Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki kocioł wybrać.

sylwek1974

Recommended Posts

Witam.

Będę miał do ogrzania w nowym budynku ok.140 mkw (pow. po podłodze 170 metrów minus nieogrzewany garaż i kotłownia).

Dom z poddaszem użytkowym, na parterze będzie podłogówka ok. 50 mkw. Ocieplony z zewnątrz styropianem 15 cm.

Jako źródło ciepła będzie piec na ekogroszek.

Z tego co się wstępnie orientuję potrzebna będzie moc ok. 12-17 kw.

Na rynku jest mnóstwo kotłów a wybór trudny. Zainteresowałem się kilkoma ale nie wiem czy idę w dobrym kierunku:

SKAM-P Premium 12, 17 kw

Ogniwo Eko-plus 16 kw

ZĘBIEC KP 15 kw

Ponadto wszędzie pełno kotłów Defro, Hef czy Elektromet.

Chodzi mi o piec który spełniałby wszystkie poniższe kryteria:

- automatyczna praca, łatwy w osłudze sterownik;

- w razie braku prądu łatwe przejście na palenie tradycyjne węglem, drewnem itd.;

- łatwodostępny, rozbudowany serwis;

- łatwość czyszczenia;

- wysoka sprawność/niskie spalanie.

Proszę zatem obiektywnych fachowców oraz użytkownikow tych pieców o opinie jak w praktyce wskazane przeze mnie wyżej kotły spełniają te kryteria.

Pozdrawiam

Automatyczna praca wiec rozumiem że masz na myśli z zasobnikiem.

Proponuje Ci SAS Multi, ma dodatkowy ruszt, doskonała automatyka,

ale jeżeli to będzie nowa instalacja to raczej o grawitacji nie ma mowy wiec i tak musisz mieć jakieś zasilanie awaryjne.

jeżeli dodatkowo masz zamiar podłączyć zasobnik CWU to Sas oferuje pełne sterowanie pompą CO, CWU i pompą ładującą zasobnik, oraz pompą podłogówki choć osobiście wole podłogówke podłączyć osobno..

W sprawie Skam-P zobacz odpowiedni wątek na tym forum.

Jest dwupoziomowy ruszt awaryjny, czyszczenie proste tylko od przodu.

Spalanie zależy:

- ocieplenie budynku

- czy to pierwszy sezon grzewczy (wówczas w większości przypadków spalanie wyższe)

Rózne wianki mogą wychodzić przy danym wykonaniu instalacji lub jakis drobnych błędach przy instalacji.

Z cobrą w podstawowym zestawie:

- proste sterowanie, strefy tygodniowe na c.o. i cwu

- obsługa pompy C.O., CWU (ładującej bojler), wyjście na termostat pokojowy

- wyjście USB do aktualizacji softu

- wyjście RS 485 do modułów rozszerzeń

Po zamówieniu modułu alligator dodatkowo:

- sterowanie zaworem mieszającym i temp. za tym zaworem (np. układ podłogówki)

- obsługa kolejnej pompy za zaworem

- obsługa czwartej pompy cyrkulacyjnej CWU (ciepła woda do kranu)

Jak coś z netem:

Na chwilę obecną albo z Bruli (sam prowadzisz jak Ci pasuje, oczywiście sterownik wyjściowe parametry ma dobrane)

albo z eCoalem, tutaj literatura forum również bogata:

- standardowo obsługa pompy c.o., cwu, mieszającej, ale softwerowo idzie się pobawić z zamianami przeznaczenia pomp

- wyjście typu RS do aktualizacji softu, została ona w ostatnim okresie uproszczona

- internet na pokładzie, jeżeli to ważny aspekt

- nie steruje zaworem mieszającym

To tak w pigułce.

Nowy, dobrze izolowany 140m2, 12kW wystarczy.

jak przyjmiesz 70W/m2 straty ciepła, to na 140m2 wystarcza moc 9,8kW plus te 2kW na bojler... w mrozy...

jak przyjmiesz 60W/m2 straty ciepła, to na 140m2 wystarcza 8,4kW plus to 2-3kW na bojler....

Sam wiesz najlepiej jaka izolacja domu, jak duża powierzchnia uzytkowa.

Edytowane przez Jarecki79

Automatyczna praca wiec rozumiem że masz na myśli z zasobnikiem.

Proponuje Ci SAS Multi, ma dodatkowy ruszt, doskonała automatyka,

ale jeżeli to będzie nowa instalacja to raczej o grawitacji nie ma mowy wiec i tak musisz mieć jakieś zasilanie awaryjne.

jeżeli dodatkowo masz zamiar podłączyć zasobnik CWU to Sas oferuje pełne sterowanie pompą CO, CWU i pompą ładującą zasobnik, oraz pompą podłogówki choć osobiście wole podłogówke podłączyć osobno..

No prawie jakbym w sklepie stał.

A co kolego tak wyróżnia ten kocioł ? pewnie dobry upust.

Zwykła retorta fajkowa, tak to bardzo dobry i niezawodny palnik sam go używam ale obecnie przy jakości eko groszku jaki jest na pewno bym jej nie wybrał.

Doskonałe sterowanie, z tego co wiem to te kotły bazują na sterownikach Techa a z tego co ludzie mi mówią to raczej nie zachwycają. Wiem bo już kilku klientów odłożyło ST do pudełek w razie "W" a zastąpili je np. Brulim, Cobrą czy nawet Ognikiem Plus Pid.

Dodatkowy ruszt to raczej chyba wszystkie kotły tego typu mają również w razie "W"

a czy jest lepszy żeliwny czy ten wodny to za szybko wystawiać takie opinie, czas pokaże.

Piszesz:

Sas oferuje pełne sterowanie pompą CO, CWU i pompą ładującą zasobnik

Nie bardzo jarzę, czy pompa CWU i pompa ładująca zasobnik to jakieś różne pompy ?

Nie bardzo jarzę, czy pompa CWU i pompa ładująca zasobnik to jakieś różne pompy ?

Widzisz ja w sklepie kiedyś pracowałem nim na instalacje przeszedłem

Co do pomp to mianem ładującej pompy rozumie zasilanie zbiornika czynnikiem grzewczym z kotła, natomiast CWU to w tym przypadku cyrkulacje,obiegowa lub mieszająca w zależności jak kto nazywa te pompe :)

Czemu tak polecam ten kociołek ? z kilku powodów,

1- sparzyłem się na pleszewskim kotłostalu

2- kotły hefa równie dobre jak sasa a może i nawet lepsze, lecz oczekiwanie i przygody z tym związane również kazały mi podziękować za współprace.

3- nie pamietam nazwy trzeciego producenta na którym sie zawiodłem a gdzie były problemy z serwisem ( nie chce podać błędnej nazwy)

wiec od pewnego czasu montuje Sasy i powiem że JAK NARAZIE wszystko jest w porządku :)

• 8 months później...

Witam,

Dom 100M2 bez piwnicy z poddaszem uzytkowym ,podłogówka 100% +2 drabinki w łazienkach +2 kaloryfery u góry

No to mam problem: miałem zamówiony kocioł z zywca ale okazało się ,że nie dam rady go wstawić w kotłowni tak jakbym chciał i dlatego mam 2 nowe opcje kotlarskie:

http://www.kotlobudosiek.pl/kmg-1.html

lub

http://www.stalmark.pl/pl/kocio-typu-duo-boss

ten drugi niby lepiej wykonany ale przewymiarowany trochę,jak myslicie?

Może jest ktos kto ma wiedze na temat w/w kotłów

Dziekuje za odpowiedzi.

Ja to widzę inaczej.

Wchodzi gośc do salonu, aby kupić samochód kombi a Ty mu doradzasz skuter, bo na miasto wystarczy a i tak głównie porusza się w dwie osoby, to nic,że chciał kupić auto, skuter mu wystarczy a przecież to pikuś, bo zimą tylko kilka dni jeździ, więc tylko mu tyłek do siodełka może przymarznąć.

Doradza się mu skuter, mimo,że samemu jeździ się np. jeepem, ale skuter jest dobry, tyle,że samemu nie korzystam...! Teoretycznie jest jednak w sam raz

Panowie wybór mój dotyczy tych 2 kotłów i dlatego prosze o radę.

Myslałem nad stalmarkiem 13 kw ale nijak go ustawic się nie da bo ma podajnik z tyłu :((musze mieć podajnik z boku a przyłacze do pieca od góryz racji małego pomieszczenia gospodarczego.

Szef Stalmarka mi powiedział iż spoko mogę montowac ten piec 19 kw(w linku wyżej)Ale przeciez on chce sprzedać a ja kupić.

Krótko sprecyzuje moje watpliwosci bo widziałem oba u producenta:

Stalmark-

cena 7700 brutto

wykonanie lepsze ale piec za dużawy jak na moje potrzeby

KMG-1 cena 6350

mniejsza moc gorsze wykonanie

ogólnie chciałbym palić miałem badź tez ekogroszkiem/gorszym/

Mam metlik w głowie jest sporo za i jednego i drugiego pieca jak i przeciw.

Pomoże ktoś i doradzi bo ja niestety jestem w tym temacie laikiem a zakupic muszę do 2 tygodni :/

Edytowane przez Delphion1

Jest tego na rynku tyle ,że głowa boli a chciałbym wybrac najlepiej a sprzedawca będzie chciał wcisnąć piec który chce sprzedać dlatego lepiej zapytać Was szanowni użytkownicy pieców.W Stalmarku tez mi 19kw powiedziano ,że się spokojnie nada a sam wiedziałem,że przewymiarowany jest :/

No chyba ,że są tacy co naprawdę dobrze radzą?

Jest tego na rynku tyle ,że głowa boli a chciałbym wybrac najlepiej a sprzedawca będzie chciał wcisnąć piec który chce sprzedać dlatego lepiej zapytać Was szanowni użytkownicy pieców.W Stalmarku tez mi 19kw powiedziano ,że się spokojnie nada a sam wiedziałem,że przewymiarowany jest :/

No chyba ,że są tacy co naprawdę dobrze radzą?

Sprzedawca kolego ma kilka kotłów w ofercie a producent tylko jeden który musi sprzedać bo jak nie sprzeda to nie ma kasiuty :)

Widziałeś jakiegoś producenta który powie że czyjś kocioł jest lepszy od jego ?

Ja nie.