maxus79 10.01.2012 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 witam wszystkich , mam prosbe co bys cie poradzili a mianowicie; kupilem dzialke i ogrodzilem ja postawilem blaszak na narzedziazlecilem wykonanie projektu przepustu ze zjazdem na dzialke i projektu domu przy okazjizamierzam budowac dom systemem gospodarczym czyli niewiadomo ile mi to zajmnie moze nawet 3-4 lata lub wiecej i tu moje pytanie co z pradem jak to zrobic aby mniej placic za prad ? jaka taryfe wybrac ?dostawca pradu to TAURON z gory dziekuje za kazda informacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mWilQ 10.01.2012 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Występujesz do energetyki o warunki przyłączenia prądu budowlanego. Później według wytycznych elektryk wraz z pogotowiem podłączają Ci skrzynkę w wyznaczonym punkcie. Od niego do swojej działki ciągniesz kabel, który możesz zakończyć zestawem (gniazda zwykłe i np siłowe). Jeśli masz już skrzynkę przy działce sprawa będzie łatwiejsza, bo to z niej będziesz miał prąd. Niestety do momentu odbioru budynku, lub Twojego przemeldowania będziesz korzystał z taryfy budowlanej, która jest zdecydowanie droższa. Na rachunku są również różne opłaty stałe (za przesył, handlowa, abonament za licznik itd). Przy wnioskowaniu o przyłącze, będziesz musiał wybrać czy ma być to przyłącze jedno czy trzy fazowe i określić ilość kWh. Standardowo u nas zalecali 13. Za każdy jest stała jednorazowa opłata rzędu 150zł (tego nie pamiętam). Takie parametry o jakie wnioskujesz i za jakie płacisz muszą być dostarczone przez energetykę. To tak z grubsza z tego co u mnie się działo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 10.01.2012 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Najtaniej pożyczyć lub brać moc jak najniższą. Teraz mam 11 kW i wszystkie maszyny i urządzenia budowlane dawały radę. Od kW zależna jest opłata stała. pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxus79 10.01.2012 17:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 no mam juz warunki , 14 kw i do wyboru budowlany lub docelowy budowlany odpada bo niebede placil abonamentu jak i tak jeszcze niewiem kiedy rusze z budowa nasjlepiej jak by dali docelowy juz i bym podlaczyd do kampingu jesli tak mozna ? i byl by do koszenia trawy juz prad chyba bedzie trzeba pomyslec o agregacie i tu mopje pytanie jakie parametry minimum by musial spelniac taki agregat zeby uciagnol betoniarke , bede budowal systemem gospodarczym z jednym murarzem i ja jako pomocnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel-driver 10.01.2012 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Witam skąd ja znam te rozterki? też budowałem na agregacie do chwili obecnej stan surowy otwarty i dopiero teraz zacząłem załatwiać sprawę z przyłączem, u mnie to troche skomplikowane bo do najbliższego słupa mam ok 150m i dlatego też do tej pory jechałem na agregacie. Ale wystarczy tych zwierzeń do rzeczy: jeśli ci mogę polecić agregat to taki który ja posiadam bo sprawdziłem go w różnych sytuacjach a jest to agregat wojskowy PAB-2 2kw kupiony z demobilu (jak cię interesuje skąt napisz na pw to dam ci namiary) ja jestem z niego zadowolony jest to agregat nie do zajechania nie to co te jednorazówki z marketu, chyba że kupisz sobie Honde za 3tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maanniutek 11.01.2012 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 docelowego nie dadzą CI teraz, dostaniesz tylko budowlany z ryczałtową opłatą, Żeby mogli CI podłączyć docelowy będziesz potrzebował odbioru instalacji wykonanej w budynku i z tym składasz wniosek o przyłączenie docelowego. pozdr,Mariusz K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mWilQ 11.01.2012 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 W powiecie do którego się przeprowadziłem, bez odbioru budynku (pokrywające w/w odbiór instalacji) lub meldunku w danym budynku nie ma możliwości przejścia z prądu budowlanego na docelowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel-driver 11.01.2012 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 To powiedzcie mi w końcu jak to jest? u mnie mają ciągnąć tak jak napisałem ok 150 m łącza bo tyle mam do najbliższego sąsiada umowę podpisze może w tym tygodniu i od tego czasu mają do roku czasu na postawienie słupa na mojej działce , a ja do tego czasu położę sobie instalacje w domu. I tu moje pytanie jeśli będę miał położoną instalacje oczywiście przez uprawnionego elektryka przed postawieniem słupa na mojej działce to jaką dostane taryfe i jakie opłaty stałe po podłączeniu. Proszę o odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mWilQ 12.01.2012 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 Obojętnie czy masz dom z instalacją, czy budkę dla ptaków, bez odbioru albo meldunku możesz mieć tylko taryfę budowlaną. Tutaj link ktoś pisze, że można, bo mu się to udało. Zapoznaj się z wątkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel-driver 12.01.2012 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 Ale powiedzcie mi jak to jest bo przecież wedle przepisów żeby dali mi taryfę C to muszę być przedsiębiorcą , a ja nim nie jestem a na dodatek w momencie podłączenia dom mam już postawiony z założoną instalacją. Podpowiedzcie mi co muszę zrobić żeby dali mi taryfę G Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 13.01.2012 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 maxus79: Pytanie podstawowe, kto jest dostawcą energii? Twój kod pocztowy podpowiada że to są Katowice, Vatenfall? Jeśli Vatenfall to powyższe podpowiedzi nie mają sensu, możesz mieć prąd z taryfą G od razu. Znajdź elektryka z tego terenu, który Cię świadomie pokieruje w tej materii. Jeśli nie Vatenfall to przepraszam, jest tak jak mówią przedmówcy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxus79 13.01.2012 08:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 maxus79: Pytanie podstawowe, kto jest dostawcą energii? Twój kod pocztowy podpowiada że to są Katowice, Vatenfall? Jeśli Vatenfall to powyższe podpowiedzi nie mają sensu, możesz mieć prąd z taryfą G od razu. Znajdź elektryka z tego terenu, który Cię świadomie pokieruje w tej materii. Jeśli nie Vatenfall to przepraszam, jest tak jak mówią przedmówcy witaj, moj dostawca to Tauron dystrybucja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mWilQ 13.01.2012 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 Dzwoń do oddziału i wypytaj...W moim przypadku Tauron wymagał zaświadczenia z PINB lub meldunku. Ale np. jak już dzwoniliśmy i pytaliśmy o czas przejścia z taryfy budowlanej na docelową to jedni mówili 30 dni inni 4 dni, a ostatecznie zrobili to z dnia na dzień. Czyli co pracownik to inna wersja, więc może z tymi wymaganymi dokumentami jest podobnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 14.01.2012 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 Jeśli planujesz budowę w takim systemie to agregat będzie Cię kosztował majątek.Do tego sporo uciążliwości z tym związanych. Ja bym Cię jednak namawiał na prąd budowlany, z tym że obniżenie mocy na czas budowy.Do momentu tynkowania wystarczy Ci połowa tej mocy o której piszesz.Zmniejszysz moc to i zmniejszysz rachunki. Na czas kiedy się nie budujesz (zima, brak gotówki) możesz wystąpić o zawieszenie dostawy energii.Zdejmą licznik. Później ponownie go zawieszą, taka operacja to jednorazowy koszt ~100zł. TAURON to dziwna firma, znam przypadek gdzie przyłącze robią już 3 rok i przysłali ostatnio papier że jeszcze 1 rok potrzebują na projekt. Odległość od transformatora 50m, dzielnica miasta Bielsko-Biała.Dom wykończony na prądzie od sąsiada i w zasadzie gotowy do zamieszkania.Na tej samej uliczce jest jeszcze 9 takich działek/domków do podłączenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxus79 14.01.2012 08:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 (edytowane) Jeśli planujesz budowę w takim systemie to agregat będzie Cię kosztował majątek. Do tego sporo uciążliwości z tym związanych. Ja bym Cię jednak namawiał na prąd budowlany, z tym że obniżenie mocy na czas budowy. Do momentu tynkowania wystarczy Ci połowa tej mocy o której piszesz. Zmniejszysz moc to i zmniejszysz rachunki. Na czas kiedy się nie budujesz (zima, brak gotówki) możesz wystąpić o zawieszenie dostawy energii. Zdejmą licznik. Później ponownie go zawieszą, taka operacja to jednorazowy koszt ~100zł. TAURON to dziwna firma, znam przypadek gdzie przyłącze robią już 3 rok i przysłali ostatnio papier że jeszcze 1 rok potrzebują na projekt. Odległość od transformatora 50m, dzielnica miasta Bielsko-Biała. Dom wykończony na prądzie od sąsiada i w zasadzie gotowy do zamieszkania. Na tej samej uliczce jest jeszcze 9 takich działek/domków do podłączenia. no bralem taka mozliwosc pod uwage , myslalem zeby wziasc ten budowlany i moc ograniczyc do 5 KW ,albo nawet do 3 KW wie ktos jaki moze byc naliczony abonament od tych 5 KW lub 3KW? mam pytanko ma moze ktos taki agregat http://allegro.pl/show_item.php?item=2038966391 chcialbym wiedziec czy pociagnie betoniarke 800-900 w ? Edytowane 14 Stycznia 2012 przez maxus79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kinga I Dawid 14.01.2012 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 Witam. Ja składałem wniosek o prąd budowlany i taką umowe też podpisałem w kwietni ubiegłego roku. w miedzyczasie złożyłem też wniosek określenie warunków na przyłącz docelowy. W tym czasie udało mi się też postawić dom i zrobić instalacje elektryczną w dom.15 grudnia upływał termin przyłączenia mi prądu budowlanego i elektrownia wyrobiła się w terminie. Wówczas udałem się do nich i złożyłem wniosek o zmiane umowy na prąd docelowy bez podpisania umowy kompleksowej. teraz czekam na podpisanie tej nowej umowy. I wcale nie jest potrzebny meldunek ani odbiór budynku. Muszę tylko przedstawić dokumenty od elektryka który robił mi instalacji-ale że robiłem ją samodzielnie jestem teraz na etapie załatwiania, tych że papierów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 14.01.2012 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 Bo to zależy od dostawcy prądu. W W-wie prąd docelowy jest możliwy tylko jeśli posiada się odbiór budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sintel 27.01.2012 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 no mam juz warunki , 14 kw i do wyboru budowlany lub docelowy budowlany odpada bo niebede placil abonamentu jak i tak jeszcze niewiem kiedy rusze z budowa nasjlepiej jak by dali docelowy juz i bym podlaczyd do kampingu jesli tak mozna ? i byl by do koszenia trawy juz prad chyba bedzie trzeba pomyslec o agregacie i tu mopje pytanie jakie parametry minimum by musial spelniac taki agregat zeby uciagnol betoniarke , bede budowal systemem gospodarczym z jednym murarzem i ja jako pomocnik Zapytaj o licznik przedpłatowy.Płacisz za energię wykorzystaną bez opłat stałych.Może warto do czasu oddania budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts