WM z rekuperatorem ( poprawna z podgrzewaniem i nawilżaniem) zys energetyczny =0. WM z rekuperatorem bez dodatków ,zysk energetyczny= +(ale są problemy). WG ,zysk energetyczny= - Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 25.01.2012 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2012 W tej dyskusji nie chodzi o czynienie sobie złośliwości,tylko o rozwiązywanie problemów.Problemem jest rekuperator. Nie. Problemem jest wentylacja. Jakakolwiek. KAŻDA wentylacja zimą powoduje wysuszenie powietrza. Praw fizyki nie zmienisz, powietrze z zewnątrz ma zawsze mniej wilgoci, niż powietrze w domu. Po to zresztą jest wentylacja, by usuwać m.in. wilgoć. Rozwiązaniem "problemu" jest dostosowanie wydajności wentylacji do potrzeb. I wykonanie poprawnej, sterowalnej wentylacji w szczelnym domu (czyli w zasadzie w grę wchodzi tylko nawiewno-wywiewna WM). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 25.01.2012 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2012 Nie. Problemem jest wentylacja. Jakakolwiek. KAŻDA wentylacja zimą powoduje wysuszenie powietrza. Praw fizyki nie zmienisz, powietrze z zewnątrz ma zawsze mniej wilgoci, niż powietrze w domu. Po to zresztą jest wentylacja, by usuwać m.in. wilgoć. Rozwiązaniem "problemu" jest dostosowanie wydajności wentylacji do potrzeb. I wykonanie poprawnej, sterowalnej wentylacji w szczelnym domu (czyli w zasadzie w grę wchodzi tylko nawiewno-wywiewna WM). Można by powiedzieć "Święte słowa" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 25.01.2012 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2012 Wybaczcie, ale chyba popierdoliło się Wam to wszystko!(Czy naprawdę trzeba ludzi tak wkurzać?) Sugeruję - BUDUJCIE DOBRE DOMY!!!Takie, które są szczelne!Czy jeszcze odpowiednio ocieplone - to już jak wola! Budujecie bieda-domki kryte watą!Wyglądają ładnie a wcale mniej nie kosztują jak dom SZCZELNY!Piszecie, że inwestor NIE MUSI znać się na wszystkim...- TO NIECH MA TWARDĄ DUPĘ I NIECH PŁACI, PŁACI, PŁACI.... i niech luksusu nie ma...Rozumu, żadna promocja w żadnym markecie nie zastąpi! Domek babci co poniektórzy pamiętają...Zimny był latem a ciepły zimą...Mało w nim było luksusów i elektroniki - wtedy nieistniejących.Zamiast mądrze dołożyć te nowe osiągnięcia nauki, techniki i cywilizacji do konstrukcji przemyślanej i sprawdzonej przez wieki - kleicie jakiś badziew pokryty co lepszymi farbkami, który bardziej wygląda jak ich magazyn a nie miejsce do życia.Protezujecie na sto sposobów to, co uzyskać jest łatwo, jak istotę problemu zrozumie się PRZED podjęciem budowy!Czemu?- Bo powszechnie usprawiedliwia się debilizm budowlany inwestora o wąskiej specjalizacji zawodowej w NIEBUDOWLANEJ dziedzinie!- Bo uważa się, że budowanie jest proste i wiedzy nie potrzebuje! Także dlatego, że nie płaci się nikomu za projekt DOBREGO domu tylko za dom ŁADNY!Architekci i budowlańcy dobrych nie budują, bo nikt tego nie wymaga... to i powoli - nie umieją! Wentylacja wnętrz, gdzie żyją ludzie jest konieczna!Najdoskonalsza wentylacja to wentylacja nawiewno-wywiewna, mechaniczna i zrównoważona.Rekuperator to wymiennik powietrze-powietrze włączony w kanały wentylacyjne!"Zawraca" przez cały czas istnienia domu część ciepła już raz zapłaconego - za jednorazowy koszt jego budowy i instalacji.Czy rekuperator się "opłaca"?Czasem tak, czasem nie...Trzeba zrobić sensowną kalkulację .... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 25.01.2012 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2012 (edytowane) Przeczytałem wszystkie posty Adama i to właśnie dzięki jego wypowiedziom mam WM reku i 50% wilgotności w domu obecnie bez żadnych dodatkowych urządzeń. Dlaczego sporo osób ma inaczej, może dlatego, że ja czytałem także uwagi o bieda domkach krytych watą!Mam rzecz jasna wełnę w dachu i to całkiem sporo ale mam też od wewnątrz osb, folię aluminiową oraz boazerię przytwierdzone do dodatkowego rusztu drewnianego. Każdy gwóźdź czy wkręt siedzi w drewnianej kantówce. Między folią i osb w miejscach przebicia gwoździem jest piankowa taśma dwustronna. Folia jest klejona do ścian. Miejsce łączenia pokryte akrylem lub silikonem. Czy dom mam idealnie szczelny ależ skąd. Nigdy taki nie miał być, ale mam 50% wilgotności bez żadnego problemu, więc swój cel osiągnąłem.Dziękuję Adamie! Edytowane 25 Stycznia 2012 przez orko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 25.01.2012 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2012 orko, jak u ciebie wyglądają zyski bytowe dla wilgotności? Co wam może podnosić tą wilgotność? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 25.01.2012 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2012 orko, jak u ciebie wyglądają zyski bytowe dla wilgotności? Co wam może podnosić tą wilgotność? Może dzidziuś? Co chwile mycie rąk, posiłki ze słoiczków co trzy godziny. Gotowanie obiadów w domu, co dwa trzy dni. Wreszcie samo gotowanie na gazie. Prysznice zamiast wanny. Pranie co dwa dni, a że są to pieluszki i maleńkie ubranka to suszą się w salonie! Mam też płynne sterowanie wiatrakami od 10% - nie używam gdyż takie ustawienie powoduje wzrost wilgotności. W tym momencie mam wiatraki ustawione na 25%-30% wydajności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 25.01.2012 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2012 Płynne sterowanie też mam, ale u nas gotowanie to od święta. (A pro po świąt, to wilgotność elegancko skoczyła)Mam za mało zysków bytowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 25.01.2012 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2012 Płynne sterowanie też mam, ale u nas gotowanie to od święta. (A pro po świąt, to wilgotność elegancko skoczyła) Mam za mało zysków bytowych. A na ile masz ustawiony rekuperator?? ( prędkość - wydatek ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts