zwil 10.01.2012 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Witam,Mam pytanie odnosnie instalacji kanalizacji, jestem na etapie zaprojektowania urządzen w łazienkach. 2 lazienki jedna parter, druga na piętrze. Mam pytanie bo w projekcie widac tak jakby toalety byly w tym samym pionie http://www.archeton.pl/projekt-domu-szafran_654_opisogolny. Czy podczas instalacji wod kan gaz jest jakas zasadność że rura od toalet musi iśc w jednym pionie czy jak to jest? bo mam różne wizje zaprojetkowania łazienki na parterze i nie wiem czy to jest jakis problem czy nie. Łazienka na dole jest malutka 4,6 m kw i muszę to jakoś solidnie rozplanować. Myslałem o wannie narożnej, toaleta, umywalka i kaloryfer-ręcznikowiec to chce zmiescic , no i jakaś szafke/ połke...Ogólnie podsumowując montazysta od wod kan gaz czy on mi pociągnie te wszystkie rury tak jak ja sobie zaprojektuje łazienke ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mWilQ 10.01.2012 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Instalatorzy tłumaczyli mi, że każdy pion kanalizacyjny musi mieć swoje odpowietrzenie. Jeśli po przeprojektowaniu łazienek będziesz miał problem, żeby je połączyć w jeden pion, to zawsze możesz wypuścić drugą rurkę i zrobić kolejny kominek na dachu. Nie wiem tylko, czy masz na to miejsce i czy chcesz je w tracić. Pamiętaj też o wentylacji, bo łazienki zazwyczaj są projektowane obok kominów i kanałów wentylacyjnych. Do nich podłączasz kratkę zwykła lub wymuszoną. Tutaj jeszcze ze swojego doświadczenia - jeśli planujesz gdzieś kabinę z odpływem liniowym/punktowym i będziesz projektował na nią miejsce, pamiętaj, żeby odsunąć ją od kibelka, lub upewnij się, że odpływ jest dobrze uszczelniony (chodzi o nieprzyjemne zapachy z kanalizacji, które przez taki odpływ mogą się wydzielać). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zwil 10.01.2012 12:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Instalatorzy tłumaczyli mi, że każdy pion kanalizacyjny musi mieć swoje odpowietrzenie. Jeśli po przeprojektowaniu łazienek będziesz miał problem, żeby je połączyć w jeden pion, to zawsze możesz wypuścić drugą rurkę i zrobić kolejny kominek na dachu. Nie wiem tylko, czy masz na to miejsce i czy chcesz je w tracić. Pamiętaj też o wentylacji, bo łazienki zazwyczaj są projektowane obok kominów i kanałów wentylacyjnych. Do nich podłączasz kratkę zwykła lub wymuszoną. Tutaj jeszcze ze swojego doświadczenia - jeśli planujesz gdzieś kabinę z odpływem liniowym/punktowym i będziesz projektował na nią miejsce, pamiętaj, żeby odsunąć ją od kibelka, lub upewnij się, że odpływ jest dobrze uszczelniony (chodzi o nieprzyjemne zapachy z kanalizacji, które przez taki odpływ mogą się wydzielać). Dokładnie tak jest komin leci jak łazienki obydwie są. czyli co ? mają byc połączone w jeden pion ? praktycznie w łazience mam jakby 2 otwory do wentylacji , bo na poczatku chcialem zrobic osobno kibelek ale jak to zaczalem mierzyć to nie bylo sensu więc zamurowałem otwór na drzwi i kibel i łazienka będą w jednym. Mi chodzi o to czy patrząc na lazienke dolna i górną które są prawie w tym samym pionie, czy kibel w dolnej moze byc umieszczony w iinym koncu lazienki niż kibel w górnej lazience ? czy muszabyć raczej w tym samym pionie..czy te rury od WC-kanalizacyjne są połaczone czy osobne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mWilQ 10.01.2012 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Pewności 100% nie mam, bo się tym nie zajmuję, ale raczej możesz przenieść kibelek w inne miejsce, tzn. nie muszą być jeden pod drugim. Ja to widzę tak: kibelki, prysznice, umywalki i inne opływy to punkty które produkują ścieki i one mogą jedną trasą lub kilkoma płynąć do szabka/oczyszczalni/kanalizacji... natomiast z drugiej strony tej trasy (lub tras) musi być odpowietrzenie wypuszczone na dach/jakąś ścianę bez okien itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts