Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zagotowanie wody w piecu z podajnikem

slawek1980

Recommended Posts

dodatkowy ruszt, nie działająca pompa wody, cienkie rurki (brak grawitacji) woda sie zagotuje :)

dzisiejsze instalacje w nowych domkach z reguły nie są robione na grawitacji, niektóre piece mają w zestawie miarkownik ciągu, i montowanie ich a potem w razie braku prądu stosowanie ich przez użytkownika spowoduje zagotowanie się wody.

Pompa musi chodzić wiec proponuje pomyśleć nad zasilaniem awaryjnym UPS

dodatkowy ruszt, nie działająca pompa wody, cienkie rurki (brak grawitacji) woda sie zagotuje :)

dzisiejsze instalacje w nowych domkach z reguły nie są robione na grawitacji, niektóre piece mają w zestawie miarkownik ciągu, i montowanie ich a potem w razie braku prądu stosowanie ich przez użytkownika spowoduje zagotowanie się wody.

Pompa musi chodzić wiec proponuje pomyśleć nad zasilaniem awaryjnym UPS

Kolega pisze że jesteś instalatorem ale ja mały żuczek muszę udzielić ci trochę porad.

Zapewne instalujesz w większości kotły zasypowe i stąd twoja błędna wypowiedź.

Gdy kocioł z podajnikiem traci zasilanie wtedy zatrzymuje się podajnik i dmuchawa i zwyczajnie zaczyna wygasać.

W pierwszej fazie można zaobserwować lekki wzrost temperatury na kotle bo oczywiście zatrzymują

również pompki ale na takim palniku jest za mało żaru żeby stało się coś złego.

Sam przy kotle z podajnikiem używam UPSa a dlatego żeby w razie zaniku napięcia mieć ciepło.

W kotłach zasypowych jest jak najbardziej tak jak piszesz gdy narzucimy paliwo i wyjdziemy do pracy a za jakiś czas wyłączy się zasilanie a instalacja nowa na cienkich rurkach to robi się bardzo przykro za kilka minut bez UPSa.

Widzisz nie w tym rzecz że jestem w błędzie tylko nie do końca zrozumiałeś sens mojej wypowiedzi, paląc na ruszcie dodatkowym przy braku grawitacji zagotujesz wode tak samo w jak w kotle zasypowym,

Ja doskonale wiem jak działa piec z podajnikiem, i jak wygląda sprawa przyrostu temperatury w chwili zaniku prądu.

Autor postu zapytał sie czy jest taka opcja i mu odpowiedziałem ŻE JEST,

proste ?

Gdybyś wiedział co niektórzy (pseudo złota rączka) wyprawiają próbując ją po swojemu zmodyfikować.... potem są właśnie awarie typu zagotowana woda w kotle z zasobnikiem, jak napisał kolega wyżej "polak potrafi"

Edytowane przez BlueEyedDevil

Zapewne instalujesz w większości kotły zasypowe i stąd twoja błędna wypowiedź.

Gdy kocioł z podajnikiem traci zasilanie wtedy zatrzymuje się podajnik i dmuchawa i zwyczajnie zaczyna wygasać.

W pierwszej fazie można zaobserwować lekki wzrost temperatury na kotle bo oczywiście zatrzymują

również pompki ale na takim palniku jest za mało żaru żeby stało się coś złego.

Sam przy kotle z podajnikiem używam UPSa a dlatego żeby w razie zaniku napięcia mieć ciepło.

W kotłach zasypowych jest jak najbardziej tak jak piszesz gdy narzucimy paliwo i wyjdziemy do pracy a za jakiś czas wyłączy się zasilanie a instalacja nowa na cienkich rurkach to robi się bardzo przykro za kilka minut bez UPSa.

No niestety kolego nie do końca jest tak jak piszesz. A mówię to na podstawie układów zabezpieczeń, które sam projektuję i buduję w kotłowniach stałopalnych.

Wszystko zależy od zakresu modulacji kotła stałopalnego zasypowego. W typowych kotłach GS czy DS z miarkownikiem ciągu jest zasadniczo tak jak mówisz, natomiast w nowszej generacji kotłów z nadmuchem już nie koniecznie. Instalacja CO nawet na małych średnicach rur, nawet z zaworami termostatycznymi, jest w stanie odebrać od kotła na drodze grawitacyjnej od 5-15kW mocy, w zależności od konkretnego wykonania instalacji. Na prowadzonych przeze mnie szkoleniach pokazuje obliczenia, które to potwierdzają i są sprawdzone na konkretnie zrealizowanych kotłowniach.

nilsan

Kocioł zasypowy wyposażony w mechaniczny nawiew powietrza nie ma podawania opału, to nadal zasypówka tylko że z wentylatorem, są też kotły i z wentyaltorem i z miarkownikiem, brak prądu=brak pracy dmuchawy i pomp, ale działa miarkownik i jeżeli jest grawitacja to pociśnie jeżeli nie to ... sami wiecie co.

tyle tylko ze dzisiejsze kotłownie na paliwa stałe i te z piecami zasypowymi i podajnikiem nie działają na grawitacji, w większości układów zamyka sie je poprzez wymiennik, można zastosować schładzanie...

ale wracając do pytania w temacie postu

DA SIE ZAGOTOWAĆ WODE W PIECU Z PODAJNIKIEM NA ECO ! :) niestety :) choć to raczej nie będzie wina kotła, instalacji tylko braku zdrowego rozsądku czy też jak w przypadku jednego z moich klientów zbyt ogromnej pewności w swoją pomysłowość :D

Przepis na zagotowanie wody w podajniku:

- kłopoty z właściwa wentylacją i ciągiem kominowym

- paliwo, dziwne nastawy, które cofają do kosza... (proste do wykonania w części palników rynnowych, szczególnie przy pellecie) następuje częściowy zapłon w zasobniku, działa czujnik kosza, wywala żar i płonący węgiel do popielnika i w tym momencie brak prądu...

czy jest szansa na zagotowanie wody?

i obyś nie słyszał, :) bo ubaw po pachy :)

przykład

piec z podajnikiem, wymiennik i dwie zmostkowane pompy jedna przed druga za

klient ustawił na kotle 70 stopni nie wiem jaki miał cel aby pompe na układzie zamkniętym zrobić poprzez włącznik który sam! włączał, włączył kocioł, pompa na układzie zamkniętym nie została włączona, szybki przyrost temperatury, przy 90 stopniach na szczęście uruchomił sie układ schładzający , gdyby go nie było ?

drugi przykład, klient rozpalił na ruszcie dodatkowym węgiel orzech SAM SOBIE ZAŁOŻYŁ MIARKOWNIK w miejscu które osobiście zaślepiłem, ponoć woda mu się zagotowała i musiał wyciągać żar z kotła. potem dzwonił że coś znaczy jest nie tak :) układ otwarty bezgrawitacyjny bez prądu.

Piotrek:

Odpowiadasz nie na temat.

Nie piszę o kotłach automatycznych.

nilsan

Nie wiem czy to ja jestem kompletnym debilem ale patrząc na tytuł wątku to wydaje mi się że Ty z Twoim kolegą po fachu macie problemy z czytaniem albo zrozumieniem słowa pisanego.

Jasno kolega pyta o kocioł z podajnikiem a Wy piszecie na czym się znacie.

A jeszcze jedno ja mogę udowodnić bardzo szybko swoje słowa.

Mam 3 sterowniki podłączone do internetu i mogę wyciągnąć wtyczkę z gniazdka i zaraz wyjdzie jacy z Was fachmani.

I nie uciekajcie się do jakiś skrajności.

Co do szkoleń to miałem zaszczyt być także w zeszły piątek oraz sobotę, był tam poruszany ten problem a wypowiadały się tam większe autorytety z ogrzewnictwa jak Wy czy ja i potwierdzali moje teorie.

Za mało paliwa na palniku panowie.

I bez jakiś bajkowych opowieści, od bajek na dobranoc dla dorosłych to był Kobuszewski.

karoka:

"W kotłach zasypowych jest jak najbardziej tak jak piszesz gdy narzucimy paliwo i wyjdziemy do pracy a za jakiś czas wyłączy się zasilanie a instalacja nowa na cienkich rurkach to robi się bardzo przykro za kilka minut bez UPSa. "

Walisz slogany i posługujesz się utartymi schematami.

Dlatego, to napisałem, żeby zwrócić twoją uwagę na inne możliwe rozwiązania.

Napisałem również wyraźnie, że moja wypowiedź nie dotyczy kotłów automatycznych.

nilsan

Nie wiem czy to ja jestem kompletnym debilem ale patrząc na tytuł wątku to wydaje mi się że Ty z Twoim kolegą po fachu macie problemy z czytaniem albo zrozumieniem słowa pisanego.

Jasno kolega pyta o kocioł z podajnikiem a Wy piszecie na czym się znacie.

A jeszcze jedno ja mogę udowodnić bardzo szybko swoje słowa.

Mam 3 sterowniki podłączone do internetu i mogę wyciągnąć wtyczkę z gniazdka i zaraz wyjdzie jacy z Was fachmani.

I nie uciekajcie się do jakiś skrajności.

właśnie prosił bym o nie wypisywanie jakiś pierdół

chodzi o piec z podajnikiem czy komuś w nim zagotowała się woda przy NORMALNYM użytkowaniu z powodu awarii , braku prądu itp a nie o jakieś wymysły

Kolego Karoka po co te nerwy ?

pytanie było czy idzie ?

Wiec wszyscy doskonale wiemy że w Normalnych okolicznościach i przy sprawnych układach (choćby głupia nieszczelność uszczelek) piec z podajnikiem nie zagotuje się, po brak dostępu powietrza i podawanego paliwa spowoduje wygaśnięcie opału.

Ale skoro pytanie dotyczyło czy jest taka możliwość to właśnie przytaczając te Skrajne przypadki odpowiedź brzmi Tak.

Ale to są właśnie takie skrajne przypadki. Bo odpowiadając Nie nie mówimy pełnej prawdy.

Ja uważam że temat jest wyczerpany i prosze nie używać zwrotów obraźliwych bo jesteśmy tutaj wszyscy Dorośli !

dziękuje.

Na pewno nie użyłem zwrotu obraźliwego ani w stosunku do Ciebie ani nikogo innego ( może do siebie), jak piszę czytaj i próbuj zrozumieć.

Myślę że tą część uważasz za obraźliwą.

Przeczytaj jeszcze raz.

właśnie prosił bym o nie wypisywanie jakiś pierdół

chodzi o piec z podajnikiem czy komuś w nim zagotowała się woda przy NORMALNYM użytkowaniu z powodu awarii , braku prądu itp a nie o jakieś wymysły

Tak jak napisałem przy normalnym użytkowaniu kotła z podajnikiem nie ma takiej możliwości.

FINITO !!!

Tak jak napisałem przy normalnym użytkowaniu kotła z podajnikiem nie ma takiej możliwości.

FINITO !!!

W moim miasteczku jednak taki "cud" się zdarzył. Sklejenie styków przekaźnika doprowadziło do zasypania komory węglem, cug spalania podniósł klapkę wentylatora i dalej było już palenie jak w kotle zasypowym.